Problemi na parceli 347 u KO Opovo: INTERVENISALA POLJOČUVARSKA SLUŽBA I POLICIJA

30/08/2016

INTERVENISALA POLJOČUVARSKA SLUŽBA I POLICIJA
Opovo, 30. avgust 2016;
Povodom jučerašnjih događaja na jednoj od parcela u opovačkom ataru kada je intervenisala poljočuvarska služba i policija, danas je Opština Opovo izdala saopštenje:

U ponedeljak 29. avgusta, tokom redovne kontrole Poljočuvarske službe opštine Opovo, utvrđeno je da se na parceli 347 u Katastarskoj opštini Opovo vrši vađenje šećerne repe na parceli koja je u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, tj Republike Srbije, a koja je po pravu prečeg zakupa dodeljena Martinov Nenadu.
P60829-175405

Nakon konstatacije činjeničnog stanja, Poljočuvarska služba opštine Opovo obavestila je lokalnu samoupravu, predsednika opštine, predsednika Komisije za davanje državnog zemljišta u zakup i predsednika Komisije za izradu programa davanja državnog zemljišta u zakup, nakon čega je o svemu obaveštena Policijska stanica Opovo, Policijska uprava Pančevo i Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu, koji su odmah reagovali i poslali svoje službenike na teren.
DSCN9767

Dolaskom na mesto događaja utvrđeno je da lica D.M. i V.M. neovlašćeno vrše skidanje useva sa parcele 347, koja nije u njihovom vlasništvu, odnosno nije u zakupu. Policija je po nalogu javnog tužioca naložila da prestanu sa vršenjem krivičnog dela što su oni odbili, zbog čega je policija reagovala, sprečila ih u daljem vršenju krivičnog dela i privela u policijsku stanicu radi davanja izjava i sagledavanja svih okolnosti događaja.
DSCN9775

Na mestu događaja zatečen je kombajn i tri kamiona sa prikolicama, kao i traktor sa dve prikolice, koji su bili spremni da šećernu repu koja se izvadi sa predmetne parcele transportuju u šećeranu u Kovačici. Uvidom u dokumentaciju navedenih vozila i mašina, utvrđeno je da je do dolaska policije i uspostavljanja kontrole nad parcelom, skinuto šećerne repe sa površine od 2,8 hektara, da se količina od 60 – 70 tona nalazi na ulazu u Debeljaču na improvizovanoj deponiji, a da je ono što je zatečeno u kombajnu i jednom od kamiona ostavljeno na predmetnoj parceli.

Lokalna samouprava je u skladu sa svojim ovlašćenjima uspostavila 24-časovni nadzor nad parcelom 347, kao i šećernom repom koja je na njoj deponovana iz kombajna i kamiona. U toku sutrašnjeg dana najavljen je dolazak Poljoprivredne inspekcije iz Beograda koja treba da konstatuje faktičko stanje, nakon čega očekujemo da uz saglasnot Javnog tužilaštva, zakupcu Martinov Nenadu bude omogućeno da uđe u predmetnu parcelu i konačno skine useve koje je posadio, kaže se u saopštenju Opštinske uprave Opovo.
P60829-175233

Predsednik opštine dr Zoran Tasić posebno je pohvalio pripadnike Policijske uprave Pančevo, koji su maksimalno profesionalno odradili posao, kao i Osnovno javnom tužilaštvu, kako navodi, za pravovremenu i adekvatnu reakciju u datoj situaciji, čime je pokazano da niko nije iznad zakona.

Na pitanje da li se ova situacija mogla ranije sprečiti i šta su lokalna samouprava i resorno ministarstvo preduzeli, predsednik opštine je rekao da je lokalna samouprava još u decembru prošle godine opomenula D.M. da nakon zaključenja ugovora sa Martinov Nenadom i Republike Srbije, po pravu prečeg zakupa kada su u pitanju stočari, mora da napusti predmetnu parcelu što je konstatovano zapisnikom poljoprivredne inspekcije, po kom ona nije postupila i nije napustila predmetnu parcelu, niti je želela da uradi vansudsko poravnanje u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije, odnosno nalogom poljoprivredne inspekcije. S obzirom da nije napustila predmetnu parcelu i da je istu zasejala pšenicom, poljoprivredna inspekcija podnosi krivičnu prijavu. U vreme žetve Policijska uprava Pančevo i Osnovno javno tužilaštvo iz Pančeva podnose još jednu krivičnu prijavu za uzurpaciju, tako da je ovo treći put kako se vrši uzurpacija iste parcele i kada su jednostavno i radnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Osnovnog javnog tužilaštva morali da intervenišu i vinovnike događaja privedu pravdi, rekao je predsednik opštine.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije