Kirbaj u Opovu: Katolički vernici proslavili praznik (video)

November 19, 2022

Katolički vernici proslavili praznik

OPOVO, 19. novembar 2022 – Katolički vernici u Opovu danas su proslavili praznik koji je posvećen njihovoj zaštitnici Svetoj Elizabeti Ugarskoj. Pored velikog broja vernika, na prazničnoj misi prisustvovali su predsednik opštine Miloš Markov sa svojim saradnicima iz lokalne samouprave, predstavnici opštinskih  javnih ustanova, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Goran Kaurić i generalni konzul Republike Hrvatske u Srbiji Velimir Pleša.

Predsednik crkvenog odbora opovačke katoličke župe Željko Horvat, zahvalio se svima koji su doprineli  u realizaciji projekta obnove župnog doma u Opovu.

„Kako je ovo jedini praznik koji je direktno vezan za opovačku crkvu, pored Božića i Uskrsa, dan Svete Elizabete, naše zaštitnice veoma nam je bitan. Želim ovom prilikom da se zahvalim generalnom konzulu, predsedniku opštine i svim predstavnicima javnih ustanova, našim vernicima da čestitam Kirbaj, i da se svima zahvalim jer smo u ovoj godini uradili velike projekte na obnovi enterijera i fasade na župnom domu“, rekao je Horvat.

Katolički vernici u Opovu proslavili praznik; Foto/Glas Opova

Predsednik opštine Miloš Markov je čestitao praznik katoličkim vernicima uz poruku da je uzajamno uvažavanje i poštovanje tradicija u Opovu.

„Želeo bih pre svega svim vernicima katoličke veroispovesti da čestitam Kirbaj. Uzajamno uvažavanje i poštovanje je tradicija u Opovu, a mi kao lokalna samouprava od pre dve godine sprovodimo konkurs za sufinansiranje projekata verskih zajednica na lokalnom nivou i pomažemo obnovu svih verskih objekata na teritoriji naše opštine i na taj način čuvamo istorijsko, kulturno i versko nasleđe naše lokalne zajednice“, poručio je Markov.

Predsednik opštine Miloš Markov je čestitao praznik katoličkim vernicima; Foto/Glas Opova

Zamenik pokrajinskog sekreatara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Goran Kaurić podsetio je da sekreatrijat ima redovne konkurse za udruženja za nacionalne manjine Vojvodine i da se rezultati tih projekata posebno vide u Opovu gde su crkva i dom veoma lepo sređeni.

Nakon mise u obnovljenom župnom domu priređena je svečanost povodom proslave Kirbaja.

pročitajte još i

Protest prosvetara: Obustava nastave i skraćeni časovi

Protest prosvetara: Obustava nastave i skraćeni časovi

Obustava nastave i skraćeni časovi OPOVO, 30. novembar 2022 – U cilju skretanja pažnje javnosti na narastajuće nasilje u školama i prosvetari OŠ „Zoran Petrović“ pridružili su se protestu tako da sutra neće biti nastave u Sakulama i Barandi. U OŠ „Dositej Obradović“...

Mirović: Moramo sačuvati zavet o Vojvodini zajedništva

Mirović: Moramo sačuvati zavet o Vojvodini zajedništva

Moramo sačuvati zavet o Vojvodini zajedništva NOVI SAD, 26. novembar (Tanjug) - U Srpskom narodnom požorištu u Novom Sadu održana je svečana akademija pozorištu povodom 104. godišnjice održavanja Velike narodne skupštine i odluke o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini...

najnovije

najčitanije