Ministarstvo za brigu o selu: Dodela kuća i obradive zemlje zadrzavaju mlade u Banatu

07/10/2021

foto:mbs

Dodela kuća i obradive zemlje zadrzavaju mlade u Banatu

Perlez, 6. oktobra (Tanjug) – Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas prilikom posete Perlezu da su “krov nad glavom” i 50 hektara državne zemlje, koja je data na korišćenje mladim poljoprivrednicima, garancija da Banat neće ostati prazan, saopšteno je iz Ministarstva.

Saopšteno je da Ministarstvo za brigu o selu, pored ovog, sprovodi niz programa za poboljšanje uslova života i rada na selu, od rešavanja pitanja egzistencije stanovnika sela udruživanjem u zadruge, preko dodele sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva do obogaćenja kulturnog života seljana i negovanje tradicije organizovanjem manifestacija.

Takođe, Krkobabić je govorio i o inicijativi da se slobodna državna zemlja, koje u Srbiji prema podacima Akademijskog odbora za selo ima oko 200.000 hektara, ustupi pod određenim uslovima na korišćenje onima koji su zainteresovani da je obrađuju.

Dobitnik sredstava za kupovinu seoske kuće s okućnicom, mladi Milan Mišković pronašao je svoju samostalnost dva kilometra od roditeljske kuće i nastaviće da se na svojih 15 hektara zemlje bavi ratarstvom, saopšteno je iz ministarstva.

„Ovo je nešto o čemu sam mogao samo da sanjam. Sopstveno domaćinstvo omogućiće mi da sa svojom verenicom zasnujem svoju porodicu, a nastaviću da obrađujem zemlju kao i do sada sa ocem. Volim selo i sigurno ću ovde ostati.“ izjavio je ovaj dobitnik bespovratnih 1.200.000 dinara za koje je kupio kuću od 85 m kvadratnih sa okućnicom od 8 ari sa pomoćnim objektima.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izjavio je da je na krilima ideje Ministarstva za brigu o selu Grad Zrenjanin pružio svaku pomoć i podsticaj mladim poljoprivrednicima da ostanu u seoskim sredinama.

“Putevi koji polako dolaze u ove krajeve, uz infrastrukturu koju se trudimo da omogućimo – gasovod, škole, vrtići, sportski sadržaji i ostala komunalna infrastruktura za koju se trudimo da bude sve bolja, uz ovakve programe privućiće mlade ljude koji jedini mogu da ožive naša sela“ rekao je Salapura.

Ministar Krkobabić je, kako piše u saopštenju, naglasio da interesovanje za ovaj program prevazilazi sva očekivanja i da je izvesno da će se sa dodelom praznih kuća nastaviti i u narednom periodu.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije