Južnobanatski odbori SNS osudili govor mržnje zasnovan na nacionalnoj pripadnosti

30/11/2021

Južnobanatski odbori SNS osudili govor mržnje zasnovan na nacionalnoj pripadnosti


Odbori Srpske napredne stranke u južnom Banatu najoštrije su osudili svako vređanje na nacionalnoj osnovi, ocenivši kao govor mržnje svaku političku ili drugu argumentaciju zasnovanu na pripadnosti nekoj naciji.

U zajedničkom saopštenju, oni ističu da u svakom narodu postoje ekstremi, poput Marinike Tepić, koja srpski narod naziva genocidnim, zagovara krv na ulicama i konstantno pokušava da pokvari tradicionalno dobre odnose Srba i Rumuna. Takođe, istakli su da takvi ekstremi nisu merilo prema kojem se treba opredeljivati ka celokupnom narodu.

„Poštujemo politički pluralizam. Poštujemo pravo pojedinca na lično mišljenje i političko opredeljenje. Rumunski narod u Srbiji, kroz istoriju, dokazao se kao prijateljski srpskom narodu. U Srbiji živi više od 75.000 Rumuna. Srbija i Rumunija su svoje prijateljske, diplomatske odnose, ustanovile davne 19. aprila 1841. godine. Bili smo saveznici u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu, iako na različitim stranama, kao i po njegovom okončanju, nismo ugrožavali jedni druge. Niti ćemo to ikada činiti, čemu u prilog govori i činjenica da Rumunija ne prizaje nezavisnost lažne države Kosovo“ – saopštili su gradski i opštinski odbori SNS u južnom Banatu.

U saopštenju, posebno su naglasili upravo južni Banat, u kojem živi najveći broj Rumuna u Srbiji, i Vršac, kao grad u kojem je Rumunima, duže od 100 godina, omogućeno da se na svom jeziku školuju od predškolskog uzrasta do visokoobrazovnih studija, kao i da, uz podršku lokalne zajednice, na najvišem stepenu neguju svoju tradiciju, kulturu i istoriju.

„Multikulturalnost i multikonfesionalnost utkani su u srž naših naroda. Ne samo kada je reč o Rumunima, nego i kada govorimo o svim drugim nacionalnim manjinama. Srpska napredna stranka sprovodi politiku koja promoviše nacionalnu i versku raznolikost i njenu institucionalizaciju. To je prednost Srbije, koju bi pojedini ekstremi da nam uskrate. Protiv takvih će se Srbija i Srpska napredna stranka uvek boriti“ – saopštili su odbori SNS u južnom Banatu.

Izvor: Vojvodinauzivo

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije