Priroda i ekologija: MALA NAUČNA EKSPEDICIJA NA TAMIŠU KOD OPOVA

10/09/2014

MALA NAUČNA EKSPEDICIJA NA TAMIŠU KOD OPOVA
Opovo, 10. septembar 2014;
Nakon objavljivanja nalaza Milorada Timčenka i učesnika Ekoregate „Tamiš 2014“ krajem avgusta, a zatim  i nalaza naše sugrađanke Nade Šulc početkom septembra, danas su  biolozi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode organizovali potragu za novom vrstom u Srbiji čije je naučno ime Pektinatela magnifika.
DSC_0057

 

Pored stručnjaka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koje je predvodio mr Oliver Fojkar, ovu malu naučnu ekspedicju činili su inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo Marina Mitrović, kao i predstavnici Gradske uprave Pančevo Milorad Timčenko i Sava Živković.
DSCN6292

Od prvog nalaza i objavljivanja u medijima kada se smatralo da je Pektinatela magnifika vrsta rečne meduza u međuvremenu smo saznali da Pektinatela magnifika nije meduza i da pripada tipu Bryozoa. Bez obzira na početnu pogrešnu rodovsku determinaciju, sve ostalo što je navedeno u tekstovima za ovu retku vrstu je tačno.
DSCN6294

 

Inače, današnja potraga je bila više nego uspešna jer su istraživači pronašli tri jedinke. Veliku pomoć je pružila Nada Šulc koja je istraživače uputila na lokaciju gde je i sama pronašla jednu jedinku. Povodom ovih nalaza za Glas Opova je govorio mr Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
DSCN6298

 

–  U Opovo smo došli na osnovu obaveštenja našeg saradnika Milorada Timčenka i njegovog tima sa ekoregate, odnosno nalaza jednog čudnog organizma kojeg su oni uspeli i da determinišu. Naravno, bili smo veoma iznenađeni dobijenim informacijama i fotografijama, i u saradnji sa kolegama sa Prirodno – matematičkog fakulteta – departman za biologiju, načelno potvrdili determinaciju. Danas smo došli s namerom da pronađemo još neki primerak kako bi ga detaljno analizirali u pokrajinskom zavodu i fakultetu. U toj nameri smo uspeli i našli smo tri jedinke pričvršćene za grane vrba pod vodom u mirnijem toku Tamiša (lokalitet Badžino jezero u blizini opovačkog mosta, prim. red.).

 

U pitanju je vodeni organizam koji do sada nije pronalažen u našim rekama. Kako su u pitanju novi nalazi postavlja se pitanje kako su došli u Srbiju. Vrsta potiče sa američkog kontinenta i nalazi se u ekspanziji. Prepostavka je da se širenje dešava preko ptica koje prenose njihova jajašca, ali nisu isključeni i neki drugi načini. Do sada je pronalažena u Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Rumuniji, a od sada i kod nas.

 

Ova bryzoa je loptastog oblika, a pronađeni primerci su prečnika 20cm. Živi kolonijalno i hrani se zooplanktonom i fitoplanktonom. Oliver Fojkar navodi činjenicu da za sada nisu uočeni negativni efekti ove vrste u našim vodama. Hraneći se zoo i fito planktonom ona na neki način prečišćava naše vode, koje su posebno u Vojvodini eutrofne, opterećene materijama organskog porekla i prouzrokuju stvaranje velikih količina planktona, pre svega fitoplanktona. Na taj način Pektinatela magnifika može imati pozitivan efekat na naše vode.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije