Tribina i predavanje Nade Kljajić: VASPITNI UTICAJ BAJKI NA ŠKOLSKU DECU

19/09/2019

VASPITNI UTICAJ BAJKI NA ŠKOLSKU DECU

Opovo, 19. septembar 2019;

U okviru manifestacije „Nedelja ruskog dečjeg filma – Bajke detinjstva“ u Opovu, u biblioteci OŠ „Dositej Obradović“ stručnu tribinu na temu „Vaspitni uticaj bajki na školsku decu“ održala je profesorka razredne nastave Nada Kljajić (slikarka, dečiji pisac, nosilac brojnih priznanja i nagrada za svoj učiteljski rad i kreativnost).

„Danjašni uspeh tehnologije doveo je decu do zapostavljenog razvoja dečijeg uma i ličnosti. Za razliku od mas-media koji promovišu pasivizaciju i uljuljkivanje u praznoj zabavi, bajka govori o aktivnom odnosu pojedinca prema sredini. U savremenom svetu, u poređenju sa negativnim uticajem koji nas „bombarduje“ sa svih strana, od TV-a, pa do Interneta, bajke još uvek deluju kao nešto nevino, čisto, romantično.

Svetski priznate ruske bajke uz koje odrastaju generacije dece, šalju poruke koje postaju deo naše kulture i deo našeg nesvesnog. Bajke neguju tradiciju i bogatu rusku kulturu. Bajke imaju veliku ulogu i značaj u prevazilaženju emocionalnih poteškoća kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Poslednjih godina izražen je porast emocionalnih problema kod dece. Strahovi, brige, neprihvaćenost od strane vršnjaka, tuga, nezadovoljstvo, agresivnost, nedostatak samopouzdanja predstavljaju poteškoće sa kojima se deca predškolskog i školskog uzrasta suočavaju.  Bajke uče decu da onaj ko je dobar, hrabar, strpljiv i pravedan – na kraju pobeđuje. Tako dete uči i o sebi i svojim osećanjima, a likove često poistovjećuje i s bliskim ljudima iz svoje okoline. Sve to kasnije mu pomaže da i samo izrazi svoja očekivanja, želje i strahove. Bajka može poslužiti u terapeutske svrhe. Iste mogu pomoći vaspitaču i nastavniku da kod deteta razviju emocionalne veštine koje su potrebne za zdrav, ispunjen život u savremenom svetu“.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije