Opštinski štab za vanredne situacije: OD PETKA DO PONEDELJKA NA SNAZI NOVE MERE

OD PETKA DO PONEDELJKA NA SNAZI NOVE MERE

Opovo, 9. april 2020;

S obzirom na mere Vlade Republike Srbije o zabrani kretanja tokom vikenda  od petka 10.04.2020. u 17 časova do ponedeljka 13.04.2020. godine, u 05,00 časova,  , izdaje se naredba Opštinskoj upravi Opovo za utvrđivanje radnog vremena  svih trgovinskih objekata i to:

1. U petak 10.04.2020. godine, radno vreme je najkasnije do 15,00 časova,

2. U subotu 11.04.2020. i u nedelju 12.04.2020. godine zabranjuje se rad svih trgovinskih objekata.

3. Prodavnice, za građane starije od 70 godina, biće otvorene u petak, u periodu od 04,00 do 07,00 časova.

Od ponedeljka 13.04.2020. godine, važi ranije utvrđeno radno vreme trgovinskih objekata, osim ukoliko Vlada Republike Srbije ne utvrdi nove mere.
Predsednik opštine Opovo: PRIDRŽAVANJE PREPORUKA I MERA NAJBOLJI NAČIN U BORBI SA VIRUSOM (VIDEO)

PRIDRŽAVANJE PREPORUKA I MERA NAJBOLJI NAČIN U BORBI SA VIRUSOM

Opovo, 8. april 2020;

Povodom epidemiloške krize, vanrednih mera i opšte zaštite stanovništva, građanstvu se obratio predsednik opštine i komandant Opštinskog kriznog štaba dr Zoran Tasić. Njegovo izlaganje možete pogledati u video izjavi:
Otvorena vrata preko telefona: ZAKAŽITE RAZGOVOR, PREDSEDNIK OPŠTINE VAS ZOVE (VIDEO)

Opovo, 5. april

Vanredna epidemiološka situacija traži nova rešenja, posebno u neposrednoj komunikaciji. Shodno preporukama zdravstvenih organizacija i Vlade Republike Srbije, praksa „Otvorena vrata“ dobila je novu formu i sada je „Otvoreni telefon“. Građani koji žele da se obrate predsedniku opštine zakazuju telefonski razgovor, nakon čega ih predsednik opštine dr Zoran Tasić u zakazano vreme zove.

Građanin iz Sefkerina ima 71 godinu, na osnovu propisanih mera ne može se kretati van svoje kuće, a ima zakazanu hemoterapiju u pančevačkoj bolnici.

Bračni par iz Opova radi na sezonskim poslovima. Kako su njihove firme zbog vanrednog stanja prekinule rad oni su trenutno bez posla i ličinh dohodaka.

Starački dom Ruža – Jelena iz Sefkerina ima obavezu da dezinfikuje ulaze, dvorište i okolinu svog poseda, zbog čega su se obratili za pomoć.

Razgovor sa predsednikom opštine i komandantom Opštinskog štaba za vanredne situacije dr Zoranom Tasićem možete zakazati svakog dana pozivom na broj 013/681-091 od 00:00 do 24:00h, a on će vas pozvati u najkraćem vremenskom roku, nakon procene hitnosti vašeg problema i potrebe za urgentnom intervencijom.
Ratari i mehanizacija u polju: POLJOPRIVREDA FUNKCIONIŠE I TOKOM VANREDNOG STANJA (VIDEO)

POLJOPRIVREDA FUNKCIONIŠE I TOKOM VANREDNOG STANJA

Opovo, 4. april 2020;

Vanredno stanje koje prati zabrana kretanja od 15 časova posle podne do 5 časova ujutru, kao i najnovija zabrana kretanja tokom vikenda, nije značajnije poremetila poljoprivrednike Opštine Opovo. Ažurnošću lokalne samouprave, a u saradnji sa organima Ministarstva unutrašnjih poslova, naši poljoprivrednici imaju dozvole da do 20 časova sprovode prolećne ratarske radove u polju.

Foto: Glas Opova

Reporteri Glasa Opova danas su obišli atare u Barandi i Sakulama gde su snimali ratare u poslu, a u anketi koju smo sproveli svi se slažu da je ovo odličan potez jer poljoprivredni radovi ne mogu da čekaju i da bi u suprotnom ostali bez ovogodišnjeg roda.

Predsednik opštine i komandant Opštinskog kriznog štaba dr Zoran Tasić i njegov pomoćnik Nebojša Kovačević obišli su nekoliko lokacija kako bi se uverili da se propisane mere i dozvole za poljoprivrednike poštuju.

Foto: Glas Opova

„Prevenstveno želim sa se zahvalim Policijskoj upravi Pančevo i Policijskoj stanici Opovo, koji su zaista imali sluha i ovu meru zajedno sa nama donela. Ono što je jako važno jeste da smo mi zajedničkim snagama uspeli da našim poljoprivrednicima da u subotu od 13 do 20 časova i nedelju od 5 do 20 časova omogućimo da primene agrotehničke mere na svojim poljoprivrednim površinama. Takođe, važno je da će lokalna samouprava Opštine Opovo, kao i kompletan krizni štab biti apsolutno na usluzi našim sugrađanima i u zavisnosti od epidemiološke situacije tako ćemo se i ponašati. Probleme koji se budu dešavali zbog mera vanrednosg stanja, prosto ćemo prilagođavati uslovima naše opštine“, poručio je Tasić.

Foto: Glas Opova

Da podsetimo, ratari u polje tokom perioda zabrane kretanja mogu ići isključivo sa poljoprivrednom mehanizacijom kako bi sprovodili prolećne radove.
Akcija dezinfekcije: DEZINFEKCIONA SREDSTVA ZA PRODAVNICE, BANKE, POŠTE I OTKUPNE STANICE MLEKA (VIDEO)

DEZINFEKCIONA SREDSTVA ZA PRODAVNICE, BANKE, POŠTE I OTKUPNE STANICE MLEKA

Opovo, 3. april 2020;

Video: Glas Opova

U nastavku akcije dezinfekcije javnih površina i podele dezinfekcionih sredstava građanima, lokalna samouprava je svim prehrambenim prodavnicama, poljoprivrednim apotekama, otkupnim stanicama mleka, bankama i poštama na teritoriji Opštine Opovo distribuirala po pet litara natrijum hipohlorita i asepsola.

Foto: Glas Opova

Predsednik opštine dr Zoran Tasić i njegov pomoćnik Nebojša Kovačević koordinirali su akcijom, a Kovačević ističe važnost dezinfekcije objekata javnih usluga, koju su sproveli volonteri u sva četiri opštinska mesta.

„Odlukom Opštinskog kriznog štaba danas delimo po pet litara hipohlorita i asepsola svakoj prodavnici . kako prehrambenoj, tako i poljoprivrednim apotekama,bankama, poštama i otkupnim stanicama mleka. Ova odluka je u stvari rezultat sugestije prvenstveno sakulskih privrednih subjekata, a odluka se odnosi na celu teritoriju Opštine Opovo. Ovo je samo još jedna u nizu akcija lokalne samouprave u skladu sa merama i preporukama Vlade Srbije na zaštiti stanovništva“ izjavio je Kovačević.

Foto: Glas Opova

Vlasnici prodavnica su zadovoljni ovim potezom lokalne samouprave jer na taj način štite i svoje radnike i kupce. Takođe ističu, da su kupci veoma disciplinovani i poštuju epidemiološke preporuke.

Istovremeno, na punktovima sve četiri mesne zajednice nastavlja se akcija podele natrijum hipohlorita i zaštitnih maski za građane.
Dozvole za poljoprivrednike: SPECIJALNE DOZVOLE ZA ATAR U VREME ZABRANE KRETANJA

SPECIJALNE DOZVOLE ZA ATAR U VREME ZABRANE KRETANJA

Opovo, 3. april 2020;

Povodom odluke Vlade Republike Srbije u vezi zabrane kretanja u subotu i nedelju, lokalna samouprava obaveštava poljoprivrednike da će imati specijalne dozvole za obavljanje poljoprivrednih radova u ataru.

Kompletano obaveštenje možete videti u video prilogu:
Dezinfekcija javnih površina: U NOVOJ AKCIJI TRETIRANI I ENTERIJERI STAMBENIH ZGRADA (VIDEO)

U NOVOJ AKCIJI TRETIRANI I ENTERIJERI STAMBENIH ZGRADA

Opovo, 2. april 2020;

Jutros u sedam časova radnici JP „Mladost“ Opovo sproveli su novu akciju dezinfekcije javnih površina centralnih zona u sva četiri opštinska mesta, odnosno lokacija sa nejvećom dnevnom frekvencijom. Komunalci su tretirali natrijum hipohloritom ulice, trotoare, parkove, površine ispred javnih ustanova, preduzeća i prodavnica, a ovog puta dezinfikovani su enterijeri svih stambenih zgrada od ulaza i prizemlja do poslednjeg sprata.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić poručuje da će se ova akcija kontinuirano sprovoditi i proširivati u zavisnosti od epidemiološke situacije, kao i da će se izvršiti dezinfekcija prehrambenih prodavnica.

„Jutros mo krenuli sa drugom fazom dezinfekcije svih naseljenih mesta i javnih objekata, a ono što je jako važno jeste da se dezinfekcija proširuje i na stambene zgrade, tako da će svi objekti koji su namenjeni za kolektivni smeštaj biti dezinfikovani. Takođe je važno da ćemo izvršiti dezinfekciju i svih objekata koji se bave prodajom prehrambenih proizvoda i te iste objekte pripremiti za vikend kada će penzioneri u ranim jutarnjim satima krenuti sa kupovinom namirnica. Ove akcije će se nastaviti svake nedelje a aktivnosti i realizacija isključivo će zavisiti od epidemiološke situacije koja se prati iz sata u sat“, izjavio je Tasić.

Dezinfekciona sredstva građani mogu besplatno uzeti svakog radnog dana od 10:00 do 13:00 časova na punktovima svojih mesnih zajednica.
Opštinski štab za vanredne situacije: ZATVARAJU SE FRIZERSKI SALONI I TERETANE, KLADIONICE SAMO ELEKTRONSKIM PUTEM

ZATVARAJU SE FRIZERSKI SALONI I TERETEANE, KLADIONICE SAMO ELEKTRONSKIM PUTEM

Opovo, 2. april 2020;

Odluku o izmenama i dopunama odluke o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID – 19

Izdaje se naredba kojom se, od dana 02.04.2020. godine, u potpunosti zabranjuje rad svih objekata i delatnosti koje podrazumevaju blizak fizički kontakt kao što su frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi i teretane.

Kladionice, kockarnice i automat klubovi, čiji je rad već zatvoren, mogu svoju delatnost obavljati isključivo elektronskim putem.
Vlada Republike Srbije: NOVE MERE VLADE, ZASTAVE NA POLA KOPLJA

NOVE MERE VLADE, ZASTAVE NA POLA KOPLJA

Beograd, 1. april 2020.

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije donete su najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja COVID-19.

Zabranjuje se u potpunosti rad svih objekata i delatnosti koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, kao što su frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi i teretane.

Doneta je odluka o zatvaranju svih kladionica, kockarnica i automat klubova i oni od danas svoju delatnost mogu obavljati isključivo elektronskim putem.

S obzirom na specifične potrebe koje trenutna situacija nameće, odlučeno je da za određena zanimanja kućna samoizolacija važi 14 dana, umesto 28. Ovo se odnosi na zdravstvene radnike, zatvorske čuvare, kao i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske.

Bitno je naglasiti da se ovom odlukom ne narušava zdravlje pripadnika ovih profesija, već se preventivno produženje kućne samoizolacije na njih neće odnositi. Svoje radne zadatke obavljaće uz potpunu zaštitnu opremu i njihovo zdravstveno stanje će se redovno pratiti.

Vlada je odlučila da zastave na svim javnim institucijama od danas pa do daljnjeg budu spuštene na pola koplja.    

Vlada Srbije nastaviće da sa najvećom pažnjom  prati razvoj situacije u vezi sa koronavirusom i prilagođava sve mere, oslanjajući se isključivo na savete stručnjaka.

Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, kako bismo svi zajedno, što pre iz ove bitke izašli kao pobednici.
Podela dezinfekcionog sredstva i zaštinih maski: DOBRO ORGANIZOVANA AKCIJA, GRAĐANI SE PRIDRŽAVALI PROPISANIH MERA (VIDEO)

DOBRO ORGANIZOVANA AKCIJA, GRAĐANI SE PRIDRŽAVALI PROPISANIH MERA

Opovo,
31. mart 2020;

Kao
što je najavljeno, danas u 10:00 časova otvoreni su punktovi u sve četiri mesne
zajednice gde su građani mogli besplatno da dobiju dezinfekciono sredstvo i
zaštitne maske. Što se tiče dezinfekcionog sredstva, na raspolaganju je 4.000
litara natrijum hipohlorita koji je deljen po litru za svako domaćinstvo.

Punktove
je po otvaranju obišao predsednik opštine dr Zoran tasić zajedno sa svojim
pomoćnikom Nebojšom Kovačevićem, i kako ističe, dezinfekcionih sredstava i
maski ima dovoljno, a za naše najstarije građane i sve one koji iz opravdanih
razloga ne mogu da dođu na preuzimanje, organizovaće se dostava na kućne
adrese.

„Osnovna
ideja ove akcije jeste da našim sugrađanima koliko – toliko u ovim teškim
momentima omogućimo da nabave dezinfekciono sredstvo. Lokalna samouprava je
sprovela javnu nabavku, nabavili smo dezinfekciona sredstva za sva četiri
naseljena mesta. Količina oko 4.000 litara i besplatno se deli svim našim
sugrađanima koji se budu pojavili između 10 i 13 časova i ova akcija će se
nastaviti svakog narednog dana. U prvih sat vremena podelili smo 352 litre, što
govori koliko je to bitno našim sugrađanima. Pored toga, lokalna samouprava je
obezbedila i besplatene zaštitne maske i do sada smo podelili više od 3650
maski za sve naše sugrađane. Svi građani kojima treba maska mogu se obratiti na
telefone svojih mesnih zajednica između 10 i 13 časova. Onog momenta kada se
dezinfekciono sredstvo i maske budu potrošile nabaviće se nova količina i to će
trajati sve dok traje vanredno stanje. Takođe, svakome ko se bude obratio našem
kol centru i mesnim zajednicama, a ne može da dođe, naši volonteri će posle 13
časova dostaviti dezinfekciono sredstvo i zaštitne maske“, poručio je Tasić.

Ono
što je pohvalno jeste da su punktovi dobro organizovani, ne čeka se dugo, nema
gužvi, a građani su veoma disciplinovani, nose zaštitnu opremu i održavaju
propisano rastojanje. Zamenica predsednika Saveta mesne zajednice Sakule Vesna
Stanojev kaže da je akcija protekla u najboljem redu.

„Akcija
protiče dobro, građani su obavešteni, dolaze, uzimaju po jedan litar po
domaćinstvu, a ujedno se dele i maske. Svako od njih zna da treba da ima razmak
od dva metra i u skladu sa tim se i ponašaju. Za sada nemamo nikakvih problema,
a do sada smo u našoj mesnoj zajednici podelili oko 650 masaka“, izjavila je
Stanojev.

Što
se tiče građana, oni su se do sada snalazili na razne načine, neko lakše, neko
teže, ali svi se slažu da je ovo dobar potez jer mogu na jednom mestu dobiti i
dezinfekciono sredstvo i zaštitne maske, koji su još uvek deficitarni u
prodaji.

Prvog
dana punktove je obišlo nešto preko 800 građana i ovi punktovi će raditi svakog
dana od 10 do 13 časova. Potrebno je da ponesetu svoju flašu zapremine od
jednog litra u koju će vam dežurni volonteri sipati dezinfekciono sredstvo.

Telefoni
na koje možete dobiti sva potrebna obaveštenja:

Mesna
zajednica Opovo: 013/681-027; 063/1060-538

Mesna
zajednica Baranda: 062/779-560; 064 6980018

Mesna
zajednica Sefkerin: 013/2684-103; 064/4142550; 064/0505-303

Mesna
zajednica Sakule: 063/175-5814; 069/185-9127

NATRIJUM
– HIPOHLORIT se može koristiti za dezinfekciju podova, prostora i metalnih površina
koje su najizloženije virusu. U pitanju je jedno od najefiksnijih sredstava sa
mikrobiocidnim dejstvom, ali kako nadležni upozoravaju, upotreba mora biti
izuzetno pažljiva. Koristite rukavice i nikako ne dirajte oči, nos i usta, a
kod tretiranih površina sačekajte da se osuše.
Opštinski štab za vanredne situacije: KOMANDANT ŠTABA ODGOVARA NA SVA VAŠA PITANJA, PRIMEDBE I SUGESTIJE

KOMANDANT ŠTABA ODGOVARA NA SVA VAŠA PITANJA, PRIMEDBE I SUGESTIJE

Opovo, 31. mart 2020;
Opštinski štab za vanredne situacije  uputio je saopštenje za građanstvo sa obaveštenjem da će se praksa „Otvorena vrata“ u narednom periodu obavljati telefonski.

„Poštovani sugrađani, u skladu sa vanrednim merama i epidemiološkom situacijom promenićemo dosadašnju praksu primanja građana. Ništa se bitno neće promeniti osim što ću vaše probleme saslušati telefonskim putem. Zbog vanrednog stanja, lokalna samouprava i Opštinski štab za vanredne situacije imaju veliki broj obaveza koje se moraju svakodnevno rešavati, zbog čega molim sve građane da se obraćaju samo sa urgentnim problemima, posebno onima koji su vezani za aktuelnu situaciju, a ostalo ćemo rešavati kada ova kriza prođe“, poručio je predsednik opštine dr Zoran Tasić.

Razgovor sa komandantom Opštinskog štaba za vanredne situacije dr Zoranom Tasićem možete zakazati pozivom na broj
013/681-091, od 00:00 do 24:00h,
a u zakazano vreme pozvaće vas predsednik opštine.