Klasična gitara u muzičkom kabinetu: UČENICI I NASTAVNICI UŽIVALI NA STEFANOVOM NASTUPU

28/11/2014

UČENICI I NASTAVNICI UŽIVALI NA STEFANOVOM NASTUPU
Opovo, 28. novembar 2014;
Ne treba vam posebno muzičko obrazovanje da bi ste uživali u muzici. Međutim, s druge strane, kada svirate klasiku i nastupate pred, ipak, “laičkom” publikom, onda zaista morate biti majstor svog instrumenta kako biste uspešno preneli emocije i dobili interakciju publike. Gitarista Stefan Poštin sa tim nema nikakvih problema, jer kad on nastupa, prisutni bez obzira da li se prvi put susreću sa klasikom, ostaju bez reči ali oduševljeni virtuoznošću koju poseduje ovaj mladi gitarista iz Barande.
DSC_0082

U organizaciji nastavnika muzičke kulture Mileta Vranovog, diplomirani izvođač/gitarista Stefan Poštin danas se od 11:30 družio sa sedmacima i osmacima Osnovne škole ”Dositej Obradović” u Opovu. Baš kao što je i juče učenicima petog razreda Osnovne škole ”Olga Petrov” u Barandi pokušao da približi instument poput klasične gitare, isto je radio i danas u Opovu.
DSC_0080

Muzički kabinet bio je ispunjen decom, ali i nastavnicima koji su imali želju da čuju mladog Baranđanina.

Na samom početku Poštin je uveo decu u priču o klasičnoj gitari pričajući o delovima iste, koji su dodatni pomoćni predmeti jednog muzičara. Takođe i zašto su bitni dugi nokti kao i koja je razlika između klasične i gitara poput akustičnih ili električnih. Prisutni učenici mogli su i čuti od kakvog je materijala klasična gitara napravljena i zašto se insistira da bude ručni rad. Kao i kakav put ih čeka ako se odluče da upišu osnovnu muzičku školu i nastave svoje školovanje dalje u pravcu muzike.
DSC_0075

Posle uvodnog teoretskog dela Poštin je i u praksi pokazao kako bi sve to trebalo da izgleda posle završene srednje muzičke škole. Tokom izvođenja prve kompozicije Rolanda Dyensa – Fuoco pokazao je svoje izvođačko umeće na klasičnoj gitari. Pored samog okidanja žica služio se i kuckanjem po rezonantnoj kutiji što je dodatno obradovalo prisutne učenike. Ova brza i uzbudljiva kompozicija u izvođenju Poština propraćeno je grmoglasnim aplauzima te je on izveo još jednu kompoziciju Saudade No 3. od istog kompozitora.  Ova nešto sporija kompozicija pokazala je sva zadovoljstva i čari koje sa sobom nosi klasična gitara.
DSC_0076

Na samom kraju oni nešto zainteresovaniji postavljali su pitanja Stefanu na koja im je ovaj rado odgovarao.  Naredno druženje Poštin će imati sa učenicima iz Sakula u ponedeljak 1. decembra od 9:00 časova.

 

Pogledajte video zapise sa nastupa Stefana Poština:

http://www.youtube.com/watch?v=IOmBJXFfUZM

http://www.youtube.com/watch?v=ALWRi2XvEB0&list=UU1dqfx69KJK95n7U_NoqJTw&index=4

 

Tekst: Branislav Babin

Foto: Čeda Vučković

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije