Poljoprivreda: Održana prva konferencija „Poljoprivrednik nove generacije”

23/12/2021

Održana prva konferencija „Poljoprivrednik nove generacije

NOVI SAD, 23. decembar 2021 – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obratio se na prvoj edukativnoj agrarnoj konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“, koju organizuje Zavičajno društvo „Fruškogorje“ uz podršku resornog sekretarijata.

Cilj je da se poljoprivrednici edukuju u domenu novih konkursnih linija, izvora finansiranja, osiguranja poljoprivredne proizvodnje, nabavke novih mašina i opreme, udruživanja, te da se upoznaju s novim trendovima u agraru.

Sekretar Božić je ovom prilikom kazao da agrarni budžet za 2022. godinu iznosi 8,3 milijarde dinara, te da će poljoprivrednici u AP Vojvodini na raspolaganju imati znatno više novca nego ove godine.

„I u novoj godini ćemo, kroz brojne konkursne linije, nastaviti sa značajnom podrškom našim poljoprivrednicima. Važno je istaći da za većinu konkursa ima više sredstava nego ove godine“, kazao je Božić.

Prema njegovim rečima, tako je za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za koje je ove godine vladalo  najveće interesovanje, u novoj budžetskoj godini opredeljeno 240 miliona dinara. Za sisteme za navodnjavanje obezbeđeno je 370 miliona, a za startap za mlade 200 miliona dinara. Veću podršku imaće stočari, povrtari, pčelari.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović kazao je da će Ministarstvo i u 2022. godini raspisati konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima, koji će biti inoviran u odnosu na ovogodišnji, na kojem je podržano gotovo 3000 mladih  poljoprivrednika.

„Ministarstvo u narednu kalendarsku godinu ulazi sa budžetom od 62 milijarde dinara, što je gotovo 18 odsto više nego ove godine“, rekao je Mahmutović i dodao da su jedan od prioriteta investicije, zarad podizanja konkurentnosti, te da je za tu namenu znatno povećan iznos sredstva.

U okviru konferencije, koja je održana u Kongresnom centru „Master“ na  Novosadskom sajmu, uručena su i priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, koja je dobilo deset mladih poljoprivrednika iz AP Vojvodine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije