Lokalna poreska administracija: OBAVEŠTENJE ZA KORISNIKE KOJI IMAJU REGISTROVAN PROFIL NA PORTALU EUPRAVA

OBAVEŠTENJE ZA KORISNIKE KOJI IMAJU REGISTROVAN PROFIL NA PORTALU EUPRAVA

Opovo, 5. avgust 2020
Obaveštavaju se građani opštine Opovo koji imaju registrovan profil na Portalu eUprava da od utorka 04.08.2020. godine dobijaju elektronska Rešenja o utvrđenom porezu na imovinu za 2020. godinu putem nove usluge elektronske dostave u svoje Jedinstveno elektronsko sanduče na ovom portalu.
Elektronski dokument mogu preuzeti u elektronskom sandučiću u roku od 15 dana, a ukoliko ga ne preuzmu u navedenom roku, smatraće se da je dostava izvršena. Oni građani koji nisu korisnici Portala eUprava nastavljaju svoja poreska rešenja da dobijaju na standardni način – preko javnog poštanskog operatora
Aktuelna epidemiološka situacija: NOVE MERE ZA OPŠTINU OPOVO, EPIDEMIJA NA GRANICI PROGLAŠENJA VANREDNE SITUACIJE

NOVE MERE ZA OPŠTINU OPOVO, EPIDEMIJA NA GRANICI PROGLAŠENJA VANREDNE SITUACIJE

Opovo, 30. jul 2020;

Zavod za javno zdravlje Pančevo uputio je Opštinskom kriznom štabu obaveštenje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji Opštine Opovo, kao i mere za kontrolu epidemije Covid-19.

Zaključno sa 31. julom obolelo je ukupno 29 građana i incidencija (stopa novoobolelih) iznosi od 301,8/100.000. Trenutno je 16 aktivnih slučajeva koji generišu prevalenciju (stopa ukupno obolelih unutar jednog dana) od 166,5/100.000. Uslov za proglašenje vanredne situacije u Opštini je prevalencija aktivnih slučajeva iznad 100/100.000 u opštini sa više od 30.000 stanovnika, odnosno 200/100.000 stanovnika u opštini sa manje od 30.000 stanovnika.

Predsednik opštine i Opštinskog štaba za vanredne situacije dr Zoran Tasić u današnjem saopštenju navodi da je u skladu sa merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije Covid-19 koje je propisala Vlada Republike Srbije, kao i u skladu sa dopisom Zavoda za javno zdravlje Pančevo, lokalna samouprava danas na sednici opštinskog štaba za vanredne situacije donela osam novih mera. Pored toga Tasić je uputio poruku svim građanima da poštuju propisane mere ističući težinu ove bolesti na sopstvenom primeru.

„Ono što je jako važno jeste da građani shvate ozbiljnost epidemiološke situacije na teritoriji naše opštine, jer se naša opština trenutno na osnovu statističkih podataka Zavoda za javno zdravlje Pančevo nalazi na samoj granici proglašenja vanrednog stanja. S tim u vezi molim sve građane da se ponašaju u skladu sa merama i preporukama, kako Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, tako i sa merama koje propisuje Zavod za javno zdravlje. Želim da kažem da sam ovu bolest i njene posledice lično osetio. Ova bolest je podmukla, prošao sam kroz jedan težak period, ne samo za mene nego i celu moju porodicu. Morate da shvatite da ono naše razmišljanje „da neće baš mene ili da to nije tako strašno“ ali verujte mi da je ova bolest izuzetno opasna i podmukla i da ne bira koga će napasti. Iz tog razloga, još jednom sve građane molim da ove mere ozbiljno shvatite i u skladu sa njima se ponašate. Molim vas da budete odgovorni i prema sebi, a i prema ljudima u čijem se okruženju nalazite“, poručio je Tasić.

OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE – ODLUKA O MERAMA ZA SPREČAVANJE, SUZBIJANJE I GAŠENJE EPIDEMIJE COVID-19 (31. jul 2020)

1. U ugostiteljskim objektima se ograničava broj gostiju za jednim stolom na 2, i u zatvorenom i u otvorenom prostoru.

2. Obavezno nošenje maski u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom i na otvorenom prostoru, izuzev za vreme konzumiranja hrane i pića.

3. Obezbeđenje sredstava za dezinfekciju ruku na svakom stolu u ugostiteljskim objektima.

4. Obavezno nošenje maski na pijacama.

5. Obavezno nošenje maske na radnom mestu u zatvorenom prostoru

6. Obavezno obezbeđenje fizičke distance u Domu za stare „Ruža Jelena“, uz obavezno korišćenje LZO od strane zaposlenih, uz zabranu poseta i izlaska za korisnike.

7. Kućna izolacija blago obolelih i hospitalizacija teže obolelih, u skladu sa stručnim mišljenjem Doma zdravlja Opovo.

8. Zabranjuje se svaka vrsta okupljanja povodom proslave seoske slave „Mandalina“ u Sefkerinu, kao i sve druge javne manifestacije za vreme trajanja epidemioloških mera.

Ova odluka će se primenjivati od 1. avgusta 2020. godine. Nadzor nad primenom ove odluke vršiće Komunalna inspekcija Opštinske uprave Opovo.
Na komarce sa zemlje i iz vazduha: KOMBINOVANO TRETIRANJE U SVA ČETIRI OPŠTINSKA MESTA

KOMBINOVANO TRETIRANJE U SVA ČETIRI OPŠTINSKA MESTA

Opovo, 23. jul 2020;

U kasnim popodnevnim satima sprovedeno je kombinovano tretiranje odraslih formi komaraca na teritoriji Opštine Opovo, avio tretmanom iz vazduha i sa zemlje tretmanom sa četiri vozila.

Reporteri portala „Glas Opova“ ispratili su ceo današnji proces koji je počeo na aerodromu u Smederevu.

Inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo Marina Mitrović izvršila je nadzor punjenja sredstava za suzbijanje komarca na aerodromu aero kluba u Smederevu, a šef pilotske službe Aerosystema Vladimir Krstin opservirao je proceduru i plan akcije avio tretmana.

„Vršimo utovar hemijski sredstava, reč je o neopiroksu, sredstvu koje se koristi niz godina. Količina sredstva u rastvoru jeste 20 mililitara aktivne materije i 380 mililitara rastvarača. Pola litre po hektaru je doza rastvora koja se aplicira. To su inače standardne doze i trenutno najbolje sredstvo za aplikaciju protiv odraslih formi komaraca“, rekao je Krstin.

Tretman sa zemlje sprovela je firma Eko-San plus u sva četiri opštinska mesta. Inspektorka za zaštitu životne sredine Marina Mitrović je istakla značaj meteo uslova za efikasno sprovođenje tretmana.

foto: N. Konstantinov

„Za sprovođenje ove vrste tretmana vrlo su značajni vremenski uslovi kakvi su upravo večeras, odgovarajuća vlažnost vazduha i temperatura. Sprovodimo tretman sa zemlje i iz vazduha u sva četiri naselena mesta Opštine Opovo i nadamo se da ćemo svesti broj nost populacije odraslih formi komaraca na zadovoljavajući“, izjavila je Mitrović.

Zamenik predsednika opštine Žika Nestorović je rekao da je problem visoke populacije komaraca aktuelan u celom južnom Banatu.

„Kao što u celom južnom Banatu imamo problem sa tretmanom protiv komaraca, tako i mi u Opštini Opovo imamo taj problem. U narednom periodu odradićemo još nekoliko tretmana s obzirom na vremenske uslove koji nam baš nisu bili naklonjeni, a vrlo su važni za tretiranje. Ja se ispred lokalne samouprave zahvaljujem građanima Opštine Opovo na strpljenju i toleranciji“, poručio je Nestorović.

Kao što su najavili iz lokalne samouprave očekuju nas novi tretmani u zavisnosti od situacije koja nije najsjnanija jer su u Potamišju velike površine i tokom jula izrazito zabarene, što pogoduje razmnožavanju komaraca.    
U Sakulama radovi na vodovodu: SANACIJA VENTILA RADI POBOLJŠANJA PRITISKA

SANACIJA VENTILA RADI POBOLJŠANJA PRITISKA

Sakule, 23. jul 2020;

U Sakulama se se sprovodi sanacija ventila na vodovodnoj mreži celog naselja kako bi se poboljšao pritisak. Terenske ekipe JP „Mladost“ Opovo radiće danas i sutra, zbog čega će se povremeno dešavati prekidi vodosnabdevanja u vremenskim intervalima od 15 minuta do sat vremena.

„Ovu akciju realizujemo zbog dobro poznatih problema u Sakulama sa vodosnabdevanjem i po završetku radova očekujem da ćemo imati zadovoljavajući pritisak vode. Radićemo danas i sutra, eventualno ako ne završimo, nastavićemo i u ponedeljak. Molim građane Sakula za razumevanje zbog povremenih prekida vodosnabdevanja, trudićemo se da u tim intervalima što pre završimo radove i puštamo vodu“, poručio je direktor JP „Mladost“ Opovo Dragan Živković.
Lokalna poreska administracija: NAKNADA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

NAKNADA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

Opovo, 22. jul 2020;

Loklana poreska administracija obaveštava preduzetnike, pravna lica i poljoprivredna gazdinstva (koja su u sistemu pdv-a) da najkasnije do 31.07.2020. godine podnesu prijavu sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine koja se podnosi organu jedinice lokalne samouprave (obrazac 1) .

Napomene u vezi sa unosom podataka u prijavu- Obrazac 1:

Potrebno je u prijavi navesti period i godinu na koje se prijava odnosi;

Unosi se tačan iznos godišnjeg prihoda iz prethodne godine (ne u hiljadama dinara);

U polje, „jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji obavlja pretežnu delatnost“ unosi se ukupan broj jedinica lokalnih samouprava, odnosno gradskih opština u kojima obveznik naknade obavlja pretežnu delatnost.  
Tretiranje komaraca: CEO PROCES POD MAKSIMALNOM KONTROLOM

CEO PROCES POD MAKSIMALNOM KONTROLOM

Opovo, 22. jul 2020;

Situacija sa brojnošću populacije komaraca nije dobra u celom Potamišju, kao i u dolinama svih većih reka u Vojvodini. Razlog tome leži u poznom kišnom periodu i veoma kasnom izlivanju reka i netipičnom visokom vodostaju u junu.

Kako prethodni tretmani na teritoriji Opštine Opovo nisu dali zadovoljavajuće rezultate, Opština Opovo će tokom celog procesa pripreme i neposrednog tretiranja vršiti monitoring i inspekciju kako bi se akcija u četvrtak realizovala sa pozitivnim efektima.

„Radiće se tretman uz maksimalnu kontrolu svih inspekcijskih službi Opštine Opovo, od aerodroma i sipanja preparata do kontrole svih vozila na terenu koja će raditi tretman sa zemlje“, izjavio je predsednik opštine dr Zoran Tasić.
Lokalna samouprava: SPROVOĐENJE MONITORINGA LARVI I ODRASLIH FORMI KOMARACA

SPROVOĐENJE MONITORINGA LARVI I ODRASLIH FORMI KOMARACA

Opovo, 21. jul 2020
Stručne ekipe „EKO-SAN PLUS“ DOO u naredna tri dana sprovode monitoring larvi komarca, odraslih formi komaraca i determinaciju invazivnih vrsta u svim naseljenim mestima opštine Opovo.

Ovaj postupak vrši se postavljanjem klopki sa CO2 i feromonima koji privlače komarce a zatim se u laboratoriji vrši prebrojavanje i utvrđivanje vrsta prisutnih komaraca. Danas je postavljeno ukupno osam klopki, 5 za utvrđivanje brojnosti i 3 za determinaciju vrsta komaraca.

Podaci u vezi larvi dobijaju se uzorkovanjem na vodenim površinama.

Postupak će biti ponovljen posle izvršenog tretmana odraslih formi komaraca koji je zakazan za četvrtak. 23.07.2020. godine i na taj način dobićemo pouzdane podatke o efikasnosti izvršenog tretmana.

Nadzor nad sprovođenjem monitoringa vrši  Inspekcija  za zaštitu životne sredine.
Lokalna samouprava: PODELA LARVICIDA SVIM DOMAĆINSTVIMA OPŠTINE OPOVO

PODELA LARVICIDA SVIM DOMAĆINSTVIMA OPŠTINE OPOVO

Opovo, 20. jul 2020;

Na osnovu ugovora sa Opštinom Opovo, ekipe „Eko-san Plus“ od utorka 21. jula, počinju sa podelom larvicida svim individualnim domaćinstvima na teritoriji naše opštine .

Larvicid je pakovan u kesicama od 150 grama i primenjuje se ubacivanjem jedne kesice u septičku jamu  ili stajaće vode u stambenim i ekonomskim dvorištima.

Inspekcija za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo moli sve građane da preuzmu preparat od ovlašćenih ekipa i primene ga po uputstvu. Na taj način, delovanjem na larve komnaraca, smanjuje se broj odraslih formi.
Suzbijanje odraslih formi komaraca: U ČETVRTAK TRETIRANJE SA ZEMLJE I IZ VAZDUHA

U ČETVRTAK TRETIRANJE SA ZEMLJE I IZ VAZDUHA

Opovo, 20. jul 2020;

U dogovoru sa izvođačima radova Eko – San plus i Aerosystem, Opštinska uprava Opovo je cilju suzbijanje odraslih formi komaraca najavila kombinovano tretiranje sa zemlje i iz vazduha. Uzimajući u obzir vremensku prognozu i povoljnost meteouslova kako bi se postigao željeni efekat, dogovoreno je da se tretmani sprovedu u četvrtak 23. jula u kasnim popodnevnim satima.
Opštinski štab za vanredne situacije: NOVE MERE ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE

NOVE MERE ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE

Opovo, 16. jul 2020;

U skladu da odlukama Vlade Republike Srbije, a ucilju sprečavanja epidemije Cobid-19 na teritoriji Opštine Opovo, Štab za vanredne situacije Opštine Opovo na današnjem sastanku je doneo Odluku o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije Covid-19:

1. Zabranjuje se okupljanje više od 10 lica na otvorenom i zatvorenom prostoru na teritoriji Opštine Opovo.

2. Za vreme boravka na javnim mestima između okupljenih lica mora postojati distanca od 1,5m, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum 4m².

3. Obavezno je nošenje zaštitinih maski u zatvorenom javnom prostoru i javnom prevozu na teritoriji Opštine Opovo.

4. Obavezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom prostoru kada između lica nije moguće obezbediti fizičku distancu od 1,5m.

Ova odluka će se primenjivati od 17. jula 2020. godine.
Suzbijanje odraslih formi komaraca: NAJAVA TRETIRANJA SA ZEMLJE I IZ VAZDUHA

NAJAVA TRETIRANJA SA ZEMLJE I IZ VAZDUHA

Opovo, 16. jul 2020;

Kako su najavili iz Opštinske uprave Opovo, a u dogovoru sa izvođačima radova, u utorak ili sredu, u zavisnosti od vremenskih uslova, sprovešće se kombinovani tretman suzbijanja odraslih fomi komaraca sa zemlje i iz vazduha. Nadležni ističu da je za vikend prognozirano nestabilno vreme sa kišom, zbog čega će se ovi tretmani sprovesti početkom ili polovinom naredne sedmice, kada se očekuju pogodni atmosferski uslovi.