Zakon i pireterija: Šta kaže zakon – ko bi sve mogao da bude kažnjen zbog deljenja filma “Toma”

13/10/2021

Šta kaže zakon – ko bi sve mogao da bude kažnjen zbog deljenja filma “Toma”

Izvor: RTS
Beograd, 13. Oktobar 2021
Samo nekoliko nedelja posle premijere filma “Toma”, za koji producenti kažu da ruši rejtinge gledanosti, pojavio se link sa piratskom verzijom filma na društvenim mrežama. Jedan od osumnjičenih za neovlašćeno deljenje uhapšen je i saslušan u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Osim što se upisao na listu jednog od najgledanijih filmova i zauzeo vodeće mesto po gledanosti u prvoj nedelji prikazivanja, film “Toma”  pre nekoliko dana našao se i na meti piraterije. Link ka piratskoj verziji filma o jednom od najpopularnijih pevača domaće muzike širio se velikom brzinom na različitim društvenim mrežama.

“Nisu to laki trenuci ni za koga od nas, ali ne znam da li je u pitanju jedna kolektivna nesvest da se čini jedan ogroman zločin. Dok sam gledao kako ljudi tako ćaskaju, dele taj film kao da to nema nikakvu vrednost, kao da to nije nečija svojina, nego se prosto igraju s tim – to je bilo jako poražavajuće”, kaže Dragan Bjelogrlić, producent filma.

Zato su producenti odmah podneli krivičnu prijavu, a dva dana kasnije uhapšen je i prvi osumnjičeni.

“Dokazne radnje koje smo preduzeli su ukazale jasno na određena lica, vrlo brzo smo pronašli gde ta lica borave. Jedno lice je za sada, ponavljam za sada, lišeno slobode. Određeno je zadržavanje od 48 sati, dalje se procesuira”, navodi Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal.

Do epiloga, upućeni podsećaju – zakonom je zabranjeno objavljivanje, snimanje i pravljenje kopija autorskog dela, što uključuje i skidanje na lični kompjuter ili kačenje na torent sajtove. Ko se ogluši o propis, sledi i kazna zatvora do tri godine ili čak do pet, ukoliko se tim putem pribavlja i imovinska korist.

“Ono što posebno izgleda izaziva zabunu to je da, po nekim mišljenjima, posedovanje piratskog materijala – filmskog, audio nije kažnjivo. Jeste, kažnjivo je, a posebno je kažnjivo ako se dalje distribuira takva vrsta materijala, kao što je ovde bio slučaj”, dodaje Stamenković.

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, kaže da oni koji stavljaju takve sadržaje na internet vrlo često ostaju skriveni.

“Ta situacija je ranije vrlo često prisutna i preko prodaje lažnih ce-deova i kopija na ulicama. Za razliku od fizičke kopije koju određeni policajci mogu da uhvate, svi koji stavljaju takve sadržaje na internet i nude široj publici vrlo često ostaju skriveni”, poručuje Kočović.

Ilegalna piraterija filmova u svetu je, prema podacima, samo tokom prošle godine porasla za više od 40 odsto. U zemljama koje je najviše pogodila epidemija koronavirusa –u Italiji i Španiji taj procenat je i za trećinu veći.
Nikolina Rakić

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije