Republička izborna komisija: Danas izbori za članove saveta nacionalnih manjina

13/11/2022

Danas izbori za članove saveta nacionalnih manjina

Srbija, 13. Novembar 2022
Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjine održavaju se danas, a na njima učestvuje 50 izbornih lista.

Kako je saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa ima 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština.

Glasanje na neposrednim izborima biće sprovedeno na 949 birackih mesta, koja će biti otvorena od sedam do 20 časova dok će se elektorske skupštine održati u isto vreme, a početak je u 12 časova.

Nacionalne manjina koje biraju članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjacka, bunjevacka, bugarska,  vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka.

Četri nacionalne manjine biraju članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

Glasanje putem elektorske skupštine manje je poznat vid izbora od neposrednih.

Izbori putem elektorske skupštine predstavljaju način posrednog izbora članova nacionalnih saveta, navedeno je na sajtu RIK-a, u uputstvu za glasanje putem elektorske skupštine.

Pravo glasa na tim izborima nemaju svi pripadnici nacionalne manjine upisani u poseban birački spisak, već samo oni koji su, po zakonom utvrđenom postupku, prijavili i ispunili zakonske uslove da budu elektori, odnosno da na elektorskoj skupštini biraju članove nacionalnog saveta.

Ključni uslov da neki birač dobije stastus elektora je da ga potpisima podrži određen broj birača pripadnika nacionalne manjine.

Izbore na elektorskoj skupštini sprovodi odbor od tri člana koje imenuje Republička izborna komisija među poznavaocima izbornih postupaka.

Da bi mogla da se održi elektorska skupština, na njoj mora da se pojavi više od polovine potvrđenih elektora.

Izbori na elektorskoj skupštini se sprovode tajnim glasanjem za izborne liste, uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, odnosno raspodelom mandata članova nacionalnog saveta srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Kandidate za članove nacionalnog saveta može da predloži najmanje jedna četvrtina prisutnih elektora.

Kako navode iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, reč je o značajnom društvenom događaju ne samo za nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Nacionalni saveti su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema Zakonu, poverena “javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima”.

Ključne državne institucije i ustanove na čelu s Republičkom izbornom komisijom učinile su sve korake koji su neophodni da izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina budu održani po najvišim demokratskim standardima. Na taj način Srbija je ponovo potvrdila da je država posvećena ostvarivanju manjinskih prava i prosperitetu nacionalnih manjina, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog poziva sve građane sa pravom glasa da izađu na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina kako bi novi sazivi imali potreban demokratski legitimitet i bili pravo predstavničko telo nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

IO Olga Petrov: U Barandi obeležen Dan škole

IO Olga Petrov: U Barandi obeležen Dan škole

BARANDA, 30. maj 2024 – U izdvojemom odeljenju „Olga Petrov“ u Barandi – Osnovne škole „Zoran Petrović“ svečanom akademijom proslavljen je Dan škole, koji se obeležava povodom 9. maja, dana kada je streljana Narodni heroj Olge Petrov i Dana pobede nad fašizmom....

najnovije

najčitanije