Crveni krst Srbije obležava svoj dan: Za godinu dana, pomoć stigla do milion i po ljudi

08/05/2022

Za godinu dana, pomoć stigla do milion i po ljudi

Izvor: RTS
Beograd, 8. Maj 2022
“Zajedno činimo svet humanijim” slogan je pod kojim Crveni krst obeležava svoj dan. U godini za nama, pomoć ove humanitarne organizacije stigla je do milion i po ljudi. To je bilo moguće zahvaljujući 155.000 članova, 69.000 volontera i 700 zaposlenih. Prioritet u ovoj godini je da održimo sve naše programe i da rastemo kao organizacija, kaže predsednik Crvenog krsta Srbije, profesor Dragan Radovanović.

Profesor Radovanović ističe da će dan Crvenog krsta biti obeležen u sedištu organizacije u Beogradu, ali i u svim organizacijama širom Srbije.

“Danas ćemo u Beogradu položiti lovorov venac na zgradu gde je osnovan Crveni krst 1876. godine, zatim ćemo obići izložbu posvećenu doktoru Vladanu Đorđeviću, osnivaču Crvenog krsta, i na kraju će biti svečanost gde ćemo se zahvaliti svim donatorima koji su pomogli da budemo efikasni za vreme pandemije”, kazao je Dragan Radovanović.

Prema njegovim rečima, otvoren je namenski račun za pomoć građanima Ukrajine. Od početka krize prikupljeno je 2.800.000 dinara i taj novac će biti uplaćen Međunarodnoj organizaciji Crvenog krsta gde se prikupljaju sredstva za Ukrajinu i biće upotrebljen za humanitarne potrebe.

Profesor Radovanović dodaje da ceo posao pomoći Ukrajini vodi Međunarodni komitet Crvenog krsta i Međunarodna federacija.

“Samu operaciju na terenu u Ukrajini radi Međunarodni komitet CK i ukrajinski Crveni krst sa svojih 42.000 volontera. Do sada je urađeno mnogo, praktično svaki deseti Ukrajinac koji je u nekom kretanju, bilo da je interno raseljeni ili je morao da napusti Ukrajinu, dobio je pomoć međunarodnog Crvenog krsta. Ugroženom stanovništvu je podeljeno oko 1.800.000 kilograma pomoći, 2.200.000 Ukrajinaca je dobilo direktno novčanu pomoć, a preko milion paketa humanitarne pomoći je podeljeno građanima Ukrajine”, objašnjava predsednik Crvenog krsta Srbije.

Pomoć se uručuje, kako Radovanović dodaje, na samo građanima Ukrajine nego i stanovništvu u okolnim zemljama gde operacije vode lokalni crveni krstovi Poljske, Rumunije.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da je do sadaoko 30.000 Ukrajinaca prošlo kroz Srbiju.

“Brojevi se menjaju iz dana u dan, ali negde oko 5.500 do 6.000 građana Ukrajine se nalazi u Srbiji. Uglavnom se nalaze kod porodice i prijatelja, pošto postoji dijaspora Ukrajinaca u Srbiji i raspoređeni su u 34 opštine u našoj zemlji. U prihvatnom centru u Vranju je oko 50-60 Ukrajinaca”, kaže Radovanović.

Ističe da su prioriteti Crvenog krsta Srbije u ovoj godini povećanje broja volontera i broja članova jer to daje legitimitet Crvenom krstu

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije