Srbija u srcu – Rusija u duši: Srbija ujedinjuje organizatore akcije “Besmrtni puk” iz 40 zemalja sveta

06/11/2021

Srbija ujedinjuje organizatore akcije “Besmrtni puk” iz 40 zemalja sveta

OPOVO, 7. novembar 2021 – Saopštenje Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Srbija u srcu – Rusija u duši“:

Ruski dom u Beogradu okupio je pod svojim krovom više od 100 koordinatora povorke “Besmrtnog puka” iz 40 zemalja sveta na Međunarodnom forumu „Sećanje na pobednike”, koji je održan ¾. novembra.  Među njima je i Besmrtni puk Opovo. Srbija ima poseban odnos prema akciji očuvanja sećanja na poginule pretke u ratovima XX. veka, jer Rusi i Srbi su u tim ratovima pretrpeli ogromne gubitke. Na inicijativu srpskih vlasti, pre 2 godine, narodna akcija Besmrtnog puka postala je državna manifestacija, koja se održava svake godine 9. maja.

Manifestaciju je organizovao Sveruski javni građansko-patriotski pokret „Besmrtni puk Rusije“, uz podršku Rossotrudničestva (Ruske saradnje), Rosmolodeži (Ruske omladine) i Fonda javne diplomatije koji nosi ime A.M.Gorčakova.

Učesnicima foruma obratio se ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je govorio o eklatantnim primerima revizionizma sa kojima se mora suočiti. Na primer, o tome kako UN pokušavaju da blokiraju rezoluciju o borbi protiv neonacizma. Dodaje: „Besmrtni puk“ je pokret odozdo, ne baš po nalogu šefova i činovnika, već nešto što dolazi odozdo i iz srca, pa je verovatno najjači“.Na otvaranju foruma bili su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin i direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov. Oni su podsetili na jedinstvo sudbine sovjetskih i srpskih vojnika tokom Drugog svetskog rata, na značaj proučavanja i očuvanja istorije i na potrebu konsolidacije snaga sunarodnika kako bi se sprečilo njeno prepisivanje.

 “Sećanje na pobednike nije samo sećanje na vreme u kome su živeli, pa čak i ne samo na pobede koje su izvojevali. Sećanje na pobednike je sećanje na vrednosti, vodeći se kojima su pobedili. Sećanje na pobednike je nastavak borbe za iste vrednosti, sa kojima su pobedili. Samo zbog toga nam danas ne daju da se sećamo i pokušavaju da prepišu istoriju“, rekao je Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Kako sačuvati istorijsku istinu o ratu i onima koji su se borili protiv nacizma – govori se na međunarodnom forumu u Beogradu. Program obuhvata predavanja iz istorije, tematske sesije, razmenu iskustava. Predstavnici različitih zemalja su govorili o sopstvenim projektima posvećenim herojima Drugog svetskog rata i borbi protiv fašizma.

Povorke „Besmrtnog puka” u Srbiji postale su posle Rusije jedne od najmasovnijih u svetu. Od 2016. godine i sve do početka pandemije, događaji su privukli hiljade ljudi u Beogradu i drugim gradovima u zemlji.

Podsetimo, ove godine je dodeljena visoka ocena istraživačkom radu osnovca iz Opova, učenika VIII-2 razreda OŠ „Dositej Obradović“- Knežević Davida, koji na osnovu biografije svog pradede Kudrova Fjodora Andrejevića prikupljao informacije i sproveo istraživanje o borbenom putu svog pradede na osnovu otvorenih arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Kao predstavnik Srbije i kao potomak slavnog heroja, David je imao čast da prisustvuje dodeli nagrade u Moskvi na značajan datum, 9. maja – Dan Pobede.

Želja nam je da bi u budućnosti i druga naša deca učestvovala na konkursima Besmrtnog puka Rusije i upoznavala iz otvorenih državnih arhiva sa istorijom svojih predaka, jer uključivanjem većeg broja osnovaca u proces očuvanja istorijske istine o Drugom svetskom ratu, vaspitavaju se  u duhu patriotizma i prijateljstva između dve bratske zemlje – Srbije i Rusije.

“U danima prekrajanja istorije, vreme je da naučimo istorijsku lekciju i prenesemo je pokolenjima koja dolaze kako ne bismo se suočili sa mračnom provalijom, koja vodi u nedogled. Zlikovci će uvek biti zlikovci, a naši preci su vredni sećanja, koji su položili živote za našu današnju slobodu”, dodaje u komentaru koordinator Besmrtnog puka Opovo Žanna Knežević.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije