Kreativna matematika: UČEŠĆE ŠKOLE U PROJEKTU “TEPIH SJERPINSKOG”

24/02/2015

UČEŠĆE ŠKOLE U PROJEKTU “TEPIH SJERPINSKOG”
Opovo, 24. februar 2015;
Učenici i nastavnici matematike Osnovne škole ,,Dositej Obradović” iz Opova su učestvovali u međunarodnoj neprofitnoj aktivnosti pod nazivom ”Tepih Sjerpinskog” u okviru koga deca širom sveta učestvuju u stvaranju najvećeg fraktala na svetu. U projekat je trenutno uključeno 328 škola iz raznih delova sveta, sa preko 70 škola iz Srbije. Autori ovog projekta su Jose Luis Rodriguez Blancas, profesor katedre za matematiku  Univerziteta u Almeriji (Španija) i David Crespo Casteleiro.
1 (1)

Ovu vrstu fraktala prvi je opisao poljski matematičar Vaclav Sjerpinski 1916. godine – počinje se od jednog kvadrata koji se podeli na devet jednakih kvadrata, pa se središnji kvadrat oduzme (prva iteracija), zatim se postupak nastavlja na preostalih osam kvadrata. U toku je izrada tepiha sedme iteracije,  čije će dimenzije biti 43,74 metara i sadržaće 512 manjih tepiha četvrte iteracije, koje sklapaju škole učesnice u projektu. Konačan tepih će biti prikazan na 13. međunarodnom kongresu ICME (Congress of Mathematical Education), koji će biti održan 2016. godine.
1 (2)

U našoj školi je u izradi tepiha četvrte iteracije učestvovalo 64 učenika, od kojih je svako dobio 64 nalepnice koje je trebalo zalepiti na odgovarajuće šablone, čime smo dobili tepihe druge iteracije. Zatim je svakih osam učenika sklopilo osam tepiha treće iteracije, a onda smo svi zajedno sklopili tepih četvrte iteracije, koji ćemo poslati na izradu tepiha pete iteracije. U izradi su učestvovali učenici četvrtog, petog, šestog, sedmog i osmog razreda iz matične škole i izdvojenih odeljenja.

Učenici su se lepo zabavili, pomogli svojim učešćem u realizaciji međunarodnog projekta i naučili da matematika može biti jako zanimljiva i kreativna.

Jelena Ivanić, nastavnik matematike

1 (3)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Održan tradicionalni Bambijev maskenbal (video)

Održan tradicionalni Bambijev maskenbal (video)

Održan tradicionalni Bambijev maskenbal https://youtu.be/4P59HnA6QH4 OPOVO, 10. maj 2024 - Povodom dana Predškolske ustanove „Bambi“, centralnim zonama Sakula, Barande, Opova i Sefkerina prodefilovao je tradicionalni maskenbal naših najmlađih sugrađana i njihovih...

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

najnovije

najčitanije