Socijalna politika: O nasilju nad starima se ne govori i preduzima dovoljno

30/09/2021

O nasilju nad starima se ne govori i preduzima dovoljno

NOVI SAD, 30. septembra (Tanjug) – Pokrajinski ombudsman ocenio je da se o nasilju nad starima ne govori i preduzima dovoljno i najavio održavanje okruglog stola “Pravo na starost – nasilje nad starima”, saopšteno je danas.

“Cilj okruglog stola je podizanje svesti institucija o postojanju nasilja nad starijim osobama, osnaživanje međusobne saradnje i koordinacije institucija u rešavanju i prepoznavanju situacija nasilja nad starijim osobama”, rekao je on povodom obeležavanja Međunarodnog dana starih osoba 1. oktobra.

U diskusiji će učestvovati stručnjaci iz oblasti prava starijih osoba, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijskih uprava sa teritorije APV, Centara za socijalni rad, Višeg javnog tužilaštava u Novom Sadu, Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, Crvenog krsta, Domova za stare i penzionere.

“Potrebno je da se stvore i razviju mehanizmi i protokoli koji bi podigli kapacitete starijih osoba kako bi prepoznali i prijavili nasilje koje se vrši nad njima”, poručili su iz kancelarije ombudsmana.

Prema podacima koje je iznela institucija Pokrajinski zaštitnik građana, nasilje nad starima se od 2018. godina značajno povećalo, a žrtve su najčešće zene starije životne dobi.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije