Lokalna samouprava: OTVORENA VRATA ZA GRAĐANE SVAKOG PETKA

OTVORENA VRATA ZA GRAĐANE SVAKOG PETKA

Opovo, 25. septembar 2020;

Nakon konstitusanja novog saziva Skupštine opštine Opovo i Opštinskog veća, kao i izbora predsednika opštine, nastavljena je praksa „Otvorena vrata“.

Predsednik opštine Miloš Markov, zajedno sa svojim saradnicima svakog petka prima građane, koji mu u neposrednom kontaktu iznose probleme ili daju sugestije.

„Važno nam je da građani znaju da imaju kome da se obrate i da će lokalna samouprava svakog pojedinca saslušati, pomoći gde je to realno moguće, a svaki dobar savet implementirati u strategiju razvoja“, poručio je Markov.  

Za „Otvorena vrata“ građani se mogu prijaviti lično u sekretarijatu kabineta predsednika opštine ili pozivom na broj telefona 013 681 091.
Skupština: VERIFIKOVANI NOVI ODBORNIČKI MANDATI I FORMIRANA RADNA TELA

VERIFIKOVANI NOVI ODBORNIČKI MANDATI I FORMIRANA RADNA TELA

Opovo, 24. septembar 2020;

Kako je izborom i preuzimanjem funkcija prestao odbornički mandat Milošu Markovu (predsednik opštine), Anki Simin Damjanov (zamenica predsednika opštine) i Milovanu Kneževiću (opštinski većnik), Skupština je verifikovala odborničke mandate Anji Budimirov, Jovanu Marinkovu i Momčilu Vujčinu sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“.

Sve tačke dnevnog reda 2. sednice Skupštine opštine Opovo usvojene su jednoglasno.

Rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije izvestio je odbornike o završnom računu budžeta Opštine Opovo za 2019. godinu. Ukupno ostvareni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima su 478.056,292 dinara, ukupno izvršeni rashodi i izdaci 417.461,836 dinara, dok je razlika 60.594,456 dinara.

Odlukama o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Osnovne škole „Dositej Obradović“ i OŠ „Zoran Petrović“ Sakule razdvajanje i početak rada ovih škola prolongira se za narednu školsku godinu, odnosno 1. septembar 2021. godine.

Programom korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine Opštine Opovo za 2020. godinu predviđeno 1.100.000 dinara, koji se planiraju za sanaciju i uređenje divljih smetlišta, suzbijanje štetnih organizama u životnoj sredini (dezinsekcija, suzbijanje ambrozije), održavanje parkova i ostalih zelenih površina u svim naseljenim mestima, nabavku sadnica, podizanje nivoa ekološke svesti učenika i svih građana u očuvanju životne sredine (organizovanje predavanja, akcija i manifestacija, izdavanje publikacija radova i informativno-propagandnog materijala) i praćenje stanja – monitoring životne sredine.

Skupština je odobrila Odluku Nadzornog odbora JP „Mladost“ Opovo o kreditnom zaduženju na dalju proceduru.

Izabrani su i imenovani predsednici i članovi saveta i komisija kao stalnih radnih tela Skupštine opštine Opovo.

Savet za privredni razvoj, budžet i finansije: Jovan Marinkov (predsednik), Dragan Ugrinov (zamenik predsednika), Aleksandra Vlajnić, Miroslav Kostić, Bogoljub Vujanović.

Savet za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne delatnosti: Kristina Krunić (predsednica), Milorad Ješin (zamenik predsednika), Ljiljana Vukašinović, Mihajlo Vanović, Branislav Marinković.

Savet za zaštitu i unapređenje životne sredine: Dragana Avramović (predsednica), Aleksandar Mirkov (zamenik predsednika), Aleksandar Veselinov, Gusti Ivanov, Nenad Josić.

Savet za poljoprivredu i razvoj sela: Milena Stajić (predsednica), Ljiljana Popović (zamenica predsednika), Aleksandar Piperski, Dejan Jović, Jovan Giošev.

Savet za društvene delatnosti: Magdalena Arnold Đurić (predsednica), Mirjana Gajić (zamenica predsednika), Momčilo Vujčin, Bojan Ili, Tatjana Tadić.

Komisija za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta SO: Mirjana Gajić (predsednica), Momčilo Vujčin (zamenik predsednika), Miroslav Kostić, Marija Cvetković, Milan Gajić.

Komisija za predstavke i žalbe: Saša Jovičin (predsednik), Milorad Ješin (zamenik predsednika), Sanja Aćimov, Jovan Lazin, Nikola Jerkov.
Opovo – Bač: SASTANAK DELEGACIJA DVE OPŠTINE I OBILAZAK FABRIKE VODE (VIDEO)

SASTANAK DELEGACIJA DVE OPŠTINE I OBILAZAK FABRIKE VODE

Opovo, 22. septembar 2020;

U Opovu je danas održan sastanak predstavnika opština Opovo i Bač, koje su predvodili predsednici ove dve opštine. Cilj posete je dobra praksa koju Opština Opovo ima sa postrojenjem za preradu vode i kvalitetom pijaće vode, a goste iz Bača su zanimala iskustva domaćina.

Nakon razgovora u opštini gde su dogovoreni i drugi vidovi saradnje, učesnici sastanka su obišli fabriku vode gde su gosti mogli da vide kako funkcioniše postrojenje.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov je zajedno sa svojim saradnicima iz lokalne samouprave i direktorom komunalnog preduzeća predstavio projekat i izrazio zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom.

„Danas smo domaćini našim prijateljima i kolegama iz Opštine Bač, kojima smo predstavili projekat fabrike vode. Oni su želeli da vide kako sve to funkcioniše, s obzirom da je postrojenje izgrađeno po evropskim standardima i činjenice da imamo jednu od najkvalitetnijih voda u Vojvodini. Kako smo i demografski i po broju naseljenih mesta slični, naše goste je zanimalo da vide kako sve to izgleda i funkcioniše. Pored fabrike vode razgovarali smo i o drugim idejama. Oni s druge strane imaju dosta iskustva sa evropskim projektima koji su nama kao lokalnoj samoupravi interesantni, tako da je ovo inicijalni korak u nekoj budućoj saradnji“, poručio je Markov.

Predsednik opštine Bač Steva Panić ističe Opštinu Opovo kao dobar primer na osnovu čijeg iskustva i saveta žele da realizuju projekat.  

„Cilj nam je da pogledamo dobru praksu koju je Opština Opovo sprovela u izradi i funkcionisanja fabrike vode. Da pogledamo njihov dobar primer jer Opština Bač ima identične probleme koje je Opština Opovo imala ranije. Poučeni njihovim dobrim iskustvom i njihovim savetima mi ćemo se potruditi da taj problem koji sada postoji sa vodom u Opštini Bač rešimo kao što je to uradila Opština Opovo“, izjavio je za Glas Opova Panić.

Opština Bač nije prva koja posećuje opovačku fabriku vode, a kako direktor Javnog preduzeća „Mladost“ Dragan Živković ističe, tajna kvaliteta je u izvorištima sirove vode.

„Tajna uspeha u celoj ovoj priči su naša izvorišta sirove vode. Ovo je četvrta delegacija u poslednjih četiri – pet godina koja je došla da vidi kako mi to uspevamo. Sam podatak, a to potvrđuje i Republički zavod za javno zdravlje, da Opština Opovo po kvalitetu vode ima treću vodu u Vojvodini, odnosno petu u Srbiji, kaže da se ovde dobro radi. Iskreno, tajna tog dobrog rada se nalazi na izvorištima sirove vode koja se nalaze 2,5 – 3 kilometara odavde i naša sirova voda je u granicama pijaće vode u 70% opština u Srbiji. Tako da je to osnov svega i naravno postrojenje za preradu vode koje daje „šlag na tortu“ da ta voda ima kvalitet koji već ima“, rekao je Živković.

Izvorišta sirove vode nalaze se na desnoj obali Tamiša prema Dunavu na dubini od oko 25 metara u zemljištu koje omogućava prirodnu filtraciju.
Najava Skupštine: SEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA U ČETVRTAK

SEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA U ČETVRTAK

Opovo, 22. septembar 2020;

Predsednik skupštine dr Zoran Tasić zakazao je 2. sednicu Skupštine opštine Opovo za 24. septembar. Na dnevnom redu je 21 tačka:

1. Predlog rešenja o potvrđivanju mandata odbornka novim odbornicima Anji Budimirov, Jovanu Marinkov i Momčilu Vujčin;

2. Predlog Odluke o završnom računu budžeta opštine Opovo za 2019. godinu;

3. Predlog  Odluke o izmenama i dopunama Odluke o ukidanju Osnovne škole „Dositej Obradović“ Opovo;

4. Predlog  Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Osnovne škole „Dositej Obradović“ Opovo;

5. Predlog  Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Osnovne škole „Zoran Petrović“ Sakule;

6. Predlog Programa korišćenja sredstava  budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Opovo za 2020.godinu;

7. Predlog Rešenja o davanju saglasnocti JP „Mladost“ na kreditno zaduženje;

8. Predlog Rešenja o izboru  Saveta za privredu, razvoj , budžet i finansije;

9. Predlog Rešenja o izboru  Saveta za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne delatnosti;

10. Predlog Rešenja o izboru Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine;

11. Predlog Rešenja o izboru  Saveta za poljoprivredu i razvoj sela;

12. Predlog Rešenja o izboru Saveta za društvene delatnosti;

13. Predlog Rešenja o izboru Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta;

14. Predlog Rešenja o izboru Komisije za predstavke i žalbe;

15. Predlog Rešenja o imenovanju članova Školskog odbora OŠ ”Dositej Obradović” Opovo;

16. Predlog Rešenja o imenovanju članova Upravnog odbora Predškolske ustanove ”Bambi”Opovo;

17. Predlog Rešenja o imenovanju predsednika i članova Upravnog odbora Centra za socijalni rad Opovo;

18. Predlog Rešenja o imenovanju predsednika i članova Upravnog odbora Opštinske narodne biblioteke Opovo;

19. Predlog Rešenja o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Centra za socijalni rad Opovo;

20. Predlog Rešenja o imenovanju predsednika i članova Nadzornog  odbora Opštinske narodne biblioteke Opovo;

21. Odbornička pitanja.
Policijska uprava Pančevo: UHAPŠENI NASILNICI I LOPOVI IZ ATARA

UHAPŠENI NASILNICI I LOPOVI IZ ATARA

Opovo, 16. septembar 2020;

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su Đ. K. (1987), J. K. (1984), J. V. (1963) i I. N. (1992) iz okoline Pančeva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje.

Sumnja se da su oni 12. septembra u jednom ugostiteljskom objektu u Opovu fizički napali trojicu muškaraca, od kojih su jednom naneli teške telesne povrede.

J. K. i J. V. se sumnjiče i da su zajedno sa V. N. (1988) i S. N. (2001), koji su takođe uhapšeni, sa četiri njive na području Opova ukrali oko 40 tona bundeve, pa su protiv njih, po nalogu nadležnog tužilaštva, podnete krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela teška krađa i krađa.

Šestorici osumnjičenih je određeno zadržavanje do 48 sati i oni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu u Pančevu.

Tim povodom danas je predsednik opštine Miloš Markov razgovarao sa načelnikom Policijske stanice Opovo Aleksandrom Paunovićem.
Opštinska uprava Opovo: PET PAKETA ZA NOVOROĐENE BEBE

Opovo, 16. septembar 2020;

U drugoj septembarskoj raspodeli paketa Opštinska uprava Opovo je uručila pet paketa za pet devojčica. Četiri prinove su avgustovske i jedna septembarska, dok su tri bebe iz Sefkerina i po jedna iz Opova i Sakula.

Pakete su uručili pokrajinski poslanik Predrag Ginculj i opštinska većnica Vesna Stanojev.

AVGUST: Sara Kreculj (Sefkerin), Maša Petkovski (Sefkerin), Emilija Spasić (Sefkerin), Lena Civrić (Sakule); SEPTEMBAR: Sara Jevtić (Opovo).
Lokalna samouprava: PODELA LARVICIDA SVIM DOMAĆINSTVIMA OPŠTINE OPOVO

PODELA LARVICIDA SVIM DOMAĆINSTVIMA OPŠTINE OPOVO

Opovo, 14. septembar 2020;

Od utorka, 15. septembra, ekipe „Eko-san Plus“  na osnovu ugovora sa Opštinom Opovo  počinju sa drugom ovogodišnjom podelom  larvicida  svim individualnim domaćinstvima na teritoriji naše opštine .

Larvicidi direktno deluju na larve komaraca i koriste se u njihovom   suzbijanju. Pakovani su u kesicama od 150 gr i  primenjuju se ubacivanjem jedne kesice u septičku jamu  ili   stajaće vode u stambenim i ekonomskim dvorištima.

Molimo sve  sugrađane da preuzmu preparat od ovlašćenih ekipa i primene ga po uputstvu.

Inspektorka za zaštitu životne sredine: dr vet.med. Marina Mitrović
Kabinet predsednika opštine: ODRŽAN SASTANAK SA DIREKTORIMA JAVNIH USTANOVA I PREDUZEĆA

Opovo, 10. septembar 2020;

Predsednik opštine Miloš Markov i njegova zamenica Ankica Simin Damjanov održali su sastanak sa direktorima javnih ustanova i preduzeća i rukovodiocima odeljenja Opštinske uprave Opovo.

Cilj sastanka je bio analiza trenutnog stanja budžetskih korisnika, aktuelni i planirani projekti i aktivnosti, kao i projekcija opštinskog budžeta za narednu godinu.
Održana Skupština SSOO: STEVA STANKOV NOVI PREDSEDNIK SPORTSKOG SAVEZA (VIDEO)

STEVA STANKOV NOVI PREDSEDNIK SPORTSKOG SAVEZA

Opovo, 9. septembar 2020;

U sali Kulturnog centra Opovo održana je redovna godišnja, ujedno i izborna Skupština Sportskog saveza Opštine Opovo, na kojoj su pored delegata Skupštine prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine Mlade Stojšin i direktor Kik boks saveza Srbije Miodrag Jotić.

Kako je dosadašnji predsednik Sportskog saveza Opštine Opovo Igor Vujić podneo ostavku zbog imenovanja na funkciju opštinskog većnika, sednicu je vodio potpredsednik Srđan Savulov. Vujić se svojim saradnicima zahvalio na dosadašnjem radu i lično podržao kandidaturu Steve Stankova koj su predložili delegati Skupštine.

Sa 11 glasova za i jednim uzdržanim Steva Stankov iz Sefkerina je izabran za novog predsednika Sportskog saveza Opštine Opovo. Kao aktivni sportista, trener i sportski radnik Stankov ima 40 godina sportskog staža u borilačkim sportovima.

„Prvi korak će nam biti klasiranje opštinskih sportista po klubovima i granama sporta, da ih klasiramo po uspesima, da vidimo da li imaju dobre uslove za trening, validne lekarske preglede. Dobrim i kvalitetnim takmičarima da poklonimo veću pažnju i napravimo poseban program kroz koji će napredovati, imati termine treninga ali i povezati se sa velikim sportskim centrima i klubovima kako bi još bolje napredovali“, izjavio je Stankov.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Miloš Markov, zahvalio se Vujiću na dosadašnjem radu i zalaganju i istakao da je ulaganje u školski i omladinski sport ulaganje u zdravlje dece. Klubovi koji rade sa najmlađim kategorijama imaće značajnu podršku lokalne samouprave, koja će se potruditi da u projekciji opštinskog budžeta za narednu godinu bude više sredstava za sportske klubove i njihova takmičenja.

Prisutne je pozdravio i generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine Mladen Stojšin istakavši dobru saradnju Pokrajinskog saveza sa Sportskim savezom Opštine Opovo.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras u Opštini Opovo, odnosno na izbornoj skupštini Sportskog saveza Opštine Opovo, gde je Igora Vujića dosadašnjeg predsednika zamenio Steva Stankov koji će voditi Savez u narednom periodu od četiri godine. veoma dobru saradnju smo imali sa Igorom i sa Sportskim savezom Opštine Opovo, koji smo pomogli donacijom računarske opreme koja je trebala u rom trenutku Sportskom savezu. Nastavićemo saradnju i sa gospodinom Stankovim, da li ćemo to kroz sportske rekvizite i sportsku opremu ili kroz pomoć preko pokrajine za rekonstrukciju terena, naravno preko konkursa na projektima, ali sve što bude u našoj moći mi ćemo pomoći i naravno, pre svega zbog sporta i dece koja se bave sportom u vašoj opštini“, poručio je Stojšin.

Sportski savez kao krovna organizacija koja okuplja sportske klubove u Opštini Opovo uvek ima delikatan zadatak tako da i novo rukovodstvo očekuje naporan i ozbiljan rad.
Lokalna samouprava i komunalno preduzeće za atletiku: TERENI ZA SKOK U DALJ I BACANJE KUGLE

TERENI ZA SKOK U DALJ I BACANJE KUGLE

Opovo, 9. septembar 2020;

Izvanredni rezultati koje postižu mladi atletičari opovačkog Spartaka, posebno reprezentativci Stefan Jovanov i Boris Mojsa, nisu ostali nezapaženi. Lokalna samouprava je pokrenula inicijativu, a JP „Mladost“ Opovo sprovodi radove na izgradnji mini terena na Sportsko rekreativnom centru u Opovu za dve atletske discipline: skok u dalj i bacanje kugle.

Opštinski većnik zadužen za sport Igor Vujić ističe potrebu da se što kvalitetnije pomogne omladinskom sportu i deci koja postižu nacionalne rezultate.

„Osim što smo ponosni na atletičare Spartaka osećali smo obavezu da im konkretno pomognemo. Posebno se to odnosi na juniorskog reprezentativca u bacanju kugle Stefana Jovanova, koji je prošle nedelje ispunio normu za Prvenstvo Evrope. Nadamo se da će ovaj improvizovani teren ispuniti svoju funkciju kako bi Stefan imao što kvalitetnije uslove za trening“, izjavio je Vujić.

I zamenica predsednika opštine Ankica Simin Damjanov smatra da je podrška mladim sportistima od izuzetnog značaja. 

„Moramo „gajiti“ talente“ u svim oblastima društvenog života. Sport kao jedna vrsta bazične oblasti za pravilan razvoj dece je jedan od prioriteta i u saradnji sa klubovima i drugim organizacijama potrudićemo se da na kvalitetan i funkcionalan način pomažemo talentovane pojedince i kolektive“, poručila je zamenica predsednika opštine.