Masovno trovanje životinja u Opovu: OPASAN OTROVNI PESTICID KORIŠĆEN U MAMCIMA ZA PSE

13/01/2014

OPASAN OTROVNI PESTICID KORIŠĆEN U MAMCIMA ZA PSE
Opovo, 13. januar 2014;
Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, u nekoliko navrata izvršeno je masovno trovanje životinja, prvenstveno pasa, u ulici Ive Lole Ribara u Opovu. Za sada nepoznati počinioci su otrovne mamke napravljene od salame za pse ubacivali u dvorišta i bašte te je došlo do uginuća dvadesetak  vlasničkih pasa. Slučaj je prijavljen Policijskoj stanici Opovo i Inspekciji za zaštitu životne sredine.

Na osnovu opisa identifikovan je korišćeni otrov. Radi se o kreozanu koji je veoma jak pesticid i koristi za zimsko prskanje voćaka, a prepoznaje se po karakterističnoj žutoj boji. Simptomi trovanja su drhtanje, pojačano lučenje pljuvačke, povraćanje, grčevi i povišena temperatura zbog koje životinja traži hladno mesto, obično vodu, da se rashladi. Životinja uginjava veoma brzo u najgorim mukama i praktično je nemoguće pružiti joj pomoć. Otrov je opasan ne samo za pse i mačke već i za ljude.

Ovim monstruoznim i nemoralnim činom neposredno je ugrožena bezbednost ljudi i životinja, izjavila je povodom ovog događaja inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo dr.vet.med. Marina Mitrović, upozorivši sve stanovnike Opova, posebno u ulici Ive Lole Ribara da dobro pregledaju svoja dvorišta i bašte da ne bi došlo do nemilih događaja, a počinioce da Zakon o dobrobiti životinja i Opštinska odluka o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja za ubijanje životinja predviđaju  visoke  novčane kazne.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije