Davanje krvi je čin solidarnosti: Danas je Dan dobrovoljnih davalaca krvi

14/06/2022

Danas je Dan dobrovoljnih davalaca krvi

BEOGRAD, 14. juna (Tanjug) – Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas pod sloganom “Davanje krvi je čin solidarnosti” s ciljem zahvalnosti svim dobrovoljnim davaocima i podizanju svesti građana o važnosti redovnog i dobrovoljnog davanja krvi.

Tim povodom, Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je građane da daju krv i na taj način se pridruže u spasavanju života.

U saopštenju se navodi da Institut za transfuziju krvi Srbije sutra radi od 7 do 19 sati i da se, osim u toj ustanovi, krv može dati i u Valjevu, Koceljevi i Novom Pazaru.

Dodaje se da će se akcija tradicionalno održati i u studentskom domu “Studentski grad” od 11 do 16 sati, gde će studenti sa svih fakulteta i visokih strukovnih škola Beogradskog univerziteta donirati krv i pokazati koliko su mladi važni za naše društvo.

Spisak svih lokacija na kojima se može donirati krv može se pogledati na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije, kao i na fejsbuk i instagram profilu te ustanove.

U saopštenju se navodi da je slogan “Davanje krvi je čin solidarnosti” dokaz da davalaštvo krvi jača duh zajedništva i da zdravstveni sistem može nesmetano da funkcioniše samo ukoliko ima dovoljno sigurne krvi i produkata od krvi koje mogu da obezbede isključivo zdravi davaoci krvi.

Podseća se da su dobrovoljni i redovni davaoci krvi potrebni da bi se krv obezbedila svima kojima je transfuzija neophodna za lečenje.

“Krv i produkti od krvi su jedini lek za različite pacijente, za žene tokom trudnoće i porođaja, za decu koja pate od teških oblika anemije, za pacijente koji boluju od leukemije, kao i za žrtve trauma, hitnih stanja i saobraćajnih nesreća”, navodi se i dodaje da svaka hirurška intervencija iziskuje upotrebu krvi i komponenata krvi.

Domaćin ovogodišnjeg Svetskog dana davalaca krvi je Meksiko, a centralna manifestacija održaće se u Meksiko sitiju, dodaje se u saopštenju.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije