Eko – Tamiš, projekat iz programa prekogranične saradnje: NOVI TURISTIČKI PROIZVOD I U OPŠTINI OPOVO

21/11/2017

NOVI TURISTIČKI PROIZVOD I U OPŠTINI OPOVO
Opovo, 21. novembar 2017;
Projekat „Eko Tamiš (Timiš) – Novi turistički proizvod“ iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, danas je predstavljen lokalnoj samoupravi opovačke opštine. U pitanju je projekat koji partnerski realizuju pančevački Pokret gorana (nosilac projekta) i PKS – Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga sa srpske strane i rumunski partneri Asocijacija Miltonija i Asocijacija za unapređenje i razvoj turizma županije Tamiš.

Delegaciju projektnog tima predstavljali su projekt menadžer Bora Vulić, razvojni koordinator Zoran Virić, projektni asistent Sandra Konevski i autor studije Branislav Nikolić, dok su ispred lokalne samouprave na sastanku prisustvovali pomoćnik predsednika opštine Nebojša Kovačević, inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo Marina Mitrović i učesnik i terenski istraživač na ovom projektu iz Opova Čeda Vučković.

Projekt menadžer Bora Vulić upoznao je prisutne sa ciljevima i načinom realizacije ovog projekta čije će se aktivnosti sprovoditi duž celog toka, odnosno doline reke Tamiš, od njenog ulaska u Srbiju kod sela Jaša Tomić pa sve do ušća kod Pančeva, što znači da će se projekat odvijati na teritorijama opština Pančevo, Opovo, Kovačica, Zrenjanin i Sečanj.

– Cilj ovih sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava je da ih upoznamo sa detaljima u vezi projekta, aktivnostima koje sprovodimo i koje ćemo sprovoditi, benefitima koje će naselja duž Tamiša i njihovi građani imati nakon njegove realizacije i ovom trenutku, verovatno najbitnije stvari a to je da uspostavimo saradnju sa lokalnim samoupravama i preko njih mobilišemo pojedince i udruženja koji će aktivno učestvovati i doprineti realizaciji projekta, rekao je na sasatnku projekt menadžer Bora Vulić.

Projekat ima šest faza: 1. Definisanje proizvoda putem novog turističkog projekta; 2. Unapređenje novog turističkog proizvoda – mapiranje i postavljanje mobilijara (signalizacija, informativne table, klupe, kante za odlaganje smeća, osmatračnice, itd); 3. Promocija novog turističkog proizvoda; 4. Unapređenje kvaliteta ljudskih resursa koji će se baviti na novim turističkim proizvodima; 5. Elektronski turistički vodič; 6. Umrežavanje zaintersovanih radi održivosti projekta.

Pomoćnik predsednika opštine Nebojša Kovačević izrazio je zadovoljstvo što će se ovaj projekat realizovati i na teritoriji Opštine Opovo.

– Zaista nam je drago što će se ovaj projekat prekogranične saradnje realizovati i u našoj opštini i vrlo rado ćemo u njemu učestvovati. Sama tema projekta odlično se poklapa sa aktivnom strategijom naše lokalne samouprave koja razvijanje turističkih potencijala, posebno iz oblasti ekoturizma, vidi kao jedan od svojih ekonomskih prioriteta. Naša opština poseduje izuzetan prirodni potencijal i ovo je jedan od načina da istovremeno unapredimo i zaštitu životne sredine i turizam i tako doprinesemo ekonomskom osnaživanju naše opštine, izjavio je nakon sastanka Kovačević.

Pored obeležavanja i mapiranja staza za trčanje i šetnju, vožnju biciklama, mesta za ribolov, izlet i posmatranje ptica, kroz ovaj projekat uradiće se infrstruktura – postavljanje mobilijara u vidu stolova i klupa za odmor, kanti za odlaganje smeća, informativnih tabli i putokaza, osmatračnica za posmatranje i fotografisanje ptica, kao i nabavka kanua i bicikla koji će moći da se iznajmljuju za vožnju. Istovremeno organizovaće se radionice, seminari i okrugli stolovi gde bi se što više građana edukovalo o bogatstvu i značaju očuvanja reke Tamiš i njegovog biljnog i životinjskog sveta.

Ukupna vrednost projekta je milion evra, od čega Evropska Unija finansira po 85% projekta u Rumuniji i Srbiji, a Republika Srbija 15% (deo projekta koji se realzuje u našoj zemlji). Projekat je sa realizacijom stratovao u junu i trajaće narednih 18 meseci.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije