Sakulski „Pudari“ proslavili Sv. Trifuna: SAČUVATI TRADICIJU VINOGRADARSTVA I VINARSTVA PRIMARNI CILJ (VIDEO)

image_pdfimage_print

SAČUVATI TRADICIJU VINOGRADARSTVA I VINARSTVA PRIMARNI CILJ

Sakule, 14. februar 2020;

Tradicionalno članovi sakulskog Udruženja vinogradara i vinara „Pudar“ okupili su se 14. februara kako bi obeležili esnafsku slavu i svog zaštitnika Svetog Trufuna. Na ovaj dan, kada počinje da buja vegetacija, orezuju se prvi čokoti u vinogradima. Na samoj proslavi vinari donose svoja vina i lozovu rakiju na degustaciju i ocenjivanje. Pored članova i prijatelja udruženja na svečanosti su prisustvovali predsednik opštine dr Zoran Tasić, njegov zamenik Žika Nestorović, pomoćnici Nebojša Kovačević i Goran Fogl i predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin. Skup je započeo minutom ćutanja i odavanja pošte preminulim članovima udruženja, a uz prisustvo sveštenika rezan je slavski kolač.

Predsednik sakulskih vinogradara i vinara Đurica Savkov je konstatovao činjenicu da prethodna godina nije zbog vremenskih uslova bila uspešna ali poželeo dobru i rodnu predstojeću godinu i ispred udruženja se zahvalio lokalnoj samoupravi na značajnoj podršci koju dobijaju, a bez koje bi teško funkcionisali.

„Društvo se razvija i raste, primljeno je pet novih članova, a jedan od naših primarnih ciljeva je održavanje vinogradarske i vinarske tradicije u Sakulama. Zbog vremenskih uslova godina iza nas nije bila rodna pa je i ponuda ovogodišnjih vina nešto skromnija. Moramo se edukovati i prilagoditi klimatskim promenama jer je to naša realnost“, rekao je Savkov.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić je prisutnima čestitao slavu i istakao da lokalna samouprava kontinuirano pomaže i projektno sufinansira sva udruženja i manifestacije sa teritorije naše opštine.

„Sakule je oduvek bilo primer dobrih domaćina i odličnih poljoprivrednika. Vaše udruženje radi promociju tradicije i afirmaciju turizma i ja vam zbog svega toga iskreno čestitam“, poručio je prisutnima Tasić.

U radnom delu skupa predsedništvo udruženja je podnelo izveštaj o radu i finansijski izveštaj, dok su stručnjaci Poljoprivredne savetodavne službe Instituta „Tamiš“ Pančevo održali dva edukativna predavanja. Miloš Pavlović je govorio o aktuelnoj bolesti vinograda, zlatastom žutilu vinove loze, bolesti koju prenosi insekt iz roda Cikada, dok je Vladimir Čolović održao prezentaciju na temu „Formiranje čokota i rezidba vinove loze“.