Najava radova na vodovodu: U SUBOTU SAKULE BEZ VODOSNABDEVANJA

U SUBOTU SAKULE BEZ VODOSNABDEVANJA

Opovo, 5. avgust 2020;

Zbog radova na uličnoj vodovodnoj mreži, u subotu 8. avgusta u vremenskom intervalu od 7:00 do 14:00 časova naselje Sakule biće bez redovnog vodosnabdevanja. U pitanju je nastavak radova na sanaciji ventila radi poboljšanja pritiska sakulskog vodovoda.

U slučaju da se radovi završe pre predviđenog roka, vodosnabdevanje će biti uključeno ranije.
Pomoć privredi: ISPLATA MINIMALCA 7. AVGUSTA, DODATNI OSLONAC PRIVREDI

ISPLATA MINIMALCA 7. AVGUSTA, DODATNI OSLONAC PRIVREDI

BEOGRAD, 4. avgusta (Tanjug) – Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će država u petak 7. avgusta isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih.

                Mali je izrazio očekivanje da će ova podrška biti dodatni oslonac privredi Srbije, a za tu svrhu iz budžeta države će biti opredeljeno 18,4 milijardi dinara.

                 “Kao što smo najavili, svaki će zaposleni dobiti oko 155 evra. Reč je o meri iz drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti Kovid 19, vrednog 66 milijardi dinara”, rekao je Mali, navodi se u saopštenju ministarstva.

                Ministar je, govoreći o novom paketu mera, precizirao, da je jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta 2020. godine.

                “Dodatna vrednost ovog paketa je to što se odnosi i na firme koje su osnovane posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što znači da je ova mera neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da među njima ima puno mladih ljudi” naglasio je Mali i dodao da je, prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ukupno 13.550.

                 On je dodao da će novac takvim novoosnovanim firmama na račune leći u septembru, i to  u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

                Sve što je potrebno, kaže, je da do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

                Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.

                Mali je precizirao da druga uplata za sve druge privredne subjekte, koji su već koristili pomoć, sledi u  septembru, kao i da će za jedan mesec da budu odloženi porezi i doprinosi na zarade.

                “Naša su očekivanja da ova mera dodatno osnaži privredu u Srbiji ali i da pruži dodatno vreme preduzetnicima za ekonomsko prilagođavanje novim okolnostima. Uverili smo se da je prvi paket mera vredan 5,1 milijardu evra bio opravdan jer je isplata minimalca, odlaganje kreditnih i poreskih obaveza, pomoglo preduzećima da obezbede likvidnost i ne pribegnu otpuštanju zaposlenih. Naši najnoviji podaci pokazuju da je Srbija, uprkos krizi, uspela da održi stabilan broj zaposlenih i da u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle,  zabeleži rast broja zaposlenih za 1,6 odsto”, rekao je ministar.

                Mali je ponovio da svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

                “Onaj koji je ostvario pravo a novac ne želi, ili ne ispunjava uslove, samo ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra”, naveo je Mali.

                Ministar je napomenuo da poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, dakle najkasnije do kraja godine.

                 Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, napominje, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

                Mali je precizirao da je za pomoć privredi i građanima, računajući oba ekonomska paketa, ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto našeg BDP-a, a što ga čini jednim od najvećih u regionu po udelu u BDP,  ali i šire.

                Istakao je da je uveren da su ekonomske mere koje je preduzela Vlada doprinele da Srbija prvu polovinu godine završi sa padom BDP od svega 0,9 odsto što je znatno manji pad, kaže, nego kod drugih zemalja i ocenio da je to odličan rezultat imajući u vidu u kakvom se stanju nalazi cela svetska i evropska privreda.

                On je rekao da su ostvareni rezultati u drugom kvartalu ove godine, bolji od očekivanih.

                Prema njegovim rečima, sve ovo daje nam nadu i putokaz da u drugoj polovini godine zajedničkim snagama, odgovornom ekonomskom politikom i investicionim ciklusom koji je država već pokrenula dođemo do rezultata koji će nam dati osnovu za još bolji kvalitet života i standard stanovništva.

                “Zaista, u teškim okolnostima, u junu smo ostvarili čak blagi rast od 0,1 odsto, što je, kako je i sam predsednik Aleksandar Vučić, rekao, samo po sebi ekonomsko čudo. Evropska unija je u drugom tromesečju zabeležila rekordan pad ekonomske aktivnosti od oko 12 odsto. Američka privreda je u drugom tromesečju potonula na neverovatnih 32,9 odsto na godišnjem nivou. Naša zemlja je, prema fleš proceni državne statistike završila drugi kvartal sa padom BDP od 6,5 odsto. Kada se sve uzme u obzir, ne možemo da ne budemo zadovoljni”, kazao je Mali.

                Ministar je naveo da je sada više nego jasno da privredna aktivnost u Srbiji postoji, da nije ugašena i da samo predstoji da preduzeća dodatno prilagode svoje poslovne modele novim okolnostima.

                “U drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi u anketi PKS izjasnilo se da ostvarilo povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal. Sve to budi jedan optimizam da ćemo zajedno preproditi sve ovo i iz svega izaći jači, snažniji, fleksibilniji, spremniji za nove utakmice na međunarodnom tržištu”, rekao je Mali i dodao da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kvartalu.

                On je najavio da država priprema dodatne programe podrške, od kojih je možda najvažnije pomenuti program “Moja prva plata”, koji treba da startuje u drugoj polovini avgusta, kao i dodatne prekvalifikacije i druge mere za podsticanje preduzetništva, inovativnosti i poslovnih ideja.                 “Arhitektura svetske ekonomije se menja a možda se postavlja i novi kamen temeljac. Nismo ni sanjali da će se u ovolikoj meri ubrzati digitalizacija, razviti e-trgovina, pregrupisati lanci snabdevanja, promeniti način svakodnevnog funkcionisanja i rada. Na nama je da pratimo poslovne promene ali i preporuke i radimo na razvoju elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenju sive ekonomije i unapređenju poreskog sistema”, zaključio je Mali.
Telekom Srbija: RADOVI NA RASKRSNICI U OPOVU

RADOVI NA RASKRSNICI U OPOVU

Opovo, 4. avgust 2020;

U okviru aktuelnih radova na popravci postojeće telekomunikacione cevi Telekom Srbija obaveštava da se od 4. avgusta odvijaju radovi na popravci postojeće telekomunikacione cevi u Opovu u delu Ulice Borisa Kidriča (raskrsnica sa Ribarskom). Radovi na otklanjanu smetnji trajaće maksimalno tri dana, a sve otkopane površine biće vraćene u prvobitno stanje.
Vreme: RHMZ UPOZORAVA NA LOKALNE VREMENSKE NEPOGODE

RHMZ UPOZORAVA NA LOKALNE VREMENSKE NEPOGODE

BEOGRAD, 4. avgust (Tanjug) – Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da se danas posle podne, uveče i noću na području Srbije očekuje lokalna pojava vremenskih nepogoda – grada, olujnog vetra i obilnih pljuskova.

Kako je navedeno na sajtu RHMZ, nepogode će se sutra intenzivirati na širem području, naročito u centralnoj i južnoj Srbiji.
ED Zrenjanin najava radova: NA SAT VREMENA ISKLJUČENJE STRUJE I VODE U SAKULAMA

NA SAT VREMENA ISKLJUČENJE STRUJE I VODE U SAKULAMA

Opovo, 03. avgust 2020;

Zbog planiranih radova ED Zrenjanin u utorak, 4. avgusta u vremenskom intervalu od 9:00 do 10:00 časova biće isključeno celo naselje Sakule. U istom periodu naselje će biti i bez vodosnabdevanja.

U slučaju loših vremenskih uslova radovi se odlažu.
Dom zdravlja Opovo: PREGLEDANO UKUPNO 72 PACIJENTA

PREGLEDANO UKUPNO 72 PACIJENTA

Opovo, 3. avgust 2020
U periodu od 27.jula do 2.avgusta 2020.godine u Kovid ambulanti pregledano je ukupno 72 pacijenta od čega je prvih pregleda bilo 45, što je u odnosu na predhodni period znatno manje. Nakon laboratorijske i rendgen dijagnostike serološki je testirano 40 osoba, a od tog broja kod 13 osoba je detektovano prisustvo IgM antitela koja mogu ukazati na akutno prisustvo SARS-Cov-2 virusa.
PCR testiranjem potvrđena su dva nova slučaja obolelih od Covid 19 infekcije.
Kod 8 osoba, koje su imale dijagnozu Covid 19, predhodne nedelje je PCR pokazao negativnost i te osobe se smatraju izlečene. Trenutno obolelih je 11, a od toga 4 osobe su na hospitalnom lečenju.

Molimo Vas da se odgovorno i disciplinovano ponašate, nosite zaštitne maske, održavajte socijalnu distancu, perite i dezinfikujte ruke što češće. Poštujte sve mere i preporuke Kriznog štaba jer jedino tako udruženi možemo sprečiti širenje Epidemije izazvane SARS-Cov-2 virusom.
Kovid ambulanta Doma zdravlja Opovo Vam je na usluzi svakog dana od 9 do 17 časova, brojevi telefona su 013/681-104 i 062/8803155.

DZ Opovo
Vremenska prognoza: I DANAS SUNČANO I TOPLO, OSVEŽENJE OD UTORKA UVEČE

I DANAS SUNČANO I TOPLO, OSVEŽENJE OD UTORKA UVEČE

BEOGRAD, 3. avgusta (Tanjug) – U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo.
Vetar će biti slab i umeren, u kosavskom podrucju povremeno i jak, jugoistočni i južni. Najniža temperatura od 12 do 19 C, a najviša od 32 do 34 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.
I u Beogradu sunčano i toplo. Vetar umeren, povremeno i jak, jugoistočni. Najniža temperatura oko 19 C, a najvisa oko 33 C.
U utorak pretežno sunčano i toplo. Posle podne i uveče uz promenljivu oblačnost ponegde kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom.
Krajem dana i tokom noći ka sredi, jače naoblačenje na severu i zapadu Srbije do sredine dana proširiće se i na ostale predele uslovljavajući mestimično kišu i lokalno obilnije pljuskove sa grmljavinom.
Od četvrtka do kraja perioda promenljivo oblačno i toplije, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, samo u četvrtak i petak na severu suvo.
Skupština AP Vojvodine: ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA, IZABRAN PREDSEDNIK PARLAMENTA

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA, IZABRAN PREDSEDNIK PARLAMENTA

Novi Sad, 31. jul 2020;

Danas je održana konstitutivna sednica vojvođanskog parlamenta na kojoj su potvrđeni mandati svih 120 poslanika. Sa 76 poslaničkih mandata apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu ima lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu), zatim slede SPS-JS (13), Savez vojvođanskih Mađara (11), Vojvođanski front (LSV, Zajedno za Vojvodinu, Vojvođanska partija, DSHV, Crnogorska partija i Demokratski blok) (6), Za Kraljevinu Srbiju – Za srpsko vojvodstvo (POKS i Monarhistički front) (5), Metla 2020 (5) i Srpska radikalna stranka (4).

Južnobanatski region u pokrajinskom parlamentu predstavljaće 11 poslanika – devet iz Srpske napredne stranke i po jedan iz Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara. Šest poslanika je iz Pančeva, dva iz Vršca i po jedan iz Kovačice, Opova i Kovina (Skorenovac). Iz naše opštine poslanički mandat je pripao Predragu Ginculju iz Sefkerina, koji se nalazio na 62. mestu izborne liste Aleksandar Vučić – Za našu decu. Inače, njemu je ovo treći uzastopni mandat u skupštinskim klupama AP Vojvodine.

Do izbora predsednika Skupštine AP Vojvodine sednicom je predsedavao najstariji poslanik Momo Čolaković iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, a za predsednika parlamenta je ponovo (po treći put) izabran predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Inače, sednica je održana u Kongresnom master centru Novosadskog sajma, jer su u tom prostoru mogli da budu obezbeđeni svi uslovi propisani merama prevencije epidemije koronavirusa.
Republički Hidrometeorološki Zavod: UPOZORENJE NA VISOKE TEMPERATURE

UPOZORENJE NA VISOKE TEMPERATURE

Danas se u većini krajeva a na jugu, istoku  i jugoistoku i u petak (31.07.) očekuje veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 34 do 36 °C.

U narednim danima pretežno sunčano i toplo. U petak i subotu je, uz lokalni razvoj oblačnosti, ponegde moguća pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina. Tokom noći utorak na sredu i u sredu osetnije osveženje sa pljuskovima i grmljavinom.
ED Zrenjanin najava radova: ISKLJUČENJE STRUJE U SAKULAMA

ISKLJUČENJE STRUJE U SAKULAMA

Opovo, 30. jul 2020;

Zbog planiranih radova ED Zrenjanin u utorak, 4. avgusta u vremenskom intervalu od 9:00 do 10:00 časova biće isključeno celo naselje Sakule. U istom periodu naselje će biti i bez vodosnabdevanja

U slučaju loših vremenskih uslova radovi se odlažu.
Telekom Srbija: RADOVI NA OTKLANJANJU SMETNJI

RADOVI NA OTKLANJANJU SMETNJI

Opovo, 29. jul 2020;

Telekom Srbija sprovodi radove na popravci telefonskog kabla u Opovu u delu ulice Borisa Kidriča (od ATC-a Opovo do ugla ulica Borisa Kidriča i Ribarske) kao i u delu ulice Ribarska (od ugla Borisa Kidriča i Ribarske do Policijske stanice Opovo). Radovi će se odvijati po postojećoj trasi telekomunikacionog kabla pri čemu će se na prelazima ulica koristiti postojeće telekomunikacione cevi.

Planirani početak radova je 29. jul, a radovi na otklanjanju smetnje trajaće maksimalno tri radna dana. Sve otkopane površine biće vraćene u prvobitno stanje.