Udruženje vinogradara i vinara „Pudar“ Sakule: SAKULSKI VINARI OBELEŽILI ESNAFSKU SLAVU

14/02/2016

SAKULSKI VINARI OBELEŽILI ESNAFSKU SLAVU


Sakule, 14. februar 2016;
Osvećivanjem vinograda i orezivanjem prvih čokota u vinogradu ovogodišnjeg kuma i domaćina slave Srbe Đurina, članovi Udruženja vinogradara i vinara „Pudar“ Sakule, izvršili su tradicionalni obred povodom slave Svetog Trifuna njihovog esnafa, ali i zaštitnika bračne ljubavi i vernosti.
DSC_0090

Praksa je da svake godine jedan član Udruženja bude „kum“ slave u čijem se vinogradu vrši obred, pa je tako ove godine domaćin bio poznati sakulski vinogradar Srboslav Đurin. A kakav je Srba domaćin o tome najbolje govori njegov izuzetno uređen vinograd. Kao i većina sakulskih vinogradara, i za Srbu uzgajanje vinove loze i proizvodnja vina predstavlja više hobi za kućne potrebe.

– U vinogradu imam oko 800 čokota što je sasvim dovoljno za jedan hobi – program, mada kada je dobra godina, pretekne i neka litra za prodati. Od sorti uzgajam kabernet sovinjon i vranac, a od belih sorti italijanski rizling i šardone, kaže Srba Đurin.
DSC_0092

Na današnjem okupljanju sakulskih vinogradara, prisustvovali su predsednik opštine Miloš Markov, predsednik skupštine Dragan Ugrinov, sekretar skupštine Goran Fogl i predstavnici Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodina iz Instituta Tamiš Pančevo. Predsednik opštine Miloš Markov je izrazio zadovoljstvo organizovanjem ovakvih udruženja i manifestacija koje sjedinjuju kulturnu i poljoprivrednu tradiciju našeg kraja.

Pored Srbe čokote je danas počasno orezao i najstariji sakulski vinogradar Steva Kanački – Baba, koji se seća vremena kada su se vinogradi rasprostirali na velikim površinama, a vinogradarstvo bilo značajna poljoprivredna grana u našem kraju. O tome svedoči i brojni toponimi na teritoriji naše opštine kao što su Vinogradi, Stari vinogradi i slično.
DSC_0095

– Ceo Čot, prema Idvoru, kao i ceo potez prema Barandi uz drum bio je pod vinogradima, pa sigurno oko 30 hektara, priseća se Steva Kanački.

Na pitanje zašto više nema velikih vinograda i zašto se poljoprivrednici sve manje bave vinogradarstvom čika Steva smatra da je razlog u tome što vinograd traži puno rada i zalaganja, a sve je manje mladih ljudi koji bi se posvetili, ne samo vinogradu, već i poljoprivredi uopšte.

Koliko je teško uzgajati vinograd govori i činjenica da je današnji domaćin Srba Đurin, tri puta u poslednjih pet godina podizao vinograd ispočetka. Vinogradi u velikoj meri zavise od vremenskih uslova. Danas su zbog izlaska na teren i proslave svi bili zadovoljni zbog „prolećnog dana“ ali postoji verovanje, ako na današnji dan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.
DSC_0101

Nakon obreda u vinogradu članovi Udruženja i njhovi gosti, nastavili su druženje u prostorijama Lovačkog društva „Ždral“ gde je rezan slavski kolač i poslućen slavski ručak.

Predsednik Udruženja vinogradara i vinara „Pudar“ Đurica Savkov, pozdravio je prisutne i poželeo im dobrodošlicu i srećnu slavu.
DSC_0105

– Ono što nam je najpotrebnije jeste dobra i rodna godina, ali i da se nastavi ova lepa tradicija uzgajanja vinograda i proizvodnje vina, rekao je prilikom obraćanja Đurica Savkov i posebno istakao podršku i prisutvo funkcionera lokalne samouprave što se, kako kaže, nije dogodilo dugi niz godina.

Savkov je prisutne obavestio da su udruženju pristupila tri nova člana, a takođe su uručene i zahvalnice Udruženja: Opštini Opovo za podršku, OŠ „Dositej Obradović“, Mesnoj zajednici Sakule, Lovačkom društvu „Ždral“, Svetislavu Piperskom kao jednom od osnivača i stubova Udruženja, blagajniku Zoranu Martinovu, Stojanu Gligorinu na pomoći u štampi i Stevi Kanačkom, najstarijem članu, koji je od danas proglašen za počasnog člana Udruženja. Povodom smrti dugogodišnjeg zaslužnog člana Silvestera Zarića prisutni su odali poštu minutom ćutanja.

Na kraju oficijelnog dela programa, po običaju, predsednik udruženja je podigao jabuku, a jabuku je preuzeo Zoran Martinov, koji će tako biti kum i domaćin slave naredne godine.
DSC_0110

.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije