Fond Evropski poslovi: Uspostavljanje sveobuhvatne baze podataka o projektima finansiranim putem eksternih izvora (video)

05/10/2021

Uspostavljanje sveobuhvatne baze podataka o projektima finansiranim putem eksternih izvora

NOVI SAD, 5. oktobar 2021 – Danas su u Pokrajinskoj vladi potpisani sporazumi između svih 45 lokalnih samouprava i Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine o uključivanju u sveobuhvatnu bazu podataka (BEFS) o projektima finansiranim putem eksternih izvora.

Ispred Opštine Opovo sporazum je potpisao predsednik opštine Miloš Markov, koji je izrazio zadovoljstvo ovim programom i najavio novu projektnu politiku lokalne samouprave.

„Uključivanje u sveobuhvatnu bazu podataka o projektima finansiranim putem eksternih izvora donosi puno benefita, što ćemo mi kao lokalna samouprava nastojati maksimalno da iskoristimo. Smatram da fondove EU nismo dovoljno koristili u prethdnom periodu i da je to jedan veliki potencijal za nas da obezbedimo značajna dodatna sredstva iz ovih izvora i na taj način realizujemo kapitalne investicije koje inače ne bi mogli sami iz budžeta da realizujemo, kao što su komunalna infrastruktura u vidu vodovodnih mreža, kanalizacije, puteva, koju upravo pruža IPARD3, kompomeneta koja uskoro postaje aktuelna, ovo će meni i mojim saradnicima sigurno biti jedna od glavnih tema narednih dana“, izjavio je Markov u Novom Sadu
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ovom prilikom izjavio je da je od 2012. do 2019. godine pokrajinska administracija subvencionisala 488 projekata sa više od sedam miliona evra.

U tom periodu, kako je naveo, jedinice lokalne samouprave uz podršku Pokrajinske vlade u iznosu od 3,2 miliona evra realizovale su 151 projekat.

„Pokrajinska vlada proteklih godina bila je uspešna u vezi sa realizacijom sredstava iz fondova Evropske unije. U tom procesu bili smo efikasni, transparentni i odgovorni, i nastavićemo da uz podršku naših fondova i drugih institucija podstičemo lokalne samouprave kako bi u narednom periodu bile efikasnije kada je reč o raspoloživim izvorima finansiranja“, rekao je Mirović. On je ocenio da je Pokrajinska vlada bila veoma aktivna i u okviru IPA i Interreg projekata prekogranične saradnje.

„Važno je da budemo okupljeni oko projekata. Uz pomoć sredstava iz Evropske unije uradili smo mnogo važnih projekata za građane Vojvodine, uz svaki opravdan dinar, a u narednom periodu sve više sredstava usmeravaćemo na zaštitu životne sredine i unapređenje lokalne komunalne infrastrukture“, istakao je Mirović.

PROČITAJTE JOŠ:


Regulisana rasveta u Barandi: Nova javna rasveta donosi kvalitet, uštedu i smanjuje zagađenje vazduha


Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić rekao je da baza podataka treba da služi dobijanju pokazatelja koji će biti od koristi pokrajinskoj administraciji u kreiranju budućih javnih politika i jačanju institucionalnih kapaciteta u cilju što efikasnijeg korišćenja eksternih izvora finansiranja.

„Ovaj projekat treba da pokaže da zajedno, kao tri nivoa vlasti, uz partnere iz Evropske unije, u narednom periodu možemo da budemo još konkretniji i efikasniji kada je reč o raspoloživim izvorima finansiranja“, naveo je Simurdić.

Šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je da zajedno možemo uraditi mnogo toga i da je izuzetno važno podizati svest lokalnih zajednica i integrisati nosioce ekonomskog i regionalnog razvoja.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije