Svetski dan čišćenja: Sprovedena jedna od najmasovnijih eko akcija (video)

24/09/2021

Sprovedena jedna od najmasovnijih eko akcija

OPOVO, 24. septembar 2021 – Angažovanjem oko 100 učesnika koji su sakupili 170 džakova otpada, uspešno je završena jedna od najmosovnih ekoloških akcija na teritoriji Opštine Opovo.

Na inicijativu predsednika opštine i u organizaciji Opštinske uprave Opovo, ovom akcijom Opština Opovo danas se  pridružila Svetskom danu čišćenja – World cleanup day. Učestvovali su   predsednik opštine i  njegov kabinet, članovi skupštine i većnici, zaposlenih u upravi i  javnim ustanovama, komunalno preduzeće „Mladost“, zaposleni u predškolskoj ustanovi i školi, Centru za socijalni rad, Domu zdravlja, članovi Mesnih zajednica, entuzijasti i  volonteri.

Rukavice i džakove donirala je poljoprivredna apoteka“Mišković“ Opovo, a majice za učesnike obezbeđene se iz sredstava budžetskog fonda za zaštitu živote sredine.

Akcija je sprovedena u Opovu, Barandi, Sakulama i Sefkerinu i sakupljan je otpad sa javnih površina, parkova, sportskih terena, prioblja i plaža, uz uređenje zelenih površina, seče granja i uklanjanja osušenog drveća.

Najveće količine otpada nalazile su se ispred prodajnih objekata, marketa, prodavnica, pekara, apoteka, pored kontejnera što ukazuje veoma nisko razvijenu ekološku svest kod naših sugrađana i nebrigu o sredini u kojoj živimo.

Predsednik opštine Miloš Markov ističe značaj očuvanja lokalnog biodiverziteta i adekvatnog odlaganja smeća.

„Današnjom akcijom obeležili smo „Svetski dan čišćenja“ i mi smo se na nivou opštine organizovali. Lokalna samouprava je bila inicijator i svi zaposleni u lokalnoj samoupravi su danas izašli da čiste ali su se odazvale i ostale javne ustanove i preduzeća. Ideja nam je bila da zaposleni u javnom sektoru i službama budu prvi primer kako treba da se čuva sredina u kojoj živimo. To je naša žellja i naša današnja poruka. Takođe, svaki dan može da nam bude Svetski dan čišćenja i svako od nas može da da doprinos da naši parkovi i opština budu čisti. Potrebno je malo tolerancije prema životnoj sredini, da se smeće odlaže adekvatno. Naša opština ima bogat bidiverzitet i naš zadatak je da to i sačuvamo“, poručio je Markov.

PROČITAJTE JOŠ:


JP Mladost Opovo: Uređenje i proširenje groblja u Opovu


Posebno je značajno pomenuti veliku količinu bačenih upotrebljenih maski i zato  molimo sugrađane, da dok se  ova vrsta otpada ne klasifikuje i ne dobiju se uputstva za njegovo odlaganje, da se prema upotrebljenim maskama ponašamo kao prema infektivnom otpadu, da masku koju smo koristili odložimo posebnu kesu i na mesto gde odlažemo komunalni otpad.

Sprovedenom akcijom izuzetno smo zadovoljni, kako zbog  velikog broja učesnika i količine sakupljenog otpada, a pre svega zbog toga što smo skrenuli pažnju na veoma značajno pitanje očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije