Miloš S. Milojević: Predstavljanje knjige „Putopis, IV sveska“

06/03/2022

Predstavljanje knjige „Putopis, IV sveska“

OPOVO, 6. mart 2022 – U organizaciji Udruženja „Miloš Milojević“ iz Crne Bare, sinoć je u maloj sali Kulturnog centra Opovo, održano predstavljanje knjige „Putopis – dela prave (stare) Srbije, IV sveska“ Miloša S. Milojevića, kao i njegov naučni rad.

Pored projekcije kratkog filma o Milošu S. Milojeviću, govorili su članovi Udruženja – Ivo Andrić, Predrag Đurić i Novica Krezić.

Milojević je publikovao Putopise u obliku novinarskih članaka. Udruženje je radilo na prikupljanju ove rukopisne građe i nakon obrade pred nama je nastavak do sada poznatih Putopisa koji pripadaju četvrtoj svesci. Na ovaj način je nastavljen započet niz sa namerom da i ostale sveske Putopisa ugledaju svetlost dana. Treba napomenuti da je sam autor u predgovoru treće sveske rekao da ima ukupno 12 svesaka. Pored Putopisa, Milojević je ostavio zapise o većem broju i drugih dela koja nisu publikovana za vreme njegovog života, a članovi Društva se nadaju da će njihovim radom želja autora biti uslišena i da će objavljivanjem do sada nepoznatih dela objediniti i sabrati dela Miloša S. Milojevića.

Miloš S. Milojević (Crna Bara, 16. oktobar 1840 — Beograd, 24. jun 1897) bio je srpski istoričar, publicista, učitelj, pravnik i oficir. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Šapcu i Beogradu. Školovanje je potom nastavio u Kijevu i Moskvi. Godine 1870. postao je profesor gimnazije u Beogradu, da bi od 1873. do 1876. godine, bio upravitelj i profesor drugog odeljenja beogradske Bogoslovije.

Aktivno je učestvovao u Srpsko-turskim ratovima 1876—1878. Za profesora i direktora gimnazije u Leskovcu postavljen je 1881. godine. Godine 1890. postavljen je za upravitelja Svetosavske večernje bogoslovsko-učiteljske škole. Bio je i upravnik Svetosavske večernje škole (1891−1893).

Od 1879. godine je redovni član Srpskog učenog društva, odnosno Odbora za nauke državne i istorijske i Odbora za nauke filosofske i filološke, dok je 1892. godine postao počasni član Srpske kraljevske akademije.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije