1

Postrojenje za preradu vode: Dopremljen hidrolit za hidroizolaciju spremnika pitke vode

Dopremljen hidrolit za hidroizolaciju spremnika pitke vode

OPOVO, 26. jul 2021 – U postrojenje za preradu vode danas je iz Nemčke dopremljeno 10 tona hidrolita, filterske ispune potrebne za prečišćavanje vode.

Mada opovački izvori imaju dobar kvalitet vode, zbog svoje neškodljivosti za zdravlje, posebna namena hidrolita je hidroizolacija spremnika pitke vode.

Cena nabavke je 2.400.000 dinara sa pdv-om, a dva miliona je finansirala lokalna samouprava, dok je JP „Mladost“ opovo platila pdv.
Dom zdravlja Opovo: Punkt za imunizaciju otvoren svakog radnog dana

Punkt za imunizaciju otvoren svakog radnog dana

OPOVO, 24. jul 2021 – Opovo je vodeća opština u južnobanatskom okrugu po broju vakcinisanih (preko 50%) ali da bi se stekao kolektivni imunitet to je još uvek nedovoljno.

Nadležni u Domu zdravlja Opovo i lokalnoj samoupravi pozivaju sve one koji se još uvek nisu vakcinisali da to učine kako bi se život vratio u normalu i kako bismo izbegli ponovo „razbuktavanje“ epidemije i uvođenje vanrednih mera.

Punkt za imunizaciju u Domu zdravlja Opovo otvoren je svakog radnog dana od 8:00 do 13:00 časova, a na raspolaganju su Sinofarm i Pfizer vakcina.
Zavod za javno zdravlje Pančevo: Određivanje antitela na virus SARS-COV-2 na zahtev građana

Određivanje antitela na virus SARS-COV-2 na zahtev građana

PANČEVO, 22. jul 2021 – U Zavodu za javno zdravlje Pančevo, pored velikog interesovanja za PCR  i serološko testiranje, građani od nedavno mogu da urade i analizu antitela na COVID-19. Dobijeni rezultati se zavode u registar gde se nalaze podaci o vakcinaciji i preležanom kovidu. Zahvaljući ovoj dijagnostici sugrađani dobijaju sve informacije o svom statusu ako su preležali koronu ili su vakcinisani.

Sugrađani koji rade titer na antitela na COVID-19 u Zavodu za javno zdravlje pored rezultata dobijaju i objašnjenje ukoliko imaju neke nedoumice.

Kvantitativno određivanje IgG antitela na virus SARS-COV-2 na lični zahtev građana obavlja se u Zavodu za javno zdravlje Pančevo, mikrobiološka laboratorija, ulica 6.oktobra broj 9, svakim radnim danom od 10 do 11 časova.

Za potrebe određivanja antitela uplaćuje se 1800 dinara na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje broj: 840-17750-34 (na isti način kao i za PCR testiranje).

Testiranje se obavlja bez predhodnog zakazivanja, a rezultati su dostupni istog dana.
Vremenske prilike: Danas sunčano, do 30 stepeni

Danas sunčano, do 30 stepeni

BEOGRAD, 22. jula (Tanjug) – U Srbiji će danas biti pretežno sunčano uz slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti.
Najniža temperatura biće od 12 do 18, najvisa od 27 do 30 stepeni, saopštio je RHMZ.
Duvaće slab i umeren, na istoku povremeno jak, severozapadni vetar, uveče u slabljenju.
I u Beogradu pretežno sunčano, uz slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti.
Najniza temperatura biće oko 17, najvisa dnevna oko 28 stepeni.
I za narednih sedam dana meteorolozi prognoziraju pretežno sunčano vreme.
U planinskim predelima uz lokalni razvoj oblacnosti ponegde popodnevni kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.
Do subote temperatura bez bitnije promene, zatim u osetnom porastu, a krajem perioda manji pad temperature.
ED Zrenjanin najava radova: U četvrtak delovi Sakula bez struje

U četvrtak delovi Sakula bez struje

SAKULE, 21. jul 2021 – Zbog planiranih radova na elektro mreži koje izvodi Elektrodistribucija Zrenjanin, u četvrtak, 22. jula u vremenskom intervalu od 10:30 do 13:30 časova, u Sakulama će bez struje biti ulice Partizanska i Svetozara Miletića (od Proleterske do kraja, kao i cele Milutina Markova, Vuka Karadžića, Borisa Kidriča, Zelena, Stanka Lazića i Proleterska.

U slučaju loših vremenskih uslova, radovi se odlažu.
Nacionalna služba za zapošljavanje: Redovna i privremena novčana naknada

Redovna i privremena novčana naknada

Beograd, 20.jul 2021. godine

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti isplatu redovne novčane naknade nezaposlenim licima za jun 2021. godine, u sredu21.jula 2021. godine, a da će privremenu novčanu naknadu za jun 2021. licima koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije, isplatiti u četvrtak 22. jula 2021. godine.

                                                                                                Kabinet direktora NSZ

                                                                                                Odnosi s javnošću
Akcija saobraćajne policije: Pojačana kontrola teretnih vozila i autobusa

Pojačana kontrola teretnih vozila i autobusa

Beograd/Srbija ¸ 20. Jul 2021
Saobraćajna policija će od danas, 19. jula do subote, 25. jula pojačano kontrolisati saobraćaj, a kontrola je usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa.

Ova akcija sprovešće se u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Saobraćajna policija će pojačano kontrolisati teretna vozila, kao i autobuse kojima se prevoze putnici u unutrašnjem i međunarodnom prevozu.

Tokom sprovođenja akcije, vršiće se kontrola posedovanja propisane dokumentacije za vozila i vozače, tehničke ispravnosti vozila, psihofizičkog stanja vozača, kao i poštovanje propisa o radnom vremenu vozača i korišćenju propisanih odmora i pauza”, navodi MUP.

MUP poziva građane da, ukoliko posumnjaju u tehničku ispravnost autobusa kojim se prevoze ili u psihofizičko stanje vozača usled umora ili alkoholisanosti, o tome odmah obaveste Upravu saobraćajne policije, na broj telefona 064/892-2121.

Nakon prijave, patrola saobraćajne policije izaći će na teren i izvršiti kontrolu autobusa i vozača, saopšteno je iz MUP.
Vremenske prilike: Još danas nestabilno vreme sa pljuskovima i vetrom

Još danas nestabilno vreme sa pljuskovima i vetrom

BEOGRAD, 20. jula (Tanjug) – U Srbiji će se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom, kao i lokalnom pojavom nepogoda uz pojačan vetar zadržati još danas, kažu u RHMZ za Tanjug.
Meteorolog Goran Mihajlović kaže da se stabilizacija vremena očekuje od sutra, a da će samo na istoku zemlje i u brdsko-planinskim predelima biti mogućnosti za ređu pojavu pljuskova.
Mihajlović navodi da u narednim danima neće biti vrućina.
“Od četvrtka pretežno sunčano, a do kraja sedmice maksimalna temperatura oko 30 C. Porast temperature očekujemo početkom sledeće sedmice”, rekao je Mihajlović za Tanjug.
Kako je rekao, za sada nema naznaka da će do kraja meseca biti nestabilnih perioda sa obilnim padavinama.
Vremenske prilike: Upozorenja RHMZ na obilne padavine i bujične vodotokove

Upozorenja RHMZ na obilne padavine i bujične vodotokove

BEOGRAD, 19. jula (Tanjug) – Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na vremenske nepogode sa velikom količinom padavina, koje važi do sutra.
U upozorenju objavljenom na sajtu RHMZ se navodi da se do utorka zadržava nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.
Lokalno se očekuju i vremenske nepogode sa gradom, jakim vetrom i velikom količinom padavina.
Objavljeno je i hidrološko upozorenje u kojem se kaže da su na pojedinim rekama danas i sutra mogući kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa manjim lokalnim izlivanjima.
To se odnosi na manje bujične vodotoke na slivovima Jadra, Kolubare, Crnice, Lepenice, Lugomira, Resave, Ravanice, Mlave i Timoka sa pritokama.
Završena žetva pšenice: Prinos između šest i po i sedam tona

Prinos između šest i po i sedam tona

Pančevo, 16. Jul 2021

Izvor: RTV
Žetva pšenice na području Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara završena je na 18200 hektara. Prema podacima Instituta “Tamiš ” prosečan prinos je između šest i po i sedam tona, a na pojedinim parcelama bilo je i 11 tona po hektaru. Paori mogu biti zadovoljni i kvalitetom zrna. Sadržaj proteina je od 13 do 16 procenata, a hektolitar se kreće od 76 do 88.

Ekstremno visoke temperature ovog meseca nisu drastično uticale na smanjenje prinosa i kvalitet zrna jer je pšenica bila na kraju zrenja.

“Žetva je protekla vrlo brzo u uslovima izuzetno visokih temperature i za ljude i za mehanizaciju. Ono što je najinteresantnije i pored dobrog roda kada izađete na parcelu i vidite otkose slame možete da vidite jednu izuzetno lepu zlatnu boju što znači da su usevi bili izuzetno zdravi”, kaže Inženjer Ratarstva Bogdan Garalejić, iz Instituta “Tamiš” Pančevo.

Žetvene ostatke, ukoliko se ne odnose za potrebe stočarstva, najbolje je zadržati na parceli i nikako ne spaljivati.

“Sada je potrebno uraditi ljušćenje strnjišta,odvajanje donjeg dela stabla od zemljišta kako bi se smanjilo isparenje, odnosno, gubitak vlage iz zemljišta i da bi se u toku avgusta meseca odradio tretman herbicidima i korovi se eliminisali sa same parcele. Nakon toga ide đubrenje i osnovna obrada zemljišta”, objasnio je Garalejić.

Ovo je idealno vreme da se urade analize zemljišta na hemijske osobine kako bi se mogle odrediti količine i vrste đubriva koje će se koristiti, poručuju iz Instituta Tamiš.