RIK: Konačno 59,62 odsto “da”, 39,35 “ne”

07/02/2022

BEOGRAD, 4. februara (Tanjug) – Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da je konačni rezultat referenduma o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa pokazao da je za promenu glasalo 59,62 odsto glasača, dok je “ne” zaokružilo 39,35 odsto.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je na sednici da su se stekli uslovi za utvrđivanje konačnog izveštaja, s obzirom da su istekli rokovi za zaštitu glasačkog prava i podnošenje prigovora odnosno žalbe Upravnom sudu.

On je naveo da su ukupni rezultati republičkog referenduma obrađeni nakon glasanja 16. januara, kao i 23. januara kada je glasanje bilo ponovljeno na devet glasačkih mesta, te na jednom glasačkom mestu 2. februara.

Dimitrijević je rekao da je ukupan broj glasača koji su se izjasnili zaokruženjem odgovora “da” 1.189.460, dok je “ne” zaokružilo 785.163 glasača.

Na sednici je poručeno da je ukupno bilo 19.930 nevažećih listića.

Ukupan broj glasača upisanih u birački spisak bio je 6.510.323, a ukupan broj glasača koji su glasali 1.995.215.

Članica RIK-a Srđana Vidović rekla je na večerašnjoj sednici da konačni izveštaj ne može biti usvojen, jer je, kako je navela, referendum izašao iz ustavnog okvira.

“Ustavom je propisano da je rok za izjašnjavanje građana na referendumu 60 dana od dana usvajanja akta o promeni ustava, a rok je istekao 29. januara, a na jednom glasačkom mestu glasanje je sprovedeno 2. februara. Smatram da se predloženi izveštaj, a ni ostale odluke koje su na dnevnom redu ne mogu usvojiti, jer bi RIK, koja se stara o zakonitosti referenduma, na ovaj način prekršila ustav, što bi bio nonsens”, rekla je Vidović.

I Vladimir Matić je naveo da su ukupni rezultati referenduma neprihvatljivi, počev, kaže, od Zakona o referendumu, “koji je ugrozio narodnu suverenost”.

On je rekao i da na “neprihvatljiv referendum” utiče, kako kaže, veoma mali broj glasača, što je “razlog za nedostatak legitimiteta ustavnih promena koje su izglasane”.

Još jedan član RIK-a, Boris Butulija, rekao je da je saglasan sa iznetim navodima i upitao šta će se dogoditi, ukoliko RIK sutra ili prekozutra primi prigovore koji su poslati putem pošte.

“Mislim da preuranjeno usvajanje ovog izveštaja, imajući u vidu da je rok istekao večeras u 20 časova, a mi već u 21 čas usvajamo izveštaj”, naveo je Butulija.

Predsednik RIK-a je istakao da je uvidom u pisarnicu utvrđeno da je do 20 časova istekao rok za podnošenje prigovora i dodao da niko nije podneo prigovor na pisarnicu RIK-a.

On je rekao i da broj birača koji su izašli na referendum, nije uslov za punovažnost referenduma, a na izjave da je prekršen ustav, kaže da se on ne utvrđuje u ovom postupku pred RIK-om.

Takođe, dodao je da RIK nije nadležna da utvrđuje tako nešto, već se to “utvrđuje u posebnom postupku pred drugim organom, odnosno Ustavnim sudom”.

Na kraju je usvojen izveštaj o ukupnim rezultatima republičkog referenduma radi utvrđivanja akta o promeni ustava.

Na sednici je doneta i odluka o naknadama, materijalnim i drugim troškovima za sprovođenje glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja glasača sa teritorije AP KiM na republičkom referendumu, kao i o naknadi troškova sprovođenja ponovnog glasanja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije