Nova uloga socijalne zaštite: LIČNI PRATILAC DETETA

15/03/2016

LIČNI PRATILAC DETETA

Opovo, 15. mart 2016;
Usvajanjem skupštinske Odluke o socijalnoj zaštiti građana u opštini Opovo, gde se posle člana 9. dodaje poglavlje IIIa i članovi 9a, 9b i 9v, uvodi se mogućnost usluge socijalne zaštite – lični pratilac deteta.
S obzirom na iskazanu potrebu i Mišljenja Interresorne komisije opštine Opovo uvodi se usluga socijalne zaštite – lični pratilac deteta kako bi se omogućilo deci sa određenim individualnim smetnjama u razvoju, a kojima je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, oblačenja, komunikacije sa drugima i slično, a uključeni su u vaspitno obrazovni program, da zadovolje gore iskazane potrebe. Sredstava za realizaciju ove odluke obezbeđena su budžetom opštine Opovo.
– Usvajanjem ove odluke ispratili smo aktuelnu zakonsku regulativu. U svakom slučaju, u pitanju je jedna civilizacijska tekovina, tako da se nadamo da ćemo na ovaj način pomoći onima kojima su ove usluge najpotrebnije, izjavio je predsednik opštine Miloš Markov.
U praksi to znači sledeće: Lični pratilac dostupan je detetu kojem je zbog zdravstvenih problema, telesnog invaliditeta ili zbog intelektualnih teškoća, potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu, pod uslovom da je uključeno u vaspitno – obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole, a radi pružanja odgovarajuće individualne praktične podrške, uključivanja u redovno školovanje i uspostavljanje što većeg stepena samostalnosti deteta.
Aktivnosti ličnog pratioca deteta, planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta, a na osnovu predviđenog prava na ličnog pratioca u obrascu Mišljenja 3. Interresorne komisije opštine Opovo i sačinjenog individualnog plana usluga za konkretno dete od strane stručnih lica Centra za socijalni rad Opovo.
Pružalac usluge, odnosno realizator programskih aktivnosti, ima najmanje jednog stručnog radnika. Neposrednu uslugu ličnog pratioca pruža saradnik – lični pratioc deteta. Stručni – lični pratilac ne može biti član porodićnog domaćinstva u kome živi srodnik, srodnik u prvoj liniji, kao ni brat i sestra, odnosno brat i sestra po ocu ili majci korisnika.
Postupak za priznavanje prava i korišćenje usluga socijalne zaštite sprovodi Centar za socijalni rad opštine Opovo, po službenoj dužnosti ili na zahtev korisnika.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije