Škole roditeljstva bogatije za program emocionalne podrške trudnicama: Doktori i patronažne sesetre iz opovačkog Doma zdravlja na edukaciji

24/11/2023

Doktori i patronažne sesetre iz opovačkog Doma zdravlja na edukaciji

  1. novembar, 2023. godine – Doktori i patronažne sestre, predstavnici Rosa škola roditeljstva iz 20 gradova i opština, među kojima su i Domovi zdravlja Ruma, Vršac, Opovo, i Srpska Crnja, imali su priliku da pohađaju kontinuiranu medicinsku edukaciju, koja je imala za cilj da ih osnaži u radu sa trudnicama, posebno onima koje se suočavaju sa određenim emocionalnim izazovima koji su nastale kao rezultat drugog stanja.

Osim edukacije, razvijen je i poseban program koji treba dodatno da edukuje, kako timove Rosa škole roditeljstva, tako i buduće mame koje budu pohađale ove škole. Nema sumnje da je važnost pravovremenog otkrivanja emocionalnih i psiholoških izazova tokom trudnoće i nakon porođaja ključna za dobrobit porodilje, njenog deteta, ali i čitave porodice. Upravo zbog toga, ovaj program će pružiti budućim mamama alate i informacije kako da prepoznaju simptome i kako i gde da traže pomoć ukoliko im je potrebna.

Istraživanja pokazuju da čak do 80% žena prolazi kroz post-porođajnu tugu ili „baby blues“ suočavajući se sa simptomima poput plačljivosti, tuge, razdražljivosti i anksioznosti. Simptomi se najčešće javljaju između trećeg i petog dana nakon porođaja i traju najduže dve nedelje. Sva ova stanja su normalna, dešavaju se često, kao posledica hormonalnih promena i prolaze sama od sebe. Sa druge strane, depresija se vrlo često javlja u trećem trimestru trudnoće, kao i dve nedelje nakon porođaja i karakteriše je osećaj tuge, nemoći, letargije i plačljivosti koji duže traje, nekoliko nedelja pa i meseci.“ – istakao je dr Oliver Vidojević, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje, koji je ujedno bio i jedan od predavača na kontinuiranoj medicinskoj edukaciji.

Takođe, Rosa je u partnerstvu sa dr Vidojevićem, kreirala brošuru za emocionalnu i psihološku podršku budućih mama, ali i očeva, nakon dolaska novog člana u porodicu. Ova brošura nije samo informativna, već pruža korisne smernice kako bi svi članovi porodice zajedno olakšali tranziciju u ovu posebnu, ali često izazovnu fazu života. Brošura će biti distribuirana, uz pomoć službe polivalentne patronaže, svim porodicama širom Srbije koje su postale bogatije za novog člana.

Pružanje podrške kako trudnicama tako i  budućim majkama i njihovim porodicama, ne samo da doprinosi fizičkom i emocionalnom zdravlju majki, već i stvara bolje uslove za srećniji početak porodičnog života.

Gore pomenute aktivnosti su realizovane u okviru Rosinog projekta podrške patronažnim službama širom Srbije i ranom roditeljstvu, a uz podšku Ministarstva zdravlja Republike Srbije

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije