XIV Internacionalna likovna kolonija Opovo 2016: NAJMASOVNIJA LIKOVNA KOLONIJA U SRBIJI

11/05/2016

NAJMASOVNIJA LIKOVNA KOLONIJA U SRBIJI
Opovo, 11. maj 2016;
[vsw id=”c8Tq7HjdzRU” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]
Po četrnaesti put u Opovu održava se Internacionalna likovna kolonija u organizaciji Galerije „Jovan Popović“ i direktora ONB Opovo Pal Dečova.
Na opovačkoj likovnoj koloniji, koja važi za jednu od najmasovnijih u Srbiji, ove godine se okupilo 26 umetnika sa dva kontinenta i iz šest država. Osim slikara iz Srbije u radu kolonije učestvuju umetnici iz Makedonije, Rumunije, Mađarske, Egipta i Italije.
DSC_0055

Višegodišnji učesnik kolonije, eminentni srpski slikar iz Pančeva Čedomir Kesić, ističe umetnički značaj opovačke kolonije na nacionalnom nivou.

– Počastvovan sam što učestvujem na ovoj koloniji, koja iz godine u godinu ima sve veći značaj i publicitet. U pitaju je jedna od najvećih domaćih umetničkih kolonija i njen značaj je odavno prevazišao lokalne i regionalne okvire. U vremenu kada su kultura i umetnost na marginama društvenog života, Pal Dečov ima jednu izuzetnu misiju i ovakvu manifestaciju treba očuvati i za buduća vremena, smatra Čedomir Kesić
DSC_0059

Za koloniju i organizatora samo reči hvale ima i Milivoje Štulović, slikar i scenograf iz Kragujevca, inače, od ranije učesnik susreta akvarelista u Opovu.

– Volim Opovu i uvek rado dolazim kada me pozovu. Ovde je zaista toliko lepo i prijatno, odlični su uslovi za rad kao i druženje sa kolegama. Paja (Pal Dečov) je jedan izuzetan čovek, odličan slikar i organizator, a ova kolonija je zaista izuzetan umetnički poduhvat ove sredine, rekao je Milivoje Štulović.
DSC_0060

Toplu dobrodošlicu i gostoljubivost domaćina i meštana ističu i svi strani gosti kolonije. Trajče Čatma nakon 20 godina dolazi iz Skoplja, i to baš u kraj gde je pre dve decenije služio vojni rok.

– Vojni rok sam služio u Pančevu i evo posle dvadeset godina prvi put sam u Vojvodini. Ovde je sve tako opušteno i zaista mi prija. Sama kolonija je ogromno iskustvo gde „kradem“ energiju iskusnih umetnika, kaže naš gost iz Makedonije.
DSC_0062

Bilal Makled umetnik koji nam dolazi iz Kaira, takođe je stari znanac, koji je izlagao u Opovu i učestvovao na prošlogodišnjoj koloniji.

– Ovde mi se mnogo sviđa, dobro je.  Odlična je prilika da se upoznaju umetnici iz različitih zemalja, razmenjujemo ideje, koncepte, sve što je vezano za naš rad i umetnost. Razgovaramo o stilovima u različitim zemljama. Što se tiče gostoprimstva i uslova i oni su odlični, jednom rečju, sve je divno, impresije su ovog umetnika iz Egipta.

Naravno, čovek bez koga ovih kolonija, ali i likovnog umetničkog života u Opovu sigurno ne bi bilo, naš je sugrađanin direktor ONB Opovo i afirmisani slikar Pal Dečov.
DSC_0061

XIV Likovna kolonija „Opovo 2016“ počela je 9. maja i trajaće do nedelje 15. maja. Nastali radovi tokom kolonije ostaće i obogatiće fundus Galerije „Jovan Popović“, dok će izložba radova tradicionalno biti organizovana početkom jeseni. (Č.V.)
DSC_0064 DSC_0067

Učesnici kolonije: Trajče Čatma (Skopje, Makedonija), Andrea Palade Flondor (Temišvar, Rumunija), Dan Palade (Temišvar, Rumunija), Ištvan Balind (Budimpešta, Mađarska), Ola Youssef (Kairo, Egipat), Adel Abdul Rahman (Kairo, Egipat), Samia Ahmed El Sheikh (Kairo, Egipat), Bilal Makled (Kairo, Egipat), Masimo Pompeo (Latina, Italija), Milivoje Štulović (Kragujevac), Zoran Ilić (Kragujevac), Miroljub Sretenović (Kragujevac), Radojka Samardžija (Beograd), Miodrag Petrović (Novi Beograd), Vlastimir Nikolić (Beograd), Tomislav Suhecki (Vršac), Radovan Jandrić (Novi Sad), Biljana Bakaluca (Novi Sad), Milan Jakšić (Pančevo), Nada Denić (Pančevo), Čedomir Kesić (Pančevo), Dragoslav Husar (Pančevo), Jovan Arsenović (Baranda/Zemun), Zoran Veličković (Baranda/Beograd), Aleksandra Gedeon (Smederevska Palanka), Pal Dečov (Opovo).

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Una Saga Serbica: Lepotica i zver na sceni Kulturnog centra Opovo

Una Saga Serbica: Lepotica i zver na sceni Kulturnog centra Opovo

Lepotica i zver na sceni Kulturnog centra Opovo https://youtu.be/vSDgL8H2nxQ OPOVO, 10. jun 2023 – Nakon dve odigrane predstave – Mala sirena i Aladin, baletska trupa Una Saga Serbica je po treći put gostovala na sceni Kulturnog centra Opovo, ovog puta sa baletskim...

Koncert Pevačke grupe Academia Educativa (video)

Koncert Pevačke grupe Academia Educativa (video)

Koncert Pevačke grupe Academia Educativa https://youtu.be/PoK6s4ISZEk OPOVO, 9. jun 2023 – Koncertom na sceni Kulturnog centra, opovačkoj publici se predstavila Pevačka grupa Academia Educativa iz Pančeva. Ovu pevačku grupu koja izvodi starogradske pesme čini 15...

najnovije

najčitanije