Požari u ataru Barande: EKOLOGIJI I LOVSTVU PRIČINJENA OGROMNA ŠTETA

03/03/2016

EKOLOGIJI I LOVSTVU PRIČINJENA OGROMNA ŠTETA
Baranda, 03. mart 2016;
Krajem februara na teritoriji katastarskih opština Baranda i Čenta u par navrata gorela je trska. Pre desetak dana upaljena je trska na reprocentru ribnjaka u Barandi, a poslednjeg dana februara u velikom požaru na lokalitetu Pustara, takozvanoj „Šestici“ izgorelo je oko 70 hektara trske. Istovremeno, trska je gorela i u ataru Čente, što se golim okom moglo videti i iz Barande.
Jak vetar nosio je žiške po celoj Barandi zbog čega se građanstvo uzbunilo, posebno vlasnici ambara, tako da je zabeleženo desetak poziva upućenih vatrogascima. Oba puta, prvo su reagovali članovi Lovačkog društva „Šnjep“ iz Barande, a na teren su izašle i vatrogasne ekipe ali zbog neprohodnosti terena bez mogućnosti da intervenišu. Vatrogasci su dežurali kako bi eventualno sprečili širenje požara prema naselju.
Prema svedočenju očevidaca, požari su veštački izazvani jer su vatre planski i kružno paljene oko površina na kojima se nalazi trska. Ekološka šteta je ogromna. Osim uništenja staništa za brojne ptice i sisare, u pitanju su veoma značajna lokalna lovišta.
39355
– U ovoj trsci se nalazilo nekoliko divljih krmača sa prasićima, kao veći broj srneće divljači, rekao nam je predsednik LD “Šnjep“ iz Barande Aleksandar Veselinov, koji smatra da je ovo planski urađeno zbog naredne komercijalne seče trske.
Lovci iz Barande i Opova već nekoliko godina imaju neprijatne susrete i sukobe sa trskarima iz Belog Blata koji na ovoj teritoriji krajem zime pale trsku kako bi izrasla nova podjednake dužine i koju nakon toga seku u komercijalne svrhe, o čemu smo već ranije pisali i dokumentovali fotografijama. Lovci postavljaju pitanje da li to rade samostalno ili u dogovoru sa zakupcem ribnjaka.
39356

Kontaktirali smo i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode gde smo dobili vrlo jasan odgovor i uputstvo.

Na osnovu člana 22. stav 1. tačka 8. Zakona o divljači i lovstvu („Sl. List RS“, br. 18/2010), zabranjeno je „paliti trstike u lovištima“.

Na osnovu člana 74. stav 2. tačka 3. Zakona o zaštiti prirode („Sl. Glasnik RS“, br. 36/2009, 88/2010 i 91/2010 – isp) zabranjeno je „oštećivati ili uništavati područja razmnožavanja i odmaranja strogo zaštićenih vrsta životinja, ugrožavati ili uništavati njihova staništa“.

Na osnovu člana 50. Zakona o zaštiti od požara „Sl. Glasnik RS“, 11/2009), zabranjeno je paljenje biljnih ostataka.
39354

Ukoliko je bilo paljenja u području predloženom za zaštitu, isto prijaviti Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine na: inspekcija.zastitasredine@vojvodina.gov.rs. Da podsetimo, Potamišje od Jaše Tomića do Opova, kao predeo izuzetnih odlika, predložen je za stavljanje pod zaštitu kao zaštićeno područje. Procedura je u toku, a lokaliteti na kojima je ovih dana paljena trska nalaze upravo u granicama predloženog područja. (Č.V.)

 

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

UPOZORENJE ZA PODRUČJE SRBIJE I BEOGRADA NA OLUJNU KOŠAVU

UPOZORENJE ZA PODRUČJE SRBIJE I BEOGRADA NA OLUJNU KOŠAVU

BEOGRAD, 14. maj 2024 U Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju košava ce pojačavati sutra (15.05.), a najjači udari vetra se očekuju u četvrtak i petak 16. i 17. maja kada će na jugu Banata dostizati i oko 28 m/s (100 km/h), a na području Beograda oko 17 m/s odnosno oko...

najnovije

najčitanije