Izložba Zorana Petrovića: Obeležena stogodišnjica rođenja sakulskog slikara i pisca (video)

26/12/2021

Obeležena stogodišnjica rođenja sakulskog slikara i pisca

SAKULE, 24. decembar 2021 – Povodom stogodišnjice rođenja Zorana Petrovića, u zgradi Mesne zajednice Sakule priređena je izložba ovog velikog umetnika, akademskog slikara, crtača, skulptora, pisca i redovnog profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Organizatori izložbe su Opštinska narodna biblioteka Opovo i Mesna zajednica Sakule, dok je autorka postavke izložbe bila Marina Rančić.

Izložba se odvijala na dve lokacije, u svečanoj sali u prizemlju gde se nalazi Zoranova kolekcija portreta žena, a gde je takođe priređena projekcija dokumentarnog filma o Zoranu Petroviću u produkciji redakcije Glas Opova.

Nakon projekcije, u sali na spratu priređeno je otvaranje izložbe gde su govorili autorka postavke Marina Rančić, direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić, predsednik opštine Miloš Markov, istoričar umetnosti i kustos Narodnog muzeja Pančevo Dimitrije Jovanov i slikar Drago Terzić.

Marina Rančić je pozdravila sve prisutne i istakla značaj dela Zorana Petrovića, kako za srpsku umetnost i književnost, tako i za njegovo rodno Sakule.

Miloš Markov smatra da je Sakule zajedno sa Zoranom Petrovićem „proputovalo“ ceo svet i da Sakuljani i cela opština mogu biti ponosni što jedan ovakav čovek potiče iz naše sredine.

Direktorka kulturne ustanove Katarina Nikolić Ralić se zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji izložbe i istakla da je se legat Zorana Petrovića sada nalazi na pravom mestu.

Istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov je pored umetničkog dela, istakao pedagoški rad Zorana Petrovića, koji nije manje značajan u odnosu na kreativni opus.

Slikar Drago Terzić se prisetio „bitke“ koju su vodili kako bi Zoran Petrović bio sahranjen u rodnim Sakulama.    

Odlomke iz Petrovićeve proze govorio je zrenjaninski glumac Jovica Jašin, dok je tamburaški orkestar sakulske osnovne škole bio zadužen za muzički deo svečanosti.

Postavku izložbe činili su dokumenti, plakati i slike iz zbirke Legata Zorana Petrovića, Mesne zajednice Sakule, Osnovne škole „Zoran Petrović“ iz Sakula, Galerije „Jovan Popović“ i skulpture iz Narodnog muzeja Pančevo.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

ONB Opovo: Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

Književni susret sa Danijelom Jovanovićem OPOVO, 28. mart 2024 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke u Opovu održan je književni susret i promocija književnog opusa pisca Danijela Jovanovića. Danijel Jovanović je diplomirani profesor španskog jezika i...

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

najnovije

najčitanije