Zdravstvo: U Srbiji nema dovoljno transplantacija, lista čekanja sve duža

09/01/2023

U Srbiji nema dovoljno transplantacija, lista čekanja sve duža

Beograd, 9. januar 2023
Izvor: RTS
Iako jedno da u najtežem trenutku može da znači spas i produžetak više od pet, šest, osam života – u Srbiji nema dovoljno transplantacija. Lista čekanja je sve duža.
Prof. dr Zoran Dragišić kaže da je razgovarao sa majkom njegove supruge, taštom i njenom sestrom, ni njih dve nisu imale ni trenutak dvoumljenja, da li organe dati ili ne, i ostalo mu je do dan danas, skoro je peta godina od tada, jedna rečenica majke njegove supruge: “Pa da njeno srce će nastaviti da živi”.
Posle iznenadnog pucanja krvnih sudova u glavi Zoranove supruge Branke, lekari Neurohirurgije Urgentnog centra nisu uspeli da joj pomognu. Najhumanija odluka u najtežem trenutku pomogla je da životi nekih njima nepoznatih ljudi budu spaseni i produženi.
“Bolje da ti organi nastave da žive nego da ih da tako kažem bacite u zemlju, ili da ih, ja sam kremirao moju Branku, mnogo je bolje da njeno srce kuca, da njeni bubrezi pomognu, da rožnjače nekome pomognu da gleda, nego da sam ih spalio u krematorijumu. Deo njenog tela je nastavio da živi, evo pred crkvom smo, verujem da je njena duša u raju i da nas gleda i da je srećna što je njeno zemno telo pomoglo da se nekome produži život”, ističe Dragišić.
A danas 36-ogodišnjem Lazaru, 2001. godine pomogla je majka, koja mu je darovala bubreg.
Transplantacija je urađena u Dečjoj klinici u Tiršovoj. Međutim, 11 godina kasnije ponovo je morao na dijalizu.
Pošto u Srbiji nema transplantacija, prikuplja novac za odlazak u Belorusiju. Možete ga podržati slanjem poruke 1400 broj 3030.
“Meni je sada to kao večnost, svaki drugi dan idem na dijalizu, nema praznika, Nove godine, moje telo posle dijalize nije isto, bude izmereno, posle dijalize nisam za aktivnosti, treba mi odmor. I to je oko 60.000 evra za transplantaciju, plus analize, troškovi boravka, mnogi i su otišli da žive tamo”, ispričao je Lazar.
Nadu, ističe, ne gubi nikad.
Nadu ne gubi ni oko 2.000 pacijenata u Srbiji koji u ovom trenutku čekaju na transplantaciju bubrega, jetre, srca, pluća, rožnjača. Na listi čekanja je i više od 30-oro dece.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“  https://youtu.be/4kGm-gU-OjE OPOVO, 11. april 2024 – Predškolci PU „Bambi“ danas su bili gosti Rasadnika cveća „Florenca“ u Opovu. Pored obilaska i razgledanja cveća, predškolci su imali i malu edukativnu radionicu koju...

Obaveštenje: Ostvarivanje prava na besplatne udžbenike

Obaveštenje: Ostvarivanje prava na besplatne udžbenike

Ostvarivanje preva na besplatne udžbenike OPOVO, 12. april 2024 - ŠKOLE imaju rok da NAJKASNIJE do 20. aprila unesu podatke o učenicima koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike na osnovu DOKUMENTACIJE koja im je PRETHODNO DOSTAVLJENA u skladu sa osnovom po kojem...

najnovije

najčitanije