Žene u fokusu: Obeležavanje Dana rodne ravnopravnosti

11/06/2022

Obeležavanje Dana rodne ravnopravnosti

NOVI SAD, 11. juni 2022. godine – Povodom obeležavanja 11. juna  – Dana rodne ravnopravnosti, pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, u saradnji sa mrežom „Život bez nasilja“, predložio je da ovogodišnja tema bude „Žene u fokusu“ sa primerima pozitivne prakse afirmacije žena koje su svojim delovanjem dale doprinos društvu.

Kao jedan od primera pozitivnog delovanja  na afirmaciji žena je priznanje  „Dama godine 2022“ koje je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, dobila u martu ove godine na manifestaciji „Dama i džentlmen godine“, za svoje delovanje na promociji kulture, umetnosti i pravih životnih vrednosti.

Zahvaljujući se tada na nagradi, Miloševićeva je kazala da se dama ne rađa već se dama postaje, te da se kroz profesionalnu karijeru violiniste i političara trudila da to i ostvari. Ona je naglasila i  to da je za nju ova titula velika i značajna, te da smatra da je dama majka, sestra, ćerka, ali i hrabrost, emocija, požrtvovanje i odgovornost.

Još jedan primer pozitivna afirmacije žena je Pokrajinsko priznanje u oblasti umetnosti – nagrada „Pavle Jovanović“, koju je ove godine  dobila glumica Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu.

Datum 11. jun, kao Dan rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji, ustanovila je 27. oktobra 2021. godine Vlada Republike Srbije, pozivajući se na davnu 1842. godinu, kada je na isti dan odobreno školovanje žena u Srbiji.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije