Ukusni koštunjavi plodovi: Orah

04/12/2021

Orah
Mnogo dobrih minerala i omega 3-masnu kiselinu nam daruje orah, nutritivna vrednost plodova je preporuka da ih koristimo svaki dan. Plodovi oraha su ljudskoj ishrani značajni zbog visokog sadržaja ulja, proteina, kompleksa vitamina, organskih i mineralnih materija koji se nalaze u vrlo dostupnim oblicima. Sadržaj ulja u jezgru se kreće od 50 do 70 procenata što zavisi od sorte kao i od uslova u kojima je orah uzgaja. Treba znati da orah koji potiče iz toplijih krajeva u jezgri ima manji sadržaj ulja. Veoma je bitno i da li plodovi potiču iz unutrašnjosti krune ili sa periferije, jer plodovi unutrašnjosti sadrže više ulja. Sadržaj ulja nije presudan za kvalitet jer plodovi koji imaju manje ulja imaju veći procenat proteina i drugih materija.

Orahovo ulje spada u grupu delikatesnih jestivih biljnih ulja. Postupak njegove proizvodnje je specifičan i izvodi se hladnim postupkom (presovanjem) jer se na ovaj način čuvaju vitamini a naročito vitamin E koga u orahovom ulju ima u značajnoj količini. Ovaj vitamin je neophodan za normalan metabolizam i zdravlje ljudi. Ulje oraha se još koristi u farmaceutsku industriju pa čak i u slikarstvu.

PROČITAJTE JOŠ:


Jesenje voće: Mušmula, zaboravljena voćka


Jesenja voćka: U dunji više vitamina C nego u limunu


Orah – nutritivna vrednost plodova

Sadržaj proteina u jezgru se kreće od 15 do 22 procenata i uglavnom se posle ceđenja ulja i presovanja jezgra koristi u daljoj preradi gde se proteini koriste za dobijanje i oplemenjivanje raznih proizvoda. Kompleks vitamina u jezgru čine vitamini: E, A, C, B1, B2, PP i drugi. Njihov sadržaj se kreće od 0.1 miligrama vitamina B2 do 50 mg vitamina C u 100 g jezgre.

Orah – minerali i vitamini

Mineralne materije su zastupljene do tri procenta od čega je najviše zastupljen fosfor kao kalcijum fosfat, dosta je visoki sadržaj kalijuma, magnezijuma i gvožđa. U poluzrelom jezgru oraha značajan je sadržaj joda. Jezgra sadrže od 2 do 4% šećera, najviše saharoze pa je odlična hrana za dijabetičare. Bitno je napomenuti da jezgra imaju visoku energetsku vrednost čak tri puta veću nego neke vrste mesa. Redovnom upotrebom oraha u ishrani u organizam se unose i omega-3 masne kiseline bitne za rad mozga. Na kraju treba podsetiti da upotreba oraha u ishrani treba da bude umerena i izbalansirana. Jer se prevelikim unosom može veoma brzo povećati telesna masa.

Hranljiva i upotrebna vrednost plodova oraha – dipl. ing. Jovan Milinković
Izvor: AGROINFONET

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Koncentracija polena ambrozije znatno iznad graničnih vrednosti

Koncentracija polena ambrozije znatno iznad graničnih vrednosti

BEOGRAD, 19. avgust 2025 (Tanjug) - Poslednji podaci Monitoringa za alergeni polen Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je koncentracija jednog od najjačeg alergenog polena ambrozije znatno iznad graničnih vrednosti. “Najnoviji podaci merenja alergenog...

Objavljen školski kalendar za 2025/2026. godinu

Objavljen školski kalendar za 2025/2026. godinu

BEOGRAD, 10/11 septembar 2025. Po  kalendaru Ministarstva prosvete, školska 2025/2026. godina će početi u ponedeljak, 1. septembra. Prvo polugodište će trajati do 30. decembra za decu u centralnoj Srbiji, a drugo polugodište počinje u ponedeljak 19. januara 2026....

najnovije

najčitanije