Rekonstrukcija vodovoda: Potisan ugovor za projekat sanacije čvorišta vodovodne mreže u Sakulama (video)

12/05/2022

Potisan ugovor za projekat sanacije čvorišta vodovodne mreže u Sakulama

NOVI SAD, 12. maj 2022 – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas 45 ugovora predstavnicima 31 lokalne samouprave o sufinansiranju izgradnje, sanacije, rekonstrukcije i izrade tehničke dokumentacije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije, i za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini.

Reč je o ugovorima čija je ukupna vrednost milijardu i 227 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada opredelila gotovo 794 miliona, a ostatak lokalne samouprave.

„Udružujući se sa lokalnim samoupravama, uložićemo znatna sredstva u ove važne projekte koji će dovesti pijaću vodu u domaćinstva i industrijske zone, te omogućiti bezbedno odvođenje i prečišćavanje fekalnih voda, kao i uređenje atarskih puteva. Snabdevanje vodom u Vojvodini jedno je od najsloženijih pitanja na kojem ćemo u godinama pred nama raditi još više, kako na rekonstrukciji bunara u manjim sredinama, tako i na izgradnji novih i obnovi postojećih postrojenja u većim sredinama“, rekao je predsednik Mirović.

Opština Opovo je aplicirala u oblasti rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini za projekat „Sanacija čvorišta postojeće vodovodne mreže u naselju Sakule – Faza I“.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov ističe značaj ovog projekta za Sakule kao preduslov za buduću zamenu starih vodovodnih cevi.

„Mi kao lokalna samouprava i prethodnih godina imali smo kontinuitet u rekonstrukciji i sanaciji vodovodne mreže. S obzirom da smo Opovo prošle godine zaokružili na preko 70% nove vodovodne mreže, ove godine smo iz budžeta izdvojili veća sredstva za sufinansiranje i aplicirali kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i podržani za projekat sanacije čvorišta u naseljenom mestu Sakule.

Ja moram da podsetim da je u Sakulama 100% stara vodovodna mreža. Dakle mi imamo transfer vode koji je dobar do Sakula ali onda imamo azbestnu vodovodnu mrežu koja decenijama unazad nije menjana. Tu su nam i gubici veliki što se tiče vode, ta mreža je dotrajala i vreme je da se zameni. Zbog toga smo ove godine izdvojili i više sredstava iz budžeta lokalne samouprave gde mi ovaj projekat sufinansiramo sa oko 11 miliona, a sa 20 miliona dinara smo podržani od Pokrajinskog sekretarijata. Cilj je da se u kompletnom mestu Sakule izvrši sanacija čvorišta kao prvi uslov za početak rekonstrukcije vodovodne mreže ali na nivou celog naseljenog mesta. To če nam biti jedan od prioriteta u narednom periodu“, izjavio je Markov nakon potpisivanja ugovora.

Rok za realizaciju projekta je 30. novembar 2022. godine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije