RHMZ: Izgledi vremena za period od 01. oktobra 2023. do 30. аprila 2024. godine

19/10/2023

BEOGRAD, 18. oktobar 2023
Grupa za dugoročnu prognozu vremena u okviru Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije objavila je izveštaj za predstojeću jesen i zimu koje su pred nama. Po svemu sudeći očekuje nas zima sa ne tako niskoim temperaturma i prosečnim procentom padavinama.

OKTOBAR 2023: Topliji i prosečno vlažan oktobar. Miholjsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 20.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će vrednosti mesečne sume padavina biti za oko 20 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 32 mm.

NOVEMBAR 2023: Topliji i prosečno vlažan novembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 35 mm.

DECEMBAR 2023: Blaži i prosečno vlažan decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 8.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

JANUAR 2024: Blaži i prosečno vlažan januar. Slabi ili umereni jutarnji mrazevi tokom treće dekade januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 7.0ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

FEBRUAR 2024: Blaži i prosečno vlažan februar. Mala verovatnoća za pojavu jakih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 3.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 9.7ºS.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 48 mm.

MART 2024: Topliji i prosečno vlažan mart.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 3 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

APRIL 2024: Topliji i prosečno vlažan april.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

 

Beograd 19.10.2023.
_____________________________
Grupa za dugoročnu prognozu vremena
Branko Bijelić

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

BENU Apoteka: Radno vreme za predstojeće praznike

Radno vreme za predstojeće praznike OPOVO, 29. april 2024 Apoteka BENU obaveštava svoje cenjene kupce o radnom vremenu koje će se primenjivati tokom predstojećih praznika. Sreda 1. maj: 8 – 15h Četvrtak 2. maj: 6 – 16h Petak 3. maj: 8 – 18h Subota 4. maj: Nedelja 5....

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

najnovije

najčitanije