Čarobni svet bajke: Rezultati Nacionalnog likovnog konkursa u Srbiji (Opovo)

25/11/2023

Rezultati Nacionalnog likovnog konkursa u Srbiji

OPOVO, 25. novembar 2023 – Uz finansijsku podršku Opštine Opovo i Nacionalnog saveta Ruske nacionalne manjine RS u septembru startovao Nacionalni likovni konkurs „Čarobni svet bajki“ u Srbiji u okviru istoimenog festivala „Nedelja ruskog dečijeg filma“ u organizaciji Udruženja „Srbija u srcu – Rusija u duši“ iz Opova.

Takmičenje se održava u cilju jačanja međunarodnih kulturnih veza i privlačenja pažnje mlađe generacije na kulturu, razvoja umetničkog i estetskog ukusa, fantazije, mašte, kao i prepoznavanja i podrške talentovane dece.

Ovo takmičenje namenjeno je školarcima za dve uzrasne kategorije: od 7 do 10 i od 11 do 14 godina, sa teritorije Republike Srbije i bivših jugoslovenskih repulika. Mladi umetnici su ove godine poslali na konkurs 97 radova. Zadatak konkursa je bio da učesnici ilustruju omiljenog bajkovitog junaka, bajku naroda sveta ili autorsku bajku.

U žiriju su bili: Olja Nikonova Radosavljević – akademska slikarka i Marijana Đorđević – umetnica iz Opova (Srbija); Anja Eleneva – akademska slikarka iz Moskve (Rusija), rukovodilac Dečjeg umetničkog centra u Baru (Crna Gora); Anastasija Zarković – akademska umetnica Fakulteta likovnih umetnosti, odsek vajarstvo iz Pančeva (Srbija) i Žana Knežević – odbornica Skupštine opštine Opovo i predsednica Udruženja „Srbija u srcu – Rusija u duši“ iz Opovo (Srbija).

Stručni žiri je pregledao sve pristigle radove i nakon višednevne diskusije rangirala sledeća tri pobednička mesta za kategoriju od 7 do 10 godina: 1. ​Ida Raskumandrina, 7 godina za rad „Šumska kućica“; 2. Viktor Grebenščikov, 7 godina za crtež „Bitka u Zemlji nesporazuma“; Aljona Karasova, 7 godina za ilustraciju „Pegaz i Meduza“. Sva tri pobednika su đaci likovnog pedagoga Julije Šerešovec iz Novog Sada, Art Studio „Rođenje zvezde“.

Po oceni stručnog žirija u kategoriji od 11 do 14 godina nagrađeni su: 1. Irena Gudžić, 11 godina iz OŠ “Kralj Milutin” Gračanica, Kosovo i Metohija ( pedagog Tijana Živić) za rad „Kolobok“ (Kruščić); 2. Nina Vorgučić, 14 godina iz OŠ “Kralj Milutin” Gračanica, Kosovo i Metohija ( pedagog Tijana Živić)  za rad „Baba-Jaga” (Baba-Roga); 3. Maša Karasova, 11 godina iz Art Studio „Rođenje zvezde“ Novi Sad za rad „Irka“ (pedagog Šerešovec Julija).

Posebno priznanje za likovnog pedagoga iz Novog Sada: Šerešovec Juliju Valerjevnu, rukovodioca Art Studio „Rođenje zvezde“ za inovativne metodičke pristupe negovanju i razvoju dečjeg likovnog stvaralaštva – njeni đaci su osvojili 4 nagrade i poslali najveći broj radova, kao i likovnog pedagoga Tijanu Živić iz Gračanice, OŠ “Kralj Milutin” sa Kosova i Metohije  – njeni učenici su osvojili dve pobedničke nagrade.

Pobednici takmičenja nagrađuju se diplomama i knjigama na ruskom jeziku. Svi učesnici konkursa, uključujući i učesnike „van kategorije“, dobijaju diplome učesnika. Pedagozi, nastavnike, kuratore, rukovodioci likovnih studija, koji su predostavili na konkurs radove mladih slikara, nagrađuju se zahvalnicom, a likovni pedagozi nagrađenih učesnika konkursa – počasnom zahvalnicom.

Nakon objavljivanja rezultata konkursa, organizator će se sa dobitnikom dodatno dogovoriti o datumu i mestu isporuke nagrada.

Organizator se zahvalio svim učesnicima konkursa: „Draga deco, svi ste bili zaista divni, vredni, marljivi i istrajni, poput junaka bajki. Čitajte bajke, slušajte audio bajke, gledajte filmske bajke, jednom rečju – neka bajka postane vaš prijatelj na putu odrastanja. Nikad ne gubite nadu, budite maštoviti. Odlučno sledite svoje junake iz bajke do pravog cilja sa razumevanjem vrednosti i moralnih pouka bajke. Želimo vam da kroz sve strahove, prepreke i neuspehe, ako se nađu na putu odrastanja, prođete sa lakoćom bajke, sa sigurnošću da vas na kraju čeka srećan kraj ili pravo rešenje. I neka vas bajka prati ceo život…”

Na video prezentaciji Izložbe dečijih crteža „ČAROBAN SVET BAJKI“ u onlajn-formatu na YouTube kanalu, biće predstavljeni dečiji radovi svih učesnika Nacionalnog likovnog konkursa, kao trajno svedočanstvo o jednom divnom periodu  dečjeg stvaralaštva:

Виртуелна изложба: Национални конкурс дечијих цртежа ЧАРОБНИ СВЕТ БАЈКЕ у Србији (Опово) – 2023

https://www.youtube.com/watch?v=DrZdaRrHIKY

Pobedničke diplome, počasne zahvalnice, zahvalnice nastavniku i diplome učesnika biće poslane na elektronsku poštu učesnika.

Čestitamo pobednicima i zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa na interesovanju i učešću na konkursu!

Više informacija na Facebook stranici organizatora: https://www.facebook.com/srbijausrcurusijaudusi

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

BENU Apoteka: Radno vreme za predstojeće praznike

BENU Apoteka: Radno vreme za predstojeće praznike

Radno vreme za predstojeće praznike OPOVO, 29. april 2024 Apoteka BENU obaveštava svoje cenjene kupce o radnom vremenu koje će se primenjivati tokom predstojećih praznika. Sreda 1. maj: 8 – 15h Četvrtak 2. maj: 6 – 16h Petak 3. maj: 8 – 18h Subota 4. maj: Nedelja 5....

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

najnovije

najčitanije