Ministarstvo na dan zdravlja: DO POBEDE ZAJEDNO

DO POBEDE ZAJEDNO

BEOGRAD, 7. aprila (Tanjug) – Ministarstvo zdravlja podsetilo je danas, povodom 7. aprila – Svetskog dana zdravlja, da je današnji dan kao i svi drugi kada građani moraju da ostanu kod kuće i tako pruže podršku lrekarima, sestrama, tehničarima i poručilo “do pobede zajedno”.

Kako se navodi, danas se svetski Dan zdravlja obeležava u skafanderu, sa maskom i naočarima na licu, sa “strepnjom za svakog pacijenta koji se požali da otežano diše, da ima bol u grudima”.

“Nema svečanosti, sumiranja rezultata, prigodnih akademija. Marketinške i PR agencije danas ne osmišljavaju kreativne sadržaje. Danas je dan kada statistika vlada razumom, a logika se podređuje senzaciji”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je današnji dan isti kao jučerašnji kada je jedna žena sa Zvezdare došla kući sa smene u bolnici, a deca je više ne pitaju zašto su joj na licu urezani tragovi maske.

“Danas je dan kao i onaj sutra, kada će Lale iz Niša obući skafander, u kome će provesti narednih šest sati u intezivnoj nezi pored svojih pacijenata”, navodi Ministarstvo u saopštenju.
Pijaca Pančevo: “MESARA NA TOČKOVIMA” I SNALAŽLJIVOST TRGOVACA

MESARA NA TOČKOVIMA” I SNALAŽLJIVOST TRGOVACA

PANČEVO, 7. aprila (Tanjug) – Na osnovu mere države odlukom gradskih vlasti Pančeva sve pijace su zatvorene, a pojedini trgovci su se prilagodili uslovima i nastavili prodaju uz samu glavnu “zelenu” pijacu.

Mesara “Ðera”, čiji je objekat ostao zatvoren u pijaci, opremila je “meseru na točkovima” koja je od subote, tradicionalno najjačeg pijačnog dana, svakog jutra parkirana ispred jednog od dva centralna ulaza na pijacu.

Kamion je u stvari pruređena hladnjača za transport mesa od koje je sada nastala prava mala mesara, gde iza vitrine rade dvojica mesara pod adekvatnom zaštitom predviđenom za doba epidemije.

Vlasnik Danijel Ðerfi rekao je za Tanjug da je prvog dana rada u subotu bilo kupaca, dok je u ponedeljak bilo manje mušterija.

Kako je objasnio, mesara na točkovima ispunjava sve uslove za ovaj način prodaje, a druge mesare su i pre vanrednog stanja imali tu vrstu trgovine.

Mesada Ðera je kupcima u ovo vreme proširila ponudu i na prodaju preko dostave na kućnu adresu.

foto: BLIC

Pet šop Amos u bloku lokala uz samu pijacu nastavio je prodaju kao i ranije jer su mu izlog i ulaz okrenuti van pijace, a prodavac kaže da je razlika u vrstama kupaca jer sada dolaze samo oni koji su planirali kupovinu a ne kupci prolaznici.

Trgovinu je prilagodio i bajk šop Fristajl koji sada umesto uobičajene trgovine sa pijačne strane, svoje bicikle, opremu za njih, kao i usluge popravke nudi kroz magacinski ulaz do koga se stiže van pijace.

Da je proleće i vreme prodaje zeleniša svedoče još dva prodavca koji su stali na prazan parking i prilaz pijaci sa bakalukom od krompira, od sveže salate do mladog luka.

Kapije glavna pančevačka zelena pijaca na kojoj je do pre nedelju dana bilo i više stotina prodavaca pijačnim danom a prodavalo se na otvorenom – zatvorene su i zaključene.
Zaštita podataka o ličnosti: PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

Bograd 7. April 2020
Izvor: Beta/013 Info
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kazao je danas da podaci o ličnosti pacijenata zaraženih korona virusom ne smeju biti javni.

Marinović je za televiziju Prva rekao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali je dodao da se mora voditi računa o čuvanju privatnosti.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici su u obavezi da podatke o pacijentima razmenjuju izmedju sebe, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama, ali da ti podaci ne smeju izaći iz okvira te struke.

Marinović je podsetio da je reagovao na objavljivanje podataka o ličnosti “nultog pacijenta” u medijima.

“To su osnovne moralne norme. On će ozdraviti i ovo će sve proći i pacijent treba da nastavi redovan život”, naveo je poverenik i dodao da “treba misliti o tome pre nego što se podaci objave”.

On je kazao da je apelovao na poslodavce da ne iznose podatke o zaraženima, navodeći da je bitno da zaraženi ne dolaze na posao kao i da ostali zaposleni budu upućeni da je “neko od kolega zaražen” ali ne i podatke o ličnosti.

Marinović je naveo da su gradjanima i tokom vanrednog stanja dostupne sve informacije kao i do sada, ali je dodao “nema neposrednog kontakta” sa gradjanima, već se komunikacija odvija putem mejla.
Paketi za bebe: TRI DEVOJIČICE I DVA DEČAKA

TRI DEVOJIČICE I DVA DEČAKA

Opovo, 4. april 2020;

U prvoj aprilskoj raspodeli Opštinska uprava Opovo je uručila pet paketa za novorođene bebe, tri devojčice i dva dečaka. Tri prinove su februarske i dve martovske, dve bebe su iz Opova i po jedna iz Sakula, Barande i Sefkerina.

Pakete su uručile opštinske većnice Ankica Simin Damjanov i Ivana Divljački.

FEBRUAR: Viktorija Adamov (Sakule), Stefan Stojić (Opovo), Teodora Banjaš (Sefkerin); MART: Katarina Josić (Opovo), Danilo Rackov (Baranda).
Matične knjige umrlih: U MARTU 14 PREMINULIH

U MARTU 14 PREMINULIH

Opovo, 2. april 2020;

Tokom marta u matičnim i pogrebnim knjigama umrlih upisano je 14 preminulih. Četiri u Opovu, jedan u Barandi, pet u Sakulama i četiri u Sefkerinu.

OPOVO: Staniša Novakov (1950), Svetislav Milovanov (1936), Bojana Bolić (1933), Rosa Milić (1936); BARANDA: Petar Karanjac (1943); SAKULE: Katica Vasić (1929), Zoran Đurin (1943), Milorad Ugrinov 1937, Sava Novaković (1959), Ivan Miokov (1987); SEFKERIN: Ivan Mančić (1952); Viora Banjaš (1942), Uroš Gole (1927), Savo Mitrović (1965).
OŠ „Dositej Obradović“ Opovo: OBAVEŠTENJE ZA RODITELJE BUDUĆIH PRVAKA

OBAVEŠTENJE ZA RODITELJE BUDUĆIH PRVAKA

Opovo, 1. april 2020;

Poštovani roditelji /staratelji naših budućih đaka-prvaka,

Obaveštavamo Vas da će se vršiti evidentiranje dece za upis u prvi razred osnovne škole, za narednu školsku 2020/21. godinu, od 01. aprila 2020. godine.

Roditelju, odnosno drugom zakonskom zastupniku dece, koja su stasala za upis u prvi razred osnovne škole, od 01. aprila. 2020. godine, biće omogućeno da elektronskim putem iskaže interesovanje za upis deteta u osnovnu školu na teritoriji Republike Srbije, preko Portala eUprave.

Podsećamo Vas da je upis u prvi razred obavezan za svu decu rođenu od 01.3.2013. do 28.02.2014.), odnosno za svu decu koja će do 01. ceptembra 2020. godine imati najmanje 6,5 a najviše 7,5 godina.

Roditelji koji su iskazali interesovanje preko Portala eUprava dobiće elektronskim putem obaveštenje o datumu upisa u osnovnu školu.

Napomena: Ukoliko roditelj ne iskaže zainteresovanost, na ovaj način, ne dovodi se u pitanje upis deteta u prvi razred osnovne škole.

Roditelji koji nisu u mogućnosti da elektronskim putem iskažu interesovanje za upis deteta u prvi razred, mogu to učiniti radnim danima, u periodu od 9 do 12 časova Opovo-ponedeljkom i utorkom, Sefkerin-sredom, Baranda-četvrtkom, Sakule-petkom, pozivom na sledeće brojeve telefona: 062/8806910 i 064/1308471 (Jovana Đurin, sekretar škole). Pritom je potrebno pripremiti sledeće podatke:

1.Ime i prezime deteta, datum i mesto rođenja, JMBG, adresa stanovanja.

2. Ime i prezime majke, JMBG, stručna sprema, kontakt telefon, adresa stanovanja.

3.Ime i prezime oca, JMBG, stručna sprema, kontakt telefon, adresa stanovanja.

Testiranje učenika neće početi dok je na snazi odluka o vanrednom stanju, a o terminima za testiranje dece bićete naknadano obavešteni.

Sva dodatna pitanja u vezi sa upisom dece u prvi razred možete poslati na mejl adresu: pps.opovo@gmail.com

Pedagoško-psihološka služba Osnovne škole „Dositej Obradović“ Opovo
Društvena odgovornost: BUTIK EXPOSY DONIRAO 100 ZAŠTITNIH MASKI

BUTIK EXPOSY DONIRAO 100 ZAŠTITNIH MASKI

Opovo, 1. april 2020;

Predsednik opštine dr Zoran Tasić primio je vlasnika opovačkog butika „Exposy“ Roberta Varšica, koji je donirao 100 zaštitnih pamučnih maski za višekratnu upotrebu. Maske su prosleđene volonterima u Mesnoj zajednici Opovo i biće podeljene građanima.

Tasić se zahvalio Varšicu na donaciji ističući značaj društvene odgovornosti u kriznom vremenu.

„Svaka donacija je dobrodošla, važno je da svi imamo društvenu odgovornost i empatiju prema sugrađanima koje je ova kriza najviše pogodila. Donacije ne merimo po količini i vrednosti, bitno je da svako ko može pomogne shodno svojim mogućnostima“, rekao je Tasić.

„Ovo je vreme kad svako treba da pomogne. Mi smo kao butik smatrali da je ovo najbolji način kako mi možemo da pomognemo. Sproveli smo nabavku zaštitnih maski i donirali smo ih za građane naše opštine“, izjavio je Varšic.
Matične knjige venčanih: JEDNO VENČANJE U MARTU

JEDNO VENČANJE U MARTU

Opovo, 1. april 2020;

Tokom marta na teritoriji Opštine Opovo održano je samo jedno venčanje. U Opovu su se venčali  Milan Rakić i Marija Vujičić.
Nacionalna služba za zapošljavanje: SAOPŠTENJE ZA KORISNIKE

SAOPŠTENJE ZA KORISNIKE

Beograd,
31. Mart 2020;

Dana
24. marta 2020. godine, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o primeni
rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja, iz tih razloga
Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava korisnike o sledećem:

Stranke
koje nisu u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposlenih i podnesu
zahtev za novčanu naknadu elektronskim putem ili putem pošte, za vreme trajanja
vanrednog stanja, moći će ove radnje da preduzmu po prestanku vanrednog stanja.
Za vreme vanrednog stanja prekinuće se računanje rokova.

Smatraće
se da je dostava rešenja i drugih pismena od strane organa, od kojih počinju da
teku rokovi koji se ne mogu produžiti (prekluzivni rokovi) izvršena kad istekne
15 dana od prestanka vanrednog stanja. Od ovog dana počinje računanje rokova za
izjavljivanje žalbi, prigovora, drugih pravnih sredstava, kao i preduzimanje
radnji koje su vezane za rokove koji se inače ne mogu produžavati. Ako je
stranka blagovremeno podnela podnesak u vreme vanrednog stanja ili pre isteka
15 dana od prestanka vanrednog stanja, nije potrebno da isti ponovo podnosi.

Produžuju
se rokovi za postupanje upravnih organa (rešavanje po zahtevima, žalbama,
drugim pravnim sredstvima kao i drugim podnescima stranaka) i isti će se
produžiti 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Sve
informacije možete pronaći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.gov.rs ili se
obratiti nadležnim filijalama putem telefona.
Rode vole Barandu: VEŠTAČKA PLATFORMA NARASLA U PRAVO GNEZDO

VEŠTAČKA PLATFORMA NARASLA U PRAVO GNEZDO

Baranda,
28. mart 2020;

Ako
smo i sumnjali, sumnje više nema, rode vole Barandu. Na veštačku metalnu
platformu koja je početkom februara postavljena umesto prirodnog gnezda koje se
urušilo tokom radova na elektromreži gnezdi se par belih roda.

Da
podsetimo, u pitanju je bilo jedno od najstarijih i najvećih gnezda bele rode u
okolini, koje se nalazilo na drvenoj banderi na uglu ulica Petra Drapšina i
Borisa Kidriča u Barandi. Tokom radova na zameni starih drvenih bandera, kako
navode u Elektrodistribuciji Pančevo, gnezdo se urušilo nakon demontiranja i
premeštanja žica na koje se dobrim delom svoje površine naslanjalo.

Ovaj
događaj je veoma uznemirio građane ove ulice koji su bilo ponosni na gnezdo
staro 40 godina i izuzetno velikog gabarita, a koje je bilo svojvrsna
turistička atrakcija i neka vrsta zaštitnog znaka sela u kojem se snimala
kultna serija „Vratiće se rode“. Njihovi protesti i žalbe stigli su do lokalne
samouprave koja je nakon upućene molbe vrlo brzo reagovala.

Samo
nekoliko dana kasnije zajedničkom akcijom lokalne samouprave i JP „Mladost“
Opovo uz stručne konsultacije Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskog
zavoda za zaštitu prirode, na istom mestu postavljena je metalna platforma na
novom betonskom stubu. U veštačko gnezdo postavljena je osnova od granja iz
starog gnezda i ostalo je samo da se čeka. Ali nije se dugo čekalo. Već
početkom marta, što je dosta rano za prolećnu migraciju belih roda, mužjak se
pojavio na gnezdu, a ubrzo je stigla i njegova „nevesta“. Gnezdo su u
međuvremenu dogradili i sada se čekaju mladi.

Da li je u pitanju isti par od prošlih godina ili su stanari novi, ne možemo biti sigurni, a možda to toliko nije ni važno. Važno je da su gnezdo prihvatil na radost komšiluka ali i svih ljubitelja ptica i prirode.
Za vlasnike automobile: KAKO U VANREDNOM STANJU DO POTREBNIH DOKUMENATA

KAKO U VANREDNOM STANJU DO POTREBNIH DOKUMENATA

Opovo, 28.
mart 2020;

Vlasnici
automobila kojima ističe registracija, produženja mogu da obave isključivo u
ovlašćenim servisima u kojima se obavljaju tehnički pregledi. Ukoliko građani
moraju da izvade i nova dokumenta, potrebno je da se obrate MUP-u elektronskim
putem i to Upravi za upravne poslove na adresu: upravazaupravneposlove@mup.gov.rs
od koje će da dobiju dalje instrukcije kako da dođu do potrebnih dokumenata.