Lokalna akciona grupa Partnerstvo za Potamišje: LOKALNE AKCIONE GRUPE IZ BANATA U POSETI KOLEGAMA IZ POLJSKE

30/12/2015

LOKALNE AKCIONE GRUPE IZ BANATA U POSETI KOLEGAMA IZ POLJSKE
Opovo, 30. decembar 2015;                                                                                                                     U periodu od 16-19. decembra Lokalne akcione grupe Čoka, Partnerstvo za Potamišje i Banatska magistrala, koje funkcionišu na teritorijama opština Opovo, Kovačica, Zrenjanin, Novi Bečej, Kikinda i Čoka, bile su gosti lokalnih akcionih grupa Powiat Opatovskie iz Opatowa i Ziemi Sandomierskiej iz susednog Sandomierza.

Ova poseta praktično predstavlja nastavak saradnje, započete maja ove godine posetom naših LAG-ova Sandomierzu i učešćem na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj potencijalima izvoza voća i povrća iz Sandomierza, a nastavljenoj posetom delegacije Okruga Opatow Lokalnim akcionim grupama Čoka i Partnerstvo za Potamišje krajem septembra ove godine.
20151218_091457

Među učesnicima bio je i Petar Horvat iz Opova kao predstavnik LAG Partnerstvo za Potamišje i Opštine Opovo. Kao najznačajniji voćarski region u Poljskoj, sa zastupljenim i ostalim vidovima poljoprivredne i stočarske proizvodnje, sa rekom Vislom i brojnim pritokama, raznovrsnim turističkim potencijalima i velikim iskustvom u sprovođenju održivog ruralnog razvoja korišćenjem sredstava iz EU fondova i snažnim lokalnim akcionim grupama, Okrug Opatow i susedni Sandomierz su najbolji primer za ono što nas čeka u budućnosti, otvaranjem pristupnih fondova EU. U programu je bio veoma zgusnut raspored obilazaka brojnih primera dobre prakse na njihovoj teritoriji. Kvalitet viđenog opravdao je zaista naporno putovanje i obilaske. Gosti su bili u prilici da vide brojne voćnjake, uglavnom jabuke i u manjoj meri višnje i šljive, otkupne stanice i hladnjače ogromnih kapaciteta, najmoderniju privatnu farmu svinja, kapaciteta 10 hiljada tovljenika godišnje, sa kompletno zaokruženom proizvodnjom, od hrane, preko prasića do tovljenika. Takođe, nekoliko klasičnih ratarskih domaćinstava i veliku farmu krava i bikova, kapaciteta 450 grla. Sve je to u vlasništvu privatnih poljoprivrednih gazdinstava, koja žive na zemlji i od zemlje. Prosečna veličina poljoprivrednog poseda u regiji je 10 hektara, s tim da su manji posedi pod voćem, a ratari i stočari obrađuju od 50 hektara, pa naviše.

Ono što bi nama takođe moglo da posluži kao primer je činjenica da je poljska država svojevremeno strogo definisala načine kako stranci mogu da dođu u posed domaćeg zemljišta, pa su danas, posle niza mera, domaći poljoprivrednici dovoljno ojačali da ih konkurencija iz inostranstva ne uzbuđuje mnogo. Naravno, kvalitetnim projektima i delom uz pomoć Lokalnih akcionih grupa, obilato su iskoristili bespovratna sredstva iz EU fondova namenjena ruralnom razvoju. Cena jednog hektara zemlje je od 25 hiljada evra, pa naviše i sve je u domaćem vlasništvu.
IMG_20151217_124821

Pored obilazaka farmera, svakodnevno su bili gosti i lokalnih samouprava na teritoriji Okruga, gde su domaćini bili predsednici opština lično. Načelnik Okruga Opatow, Boguslaw Wlodarczyk, iako poslednjih nedelja ozbiljno narušenog zdravlja, posvetio je gostima punu paznju želeci lično da se uveri da su gosti zadovoljni i da se sve odvija po planu. Iz ranijih poseta Poljskoj stekao se utisak da su Poljaci generalno veoma naklonjeni našoj zemlji i narodu. Poslednjeg dana, kao kruna dosadašnjih aktivnosti, na zajedničkoj večeri je potpisan protokol o saradnji sa LAG-om Powiat Opatovskie, a nastavak sledi početkom leta naredne godine, kada ćemo mi biti domaćini. U međuvremenu, u planu je potpisivanje još nekoliko protokola o saradnji, kako između LAG-ova, tako između srodnih organizacija.

Nakon svega, ostaje nam da se nadamo da će naša država, po najavi, iako sve kasni najmanje dve godine, do polovine naredne uspostaviti neophodne mehanizme za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU i da ćemo iskustvo iz ove divne posete moći da primenimo kod nas.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije