Kulturni centar Opovo: VELIKI KONCERT ABRAŠEVIĆA U SUBOTU

07/06/2017

VELIKI KONCERT ABRAŠEVIĆA U SUBOTU
Opovo, 07. jun 2017;
Renomirano Kulturno umetničko društvo “Abrašević” iz Pančeva održaće veliki koncert u subotu 10. juna u sali Kulturnog centra Opovo (Dom kulture). Termin koncerta je 20:00 časova, a cena ulaznica 200 dinara. Karte će se prodavati sutra (8. jun) od 16:00 do 20:00 časova na štandu Abraševića u parku ispred Kulturnog centra i na dan koncerta (10. jun) od 17:00 časova.

Kulturno umetničko društvo “Abrašević”, osnovano je 12. novembra 1905. godine u Beogradu. Nakon toga, polako su se otvarali ogranci Abraševića širom zemlje, pa je tako, 30.05.1937. osnovan i “Abrašević” Pančevo. Danas KUD “Abrašević” živi i radi u 16 gradova Srbije i spada u jedno od najstarijih Kulturno umetničkih društava na našem podneblju. Porodica “Abrašević” je narasprostranjenije Kulturno umetničko društvo koje najduže čuva tradiciju našeg naroda. Kroz vek postojanja i rada Abraševića, kroz naše Društvo su prošla mnoga značajna imena iz sveta kulture ali i 18 Narodnih heroja iz drugog Svetskog rata. Istorijat Abraševića je vrlo bogat značajnim događajima ali navešćemo samo da je 1955. Godine predesdink SFRJ Jospi Broz Tito odlikovao Društvo Orednom zasluga za narod prvog reda i prihvatio se pokroviteljstva. Potom 1980.godine , Abrašević je dobio najveće državno priznanje Nagradu AVNOJ-a. Abrašević je dobitnik najviših društvenih priznanja I pobednik mnogobrojnih domaćih i stranih Festivala širom Sveta. Jedno smo od retkih Kulturno umetničkih društava koje se može pohvaliti konstantnošću svog prisustva na kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Programe Abraševića osmišljavali su i umetnički obogatili najpoznatiji srpski i jugoslovenski umetnici, dirigenti, koreografi, kompozitori, reditelji a veliki broj istaknutih i poznatih umetnika svoje karijera započeo je u Abraševiću.U Pančevačkom Abraševiću, kao umetnički direktor najduži niz godina, (preko 40) radio je čuveni Dobrivoje Putnik koji je zajedno sa takođe Pančevkom Olgom Skovran , bio i jedan od osnivača Nacionalnog ansambla “Kolo”. Dobrivoje Putnik je ostavio najznačajniji trag u folklornoj umetnosti ne samo u našoj zemlji već i u Svetu. Zahvaljujući njemu, naš folklor je poštovan širom Sveta. Dan danas se u dijaspori izvode njegove koreografije, a Abrašević i nacionalni ansambl “Kolo” ponosno na svom repertoaru čuvaju i igraju njegove postavke koreografija. Danas poznata imena, koja su započela svoje karijere u “Abrašević”-u, između ostalih su i Jelena Tomašević, Danka Stojiljković, Danica Krstić, gdin. Carevac i mnogi drugi.

Samim tim nam je još veće zadovoljstvo, što se na neki način tradicija nastavlja, dolaskom prvaka Nacionalnog ansambla “Kolo”. Goran Mitrović, danas uspešno postavlja nove koreografije u našem Društvu i rukovodi prvim ansamblom na funkciji umetničkog direktora. Kada kažemo da je neko prvak, to znači da u Srbiji trenutno, već duži niz godina ne postoji bolji igrač, od našeg umetničkog direktora.  Njegovim dolaskom “Abrašević” je značajno podigao standarde u kvalitetu rada, kako umetnički, tako i u delu kondicionih priprema. U “Abraševiću” su zahvaljujući njemu, danas povremeno angažovana najstručnija lica za rad. Tako je na pripremi solističkih tačaka, Goran Mitrović kao asistenta doveo u “Abrašević” prvakinju Nacionalnog ansambla “Kolo”, Anu Mirković, koja je radila sa devojkama na stilu igre solistkinja. Zatim na kondicionim pripremama sa ansamblom radi  Slađana Rakić, master profesor fizičkog vaspitanja i sporta, doktorant na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu. Slađana inače, iste vrste priprema takođe radi za Nacionalni ansambl “Kolo”. Kada je u pitanju scenski izgled igrača, KUD “Abrašević” je poslednjih dve godine, značajno poradilo i na tome, pa je tako angažovana Danijela Bašić, koja je istaknuti igrač Nacionalnog ansambla i koja se bavi izradom narodnih nošnji kao i scenskom šminkom igrača, pa su tako naše devojke našminkane za scenu kao i  profesionalni igrači u ansamblu “Kolo”.

Sa dečijim ansamblima, radi Stefan Milić, koji je dugi niz godina bio volonter u Nacionalnom ansamblu „Kolo“ ali je pre svega predagog – vaspitač, danas zaposlen u pančevačkoj Baletskoj školi „Dimitiruje Parlić“.

Prošle godine je ansmbl „Abrašević“ doživeo nezaboravnih sedam dana na Međunarodnom Festivalu folklora u Plovdivu, gde je pet večeri za redom igrao pred pet hiljada ljudi u Amfiteatru na otvorenom. „Abrašević“ je bio jedini ansambl, pored učesnika iz Mađarske, Meksika, Grčke, Rumunije i Bugraske, koji je svake večeri vraćan na bis, na zahtev publike. Festival nije bio takmičarskog karaktera ali smo dobili priznanja od vrhunskih folklornih umetnika koji su iz svih krajeva Sveta se okupili na Festivalu.

Priređen nam je i prijem kod Gradonačelnika Plvodiva, grada koji će 2019. Godine biti prestonica Evropske kulturne baštine. Na prijemu su prisutni bili i direktor Festivala i Sekretar za kulturu.
KUD “Abrašević” je svoj ogranak Opovo oformio 1. oktobra 2016. godine.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije