Fond „Evropski poslovi“ : Partnerstvom do razvoja jedinica lokalne samouprave u ap Vojvodini kroz IPARD III program Evropske unije

08/12/2021

Partnerstvom do razvoja jedinica lokalne samouprave u ap Vojvodini kroz IPARD III program Evropske unije

Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Razvojni fond Vojvodine su 7. decembra 2021. godine formalizovali svoju dosadašnju saradnju zaključivanjem Protokola o saradnji, koji je osnov za udruživanje kapaciteta i napora ove dve pokrajinske institucije u cilju  unapređenja institucionalnih kapaciteta saglasno potrebama evropskih integracija, kao i kreiranja podsticajnih mehanizama za podršku učešća korisnika sa teritorije AP Vojvodine u razvojnim programima Evropske unije.

S obzirom da je poljoprivreda prepoznata kao jedan od pokretača regionalnog razvoja, a AP Vojvodina kao tipičan poljoprivredni region, u novoj finansijskoj perpsektivi 2021-2027,  Pokrajinska vlada je prepoznala mogućnosti u okviru mere 6, IPARD III programa Evropske unije i stavila akcent na pripremi i kreiranju okvira i efikasnih mera podrške za uspešnu apsorbciju sredstava od strane jedinica lokalne samouprave iz AP Vojvodine u okviru ove mere.

Imajući u vidu da od ukupne poljoprivredne trgovinske razmene Srbije 75% je sa EU, a izvoz Srbije u EU je u 2020. dostigao blizu 2 milijarde evra, mogućnost korišćenja IPARD III programa Evropske unije je izuzetno značajno sa aspekta daljeg održivog razvoja poljoprivrednog sektora u Srbiji. U poslednjim izveštajima i analizama ocenjeno je da se Srbija dobro pripremila za IPARD III program kroz implementaciju mere ulaganja u ruralnu infrastrukturu što je značajno imajući u vidu snagu poljoprivrede i konstatovano je da Srbija ispunjava kriterijume Evropske unije za finansiranje infrasturkturnih projekata u selima.

U narednom periodu očekuje se akreditacija i usvajanje programa Instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2021-2027- IPARD III. Novina u IPARD III programu jeste Mera 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu. Rezultati sprovedene analize u ovom sektoru pokazali su da je infrastruktura u naseljima u ruralnim područjima u znatno lošijem stanju u odnosu na gradska naselja.

Značajni problemi u ruralnim područjima su kvalitet i količina isporučene vode, veliki broj domaćinstava bez priključka na javni kanalizacioni sistem, tretman otpadnih voda, sakupljanje otpada, nerazvijena mreža lokalnih puteva ili neadekvatno održavanje postojećih. Navedeno će moći da bude finasijski podržano kroz gorepomenutu meru.

Korisnici Mere 6 će imati mogućnost da ostvare povraćaj od 100% prihvatljivih troškova investicije.

Kako će mera zaživeti od 2023. godine, a u cilju maksimalne apsorpcije predviđenih bespovratnih sredstava, jednice lokalne samouprave, odnosno mesne zajednice na teritoriji AP Vojvodine, imaju dovoljno vremena da sagledaju trenutno stanje u pogledu spremnosti projektne dokumentacije za apliciranje sa ciljem unapređenja ruralne javne infrasturkture, a što je jedan od prioriteta za većinu gradova i opština u Vojvodini.

Pokrajinska vlada, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Razvojni fond Vojvodine zajedno rade na pripremi podsticajnih mera i pružanja odgovarajuće podrške gradovima i opštinama na teritoriji AP Vojvodine koje će stajati na raspolaganju u okviru IPARD III programa u cilju maksimalne iskorišćenosti sredstava koja će stajati na raspolaganju u programskom periodu 2021-2027.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije