Dim.rs: Pokrenut portal za detekciju i praćenje paljenja žetvenih ostataka

13/06/2022

Pokrenut portal za detekciju i praćenje paljenja žetvenih ostataka

Pokrenut je portal dim.rs koji ima za cilj podizanje svesti o štetnosti i opasnosti prakse nesavesnog spaljivanja žetvenih ostataka. Pored toga, građani će moći putem portala da prijave požar na otvorenom.

Kako se navodi na portalu, iako je zakonom zabranjeno i kažnjivo paljenje žetvenih ostataka i izazivanje otvorenog plamena na njivama, ova praksa se ponavlja iz godine u godinu.  Ovo rešenje ima za cilj detekciju i praćenje poljoprivrednih područja koja se spaljuju na teritoriji Srbije i njihovu vizuelizaciju kroz veb portal kako bi se dodatno ukazalo na ovaj problem i pokušala podići svest među samim poljoprivrednicima koji praktikuju ovakav vid uklanjanja žetvenih ostataka.

Podaci koji se prikupe na portalu dim.rs omogućavaju da se sagleda broj i učestalost požara na poljoprivrednim parcelama i područjima, što će olakšati preventivno delovanje, a videće se i koje opštine treba da budu u fokusu, odnosno, koje su najizloženije pojavi požara na otvorenom

Prijava požara

Građani mogu da pošalju sliku i lokaciju požara sa svojih mobilnih telefona. Ovi podaci će biti dostupni na interaktivnoj mapi na portalu. Takođe, na portalu postoje statistički podaci o požarima od 2015. godine do danas, a dodatna funkcija je i praćenje kvaliteta vazduha u Srbiji.

Prema rečima Aleksandra Bogićevića, pomoćnika ministra poljoprivrede, portal dim.rs koji su razvili naučnici instituta „BioSens“, predstavlja konkretan korak u suzbijanju pojave paljenja poljoprivrednih useva i nadovezuje se na aktivnosti ministarstva poljoprivrede u cilju edukacije poljoprivrednih proizvođača. “Međutim, pored ovih aktivnosti, potrebno je da se u cilju rešavanja ovog problema uvežu sve nadležne institucije i da se efikasnije primenjuje kaznena politika predviđena zakonom”, kaže Aleksandar Bogićević.

“Svako paljenje useva negativno utiče na životnu sredinu. Podsetila bih vas na požar koji se 2018. sa poljoprivrednih zemljišta proširio na Specijalni rezervat prirode “Stari Begej-Carska bara” preteći da uništi biljne i životinjske vrste ovog zaštićenog područja. Nadamo se da ćemo uz pomoć edukacija, konkretnih rešenja kao što je portal dim.rs i efikasnijeg sankcionisanja počinilaca uspeti da ovu štetnu aktivnost svedemo na minimum,“ istakla je Marina Jovanović, savetnica ministarke zaštite životne sredine.

Izvor: Agronews

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije