Radio televizija Vojvodine: PREKO 50% NEZAPOSLENIH U OPOVU

17/02/2016

PREKO 50% NEZAPOSLENIH U OPOVU
Opovo 16. februar 2016
[vsw id=”SeJwn2dzibc” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
U Opovu, jednoj od najmanjih i najnerazvijenijih Vojvođanskih opština, više od 50 odsto radno sposobnog stanovništva nema posao. Firme koje su nekada zapošljavale oko dve hiljade ljudi, PKB Zlatica i pogon Utva vozila, zatvorene su pre više od decenije, a novih investicija nema.
U opštini Opovo potvrđuju da je nezaposlenost velika, ali ne tolika koliko tvrdi statistika, jer mnogi rade u Beogradu i Pančevu ili se bave poljoprivredom, a na evidenciji su službe za zapošljavanje.

Blizinu Pančeva i Beograda, od kojih je Opovo udaljeno 30-ak kilometara, kao i mogućnost brzog izdavanja dozvola, lokalna samouprava navodi kao šansu za privlačenje investitora.

Razgovori se vode, ali otežavajuća okolnost je to što državno građevinsko zemljište nije moguće izdati u zakup već samo otuđiti, a to poskupljuje postupak i odbija investitore.

“Razmišljamo o otvaranju malih pogona, koji bi zaposlili određen broj ljudi. Naša prednost je to što smo mala lokalna samouprava, možemo brzo i efikasno da se organizujemo i dostavimo investitoru sve papire koji su mu je potrebni. Uvek izlazimo investitorima u susret, kada se radi o osnovnoj infrastrukturi”, kaže Miloš Marković, predsednik Opštine Opovo.

“Ovim budžetom je predviđena određena suma novca, pre svega za stimulisanje poljoprivrede. Planirano je i da formiramo fond za razvoj privrede, ali modalitet za realizaciju tog projekta još uvek nije sasvim definisan”, veli Branko Mihajlović, zamenik predsednika Opštine Opovo.

U lokalnoj samoupravi kažu da će subvencijama i beskamatnim kreditima podsticati poljoprivredne proizvođače, pre svega za plasteničku proizvodnju. Napominju da nisu u pitanju velika sredstva, jer Opovo ima budžet koji iznosi jedva nešto više od 200 miliona dinara.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije