Ministarstvo unutrašnjih poslova: Apel da se ne spaljuju trava i nisko rastinje na otvorenom

27/02/2022

Izvor: RTS
Beograd, 27. Februar, 2022
Zbog opasnosti od širenja požara i izazivanja veće materijalne i ekološke štete, a u najgorem slučaju do povreda i smrtnih posledica, MUP apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom.

Aleksandar Radosavljević iz Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije apelovao je da se trava ili nisko rastinje ne pale na otvorenom, ni u urbanim sredinama ni na obradivim površinama, a posebno ne u blizini šuma.

“Ukoliko do požara dođe, molimo građane da kontaktiraju vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193, a ukoliko je požar manjeg intenziteta, da pokušaju sami da ga ugase, ako to neće uticati na njihovu ličnu bezbednost”, rekao je Radosavljević, a saopštio MUP.

Kako je istakao, od početka godine, na teritoriji Republike Srbije, bilo je 1.430 požara na otvorenom i tom prilikom nije bilo povređenih ni stradalih osoba.

Kazne od 10.000 do 300.000 dinara 

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.

Za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije