Ples i folklor: Danas je Svetski dan igre

29/04/2022

OPOVO, 29. april 2022 – Svetski dan igre je međunarodni praznik koji se obeležava 29. aprila. Ustanovljen je od strane Međunarodnog saveta za igru 1982. godine i od tada se proslavlja širom sveta.

29. april je iZabran kao Svetski dan igre jer je na taj dan rođen reformator igre Žan Žorž Nover. Na taj dan svugde u svetu se održavaju brojne manifestacije koje su posvećene igri. Cilj ovog dana je da se poveća svest kod ljidi o važnosti plesa.

Ples je fizička aktivnost koja ima veoma važnu ulogu u zdravlju. Igra predstavlja univerzalni jezik, ona ne postaje ni vere ni granice i za plesača je važna samo igra. Ples ima mnogo važnu ulogu na naš organizam; poboljšava funkciju srca, povećava izdržljivost, povećava fizičko samopouzdanje i redukuje stres.

U našoj opštini aktivna su i rade dva kulturno umetnička društva koja neguju folklorne igre – Sveti Nikola iz Sakula i Čigra iz Opova. Pored folklornih društava, u Opovu radi i škola plesa Orca instict gde deca treniraju hip hop i moderan ples.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije