Društvena odgovornost na delu: SUBVENCIONICANJE CENA KOMUNALNIH USLUGA

18/03/2016

SUBVENCIONICANJE CENA KOMUNALNIH USLUGA
Opovo, 18. mart 2016;
Nakon konsultacija i analiza na relaciji JP „Mladost“ Opovo – lokalna samouprava, nastao je novi Pravilnik o subvencionisanju cena komunalnih usluga, koji je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta usvojen i stupio na snagu.
Inicijativu za subvencionisanje pokrenuo je vd direktor JP „Mladost“ Dragan Živković, nakon analize situacije i neposrednih kontakata sa socijalno ugroženim korisnicima.

– JP „Mladost“ Opovo je društveno odgovorno preduzeće, koje vodi brigu o svim stanovnicima naše opštine, uključujući i društveno vulnerabilne grupe. Tim povodom JP „Mladost“ će započeti subvencionisanje cene komunalnih usluga postupajući po svakom pojedinačno podnetom zahtevu, izjavio je za Glas Opova vd direktor JP „Mladost“ Dragan Živković.
39738

S druge strane, lokalna samouprava je podržala ovu inicijativu u koju se uključila finansiranjem potrebnih sredstava iz opštinskog budžeta.

– Opština Opovo je svesna sa kojim problemima se ova ranjiva grupa stanovništva sreće, odnosno njihove porodice, i gledali smo da im izađemo maksimalno u susret kroz razne mere. Jedna od tih mera je upravo ova koju smo nedavno usvojili, tako da se nadamo da će im to bar malo pomoći u realizaciji svakodnevnih životnih troškova. Ono što je bitno jeste da lokalna samouprava prepoznaje socijalno ranjive grupe i da ćemo i narednom periodu tražiti modele kako da im pomognemo, rekao je povodom subvencionisanja cena komunalnih usluga predsednik opštine Miloš Markov.

Iznos subvencije u visini od 100% fiksnog dela cene komunalnih usluga ostvaruje pojedinac ili član njegove porodice ukoliko ostvaruje sledeće uslove:

  1. Prava kao ratni vojni invalidi, koji su ostvarili svojstvo odnosno pravo kao učesnici oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine i za vreme agresije NATO snaga na SRJ.
  2. Prava kao članovi porodice poginulih boraca i umrlih vojnih invalida.
  3. Pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica za sva lica po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite.
  4. Prava kao lica sa posebnim potrebama – invalidi.
  5. Pravo deteta koje je kategorisano kao ometeno u razvoju.

Opšti uslovi za ostvarivanje subvencionisane cene su: da korisnik komunalnih usluga ima prebivalište na teritoriji Opštine Opovo poslednjih šest meseci; da je korisnik komunalnih usluga svojstvo, odnosno pravo na osnovu kog se svrstava u kategoriju korisnika po ovom pravilniku, stekao na osnovu propisa koji se primenjuju u Republici Srbiji; da račun glasi na korisnika komunalnih usluga ili člana njegovog domaćinstva, odnosno da korisnik ili član njegovog domaćinstva imaju zaključen ugovor o zakupu ili neki drugi dokument kojim se dokazuje da se domaćinstvo nalazi na adresi za koju se zahteva priznavanje prava na ostvarivanje subvencionisane cene; da je korisnik komunalnih usluga u potpunosti izmirio obaveze po računima JP „Mladost“ Opovo za sve komunalne usluge.
DSC_0240

Neophodna dokumentacija za dokazivanje ispunjenosti opštih uslova je:

  1. Prijava prebivališta, odnosno fotokopija lične karte za sve punoletne članove porodice korisnika komunalnih usluga (uz dostavljanje originala lične karte na uvid), a za maloletne članove porodice izvod iz matične knjige rođenih (navedenom dokumentacijom se dokazuje da je korisnik komunalnih usluga, odnosno članovi njegove porodice, prijavljen na teritoriji Opštine Opovo duže od šest meseci i da se prebivalište korisnika i članova domaćinstva nalazi na adresi na kojoj se nalazi nepokretnost za koju se podnosi zahtev za subvencionisanu cenu).
  2. Poslednji račun za komunalne usluge izdat od strane pružaoca usluga na ime korisnika prava ili člana njegovog domaćinstva.
  3. Rešenje o priznavanju prava, kao ratni vojni invalidi, koji su ostvarili svojstvo, odnosno pravo kao učesnici oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine i za vreme agresije NATO snaga na SRJ.
  4. Rešenje o priznavanju prava, kao članovi porodice poginulih boraca i umrlih vojnih invalida.
  5. Rešenje o priznavanju prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica izdato od strane Centra za socijalni rad za korisnike komunalnih usluga po osnovu prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite.
  6. rešenje komisije za kategorizaciju dece ometene u razvoju.
  7. rešenje od nadležnog organa o utvrđivanju stepena invaliditeta.
  8. Poslednji ispostavljen račun za komunalne usluge sa dokazom o izmirenju svih dugovanja.

Zahtev se podnosi na pisarnici JP „Mladost“ Opovo. Po utvrđivanju ispunjenosti uslova nadležni organi donose odluku. Prava na subvencionisanu cenu komunalnih usluga utvrđuje se u trajanju od 1 godine i nakon isteka roka može biti obnovljeno po istoj proceduri. Ukoliko ne uđe u ponovljenu proceduru ostvarivanja prava, stranka gubi stečeno pravo.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije