Studijska poseta Austriji: ODGAJIVČI STOKE U POSETI AUSTRIJI

04/12/2016

ODGAJIVČI STOKE U POSETI AUSTRIJI
Austrija, Vizelburg, 30. novembar-3. decembar 2016
[vsw id=”5AsLSd9sJTs” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
U organizaciji lokalne samouprave realiizovano je studijsko putovanje u Austriju na koje su pošli odgajivači stoke sa teritorije naše opštine. Na put je krenulo osam stočara, a opštinu su predstavljali pomoćnici predsednika opštine Nebojša Kovačević i Goran Fogl.

Na inicijativu predsednika opštine Dr Zorana Tasića, studijsko putovanje ove godine je koncipirano na drugi način, to jest, razlikuje se od studijskih putovanja koja su se održavala prethodnih godina. Ideja je bila da se ovoga puta radi konkretnije i kvalitetnije, da se u nekoliko poteza zaista nešto učini kako bi se pomoglo, ovoga puta, stočarima koji su izrazili želju da učestvuju u ovom projektu. Po broju grla koje poseduju i iskustvu, možemo slobodno reći da se radi o vodećim odgajivačima sa naše opštine.
Podrška za ovu vrstu akcije stigla je i iz Ministarstva poljoprivrede koje je predložilo koordinatora Savu Vrbanjca generalnog zastupnika  glavne odgajivačke organizacije Austrije.
20161201_140742938_ios

Cilj ovoga puta je bio odlazak na sever Austrije u grad Vizelburg koji se nalazi na pola puta između Beča i Linca gde se nalazi veliki broj farmi i jedan od centara kompanije Noegenetik genostar gde bi se putnici uverili u kvalitet i visok nivo na kojem se sve što je vezano za stočarstvo ovde obavlja.

Prvog radnog dana  dana posete  naši odgajivači obišli su dve farme u okolini Vizelburga. Farmu porodice Vipl i farmu porodice Hajder. U prvoj, porodice Vipl naši odgajivači su imali priliku da vide i takozvanog „robota“ muzilicu koja sama podešava parametre izvodi mužu, praktično, bez asistencije čoveka.
Od gazda farme Jozefa Vipla saznajemo da je posao započeo njegov otac, tada sa 16 grla.
Ja sam farmu preuzeo 2006. godine, i na njoj radim sa suprugom i sinom, a pomažu i moji roditelji. Na farmi imamo ukupno 240 grla, u to ubrajam i one najmanje do odraslih grla koje vidite ovde. Dnevni prinos po kravi je 28 litara mleka, a na godišnjem nivou to je neki prosek od oko 8900 litara mleka,  cilj nam je da na godišnjem nivou mlekarama isporučimo ukupno, 600000 do 650000 litara. Farmu održavamo sa 90 hektara obradive površine koja je u našem vlasništvu, poručio je ovom prilikom Vipl

Na samoj farmi radna atmosfera,  Jozefova  supruga Sabina aktivno učestvuje u svim poslovima, bilo je puno pitanja od strane naših odgajivača, a nije bio problem da se ubrzo razmene i mnogobrojna iskustva, s obzirom da je gospođa Danica, prevodilac imala pune ruke posla. Jozef daje još jedu zanimljivu informaciju i kaže da je prethodna godina što se tiče proizvodnje hrane za silažu bila dobra i da su dobijali i do 90 kubnih metara po hektaru što je izuzetno.
20161201_142248901_ios

Sledeća destinacija koju su putnici posetili bila je  farma porodice Hajder koja se nalazi u blizini i u samom je mestu, za razliku od prethodne. Sve je čisto i uredno  spolja nemate nikakv utisak da se radi o farmi. Vlasnici poseduju 70 hektara obradivih površina i 6 hektara šume.
Takođe radna atmosfera, Hajderi su u svojim radnim odelima i srdačno dočekuju delegaciju naših stočara. I ovde je bilo dosta pitanja, razgovora i razmene iskustava. Ono što je zanimljivo , saznajemo da Hajderovi imaju kravu koja je prošle godine bila vicešampion Austrije na glavnom šou-takmičenju koje se u ovoj zemlji održava, telila se deset puta a u svom životu dala je 100.000 litara mleka, što je svojevrsna tačka prestiža kod austrijskih odgajivača. Od  gazdarice Barbare saznajemo sledeće informacije.

-Gajimo krave rase Holštajn i Simental, ovo je naš porodični posao, gde radi moj muž, sin, ja i ćerka povremeno. Tu su i roditelji moga muža, u domaćinstvu žive četiri generacije. Imamo 63 krave muzare, a sa teladima imamo  ukupno 130 grla. Od Holštajn rase dobijamo 10400 litara mleka , a od takozvane šarene stoke 9100 litara. Što se tiče zemljišta obrađujemo između 60 i 80 hektara. Pored mog frizerskog zanata na farmi dosta radim i proizvodim razne vrste sireva u koje dodajemo razno bilje i začine, kaže Barbara Hajder

Naši odgajivači su imali posebno interesovanje za ukrštanje dve najpopularnije rase, Holštajn i Simental, o efektima ovih aktivnosti koje su Hajderovi imali prilike da isprobavaju na svojoj farmi.
20161201_093130042_ios

U okviru posete stočari su imali priliku da prisustvuju i licitaciji teladi koja se održava u okviru kompanije Noegenetik i gde se za mlada grla ravnopravno bore zainteresovani kupci, farmeri. Licitacija je vrlo transparentan vid trgovine i važe ista pravila za sve. Nakon predstavljanja grla, izbacuje se najniža cena i nastavlja se sa licitiranjem. Kupci izgledaju vrlo ozbiljno i prvi je utisak da se ovde dobro zna šta se radi, i sve teče u savršenom redu. Po slobodnoj proceni za vreme boravka prodefilovalo je oko 600 mladih grla.

Utisci naših uzgajivača su pozitivni, zadovoljstvo stečenim iskustvom i novim sadržajem a u okviru posla kojim se bave, je očigledno, zaključak je da ima volje i želje ali da nedostaje sredstava i podsticaja ove vrste.
20161201_142330463_ios

-Ovo je po meni jako dobra ideja zahvaljujući  lokalnoj samoupravi i predsedniku opštine, došli smo da vidimo kako se ovde radi, šta se radi bolje kod njih, da uporedimo kako se radi kod nas, kako kod njih, putovanje jeste kratko, ali smo dosta toga videli. Primećujemo da farme nisu, pod obavezno, van naseljenih mesta, već da sve ispunjavaju određene uslove i standarde i da mogu praktično da se nalaze „ pored samog hotela“. Grla su im u izvanrednom stanju, proizvodnja na visokom nivou, ono što bi moglo da se unapredi a vezano za nova iskustva koja ovde vidimo se odnosi na hranu i premikse koje ovde dodaju, to bi mogli kod nas da popravimo- kaže Goran Martinov iz Sakula

-Hvala lokalnoj samoupravi na ukazanoj šansi da obiđemo uzgajivače iz Austrije, na prilici da naučimo nešto novo, da usavršimo neke stvari, u vezi genetike, ishrane. Austrijanci su mnogo napredni i verujem da ćemo mnogo toga primeniti u budućnosti, a i dobar je primer da vidimo dosta farmi koje su unutar naseljenih mesta- kaže jedan od mlađih iz ekspedicije naših uzgajivača, Aleksandar Piperski

-Ovo je izuzetna prilika da se upoznamo kako ovde farmeri rade, bili smo na više farmi i primećujem da je malo drugačija ishrana nego kod nas, više se koriste silaža i senaža, bili smo i na aukcijskoj prodaji teladi gde smo videli ogroman broj mladih grla, preko 600 komada. Takođe primetio sam i objekte koji su građeni od drveta, što je sigurno jeftinije, a i ovi brdsko-planinski krajevi imaju neke povoljnosti u izgradnji silo-trenčeva- kaže Nenad Martinov uzgajivač iz Sakula

 

 

Narednog dana posete  Austriji na studijskom putovanju grupa odgajivača iz Srbije imala je po programu posetu kompaniji Noegenetik genostar gde je posebno za njih održano stručno predavanje od strane gospodina Ernsta Grabnera, glavnog rukovodioca uzgoja koji je govorio o poslovima kompanije, njenim uspesima, istraživanjima , ali i o najnovijim svetskim naučnim trendovima i dostignućima u ovoj oblasti.  Grabner je takođe govorio o njihovom uzgajivačkom centru i predstavio gostima koncept na kom je kompanija organizovana, gde grupa vrhunskih stručnjaka genetičara, doktora veterine i ostalih oblasti vezanih za stočarstvo, a uz pomoć pedesetak zaposlenih ostvaruju vrhunske rezultate i za sebe tvrde da su u samom vrhu što se tiče Evrope, a verovatno i šire.  Gosti su imali priliku da vide prostorije ove kompanije, posete prodavnicu opreme za stočarstvo i uvere se u visok nivo poslovanja i profesionalnosti.
20161202_082917610_ios

Direktor menadžmenta Fridrih Fierer ove velike kompanije ovom prilikom je poručio
-Na ovom mestu se godišnje proda u mnoge evropske zemlje oko 5000 goveda za uzgoj, a meђu njima je i Srbija. Proizvodimo kvalitetnu stoku  koju prate  mnogobrojni podaci i informacije o kapacitetu proizvodnje mleka i mesa.  U ovoj zgradi je takođe  sediste firme Genostar koja je zadužena za  genetiku tj. Proizvodnju semena i uzgoja bikova.  Sa ovakvom saradnjom smatramo da proizvodimo najbolji kvalitet za sve kupce .
Specijalno sa Srbijom i Vojvodinom imamo veoma dug i dobar poslovni odnos, takođe i sa našim prijateljem Savom
Vrbanjcem , koji se veoma trudi oko isporuke za Srbiju.
Nadamo se da ćemo i u budućnosti sastaviti dobar program kako bi vam pomogli da dostignete najbolji kvalitet u proizvodnji mleka, kako u Opovu tako  i u drugim delovima Srbije.
Počnite korak po korak. Vodite računa o kvalitetu. Pokušajte da proizvedete sto je moguće bolji kvalitet, uz dobru obuku i odgovarajuću podrsku, koja je neophopdna takođe od strane vaše države kao i od administracije

 

Predsednik opštine Dr Zoran Tasić, kao što je bilo i planirano, pridružio se grupi odgajivača stoke na ovom predavanju gde je u ime lokalne samouprave pozdravio predstavnike ove velike kompanije na čelu sa gospodinom Fridrihom Fiereom i zahvalio na gostoprimstvu. Tasić je  izrazio nadu da će se u budućnosti saradnja sa Noegenetik genostar produžiti i u narednim godinama kako bi se uzgoj krava uz pomoć njihove stručnosti sa jedne strane i iskustva i želje naših odgajivača sa druge, podigao na veći nivo i kako bi naši stočari za par godina mogli da dostignu standarde Evropske unije i eventualno koriste njene predpristupne fondove. Predsednik opštine je ovom prilikom najavio i formiranje radne grupe u okviru opštine koja bi se bavila pravnim aspektom i svom mogućom „papirologijom“ koja je potrebna našim uzgajivačima u slučaju da se opredele za kupovinu grla, kao i pomoć u vidu besplatnih doza za osemenjavanje i obezbeđivanje kontejnera za ove namene.
20161202_101159399_ios

-Ja se nadam da će ova studijska poseta rezultirati kupovinom kvalitetnih junica čiji uvoz i dolazak u našu opštinu očekujemo do kraja maja kada planiramo da na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predstavimo opštinu Opovo, naše uzgajivače, ono što smo kupili, da sve to prikažemo kao primer dobre prakse, a mi kao lokalna samouprava ćemo jako podržati razvoj poljoprivrede, razvoj stočarstva, a sve u skladu sa strategijom Ministarstva poljoprivrede i Vlade republike Srbije, jer razvoj stočarstva i poljoprivrede uopšte je jedna osnova i temelj razvoja kako u Republici Srbiji tako i u opštini Opovo, izjavio je Tasić

Na kraju, lokalna samouprava će obezbediti kreditnu liniju kod Fonda za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine sa vrlo povoljnim uslovima, grejs periodom od dve godine i kamatom od jedan do dva odsto, u zavisnosti od vrste obezbeđenja, takođe obezbeđen je i povraćaj dela sredstava od strane ministarstva. Uzgajivači su u obavezi da obezbede dvadeset odsto učešća, što pominju kao najveći problem, ali je predsednik Tasić rekao da će se maksimalno založiti da se i taj problem reši na najpovoljniji mogući način po naše stočare.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije