Nedimović: Povećanje premije za mleko 40 odsto

19/09/2021

Povećanje premije za mleko 40 odsto

BEOGRAD, 19. septembra (Tanjug) – Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je cena mleka u krizi, da se mora učiniti iskorak i da je zato Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije sa 7 na 10 dinara za svaki litar mleka, što je povećanje od 40 odsto.

Nedimović je za RTS je rekao da da svako ko ima bar tri krave može da ispuni uslove, bez ikakvih problema i da je samo potrebno da predaje mleko mlekarima da bi mogao da dobije premiju.

Nedimović je istakao da uvoza mesa mesecima nema.

“Šta mislite da bi cena mesa otišla sa 140 na 180, 190 dinara. U Karađorđevu je, pored Bačke Topole, cena 205 dinara”, rekao je Nedimović i naveo da je cena svinjskog mesa u EU 140, 150 dinara.

Dodao je da berba kukuruza još nije gotova i da ćemo u odnosu na prethodnu godinu imati manje 20 do 23 odsto kukuruza, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i više od toga.

“Suncokret je još bolje rodio nego prošle godine sa cenama koje su na istorijskom maksimumu, kao i kod kukuruza. Ljudi su izuzetno zadovoljni i mnogo će zaraditi novca ove godine. Da je bio veći prinos kukuruza, zamislite koliko bi tek onda bilo novca”, istakao je Nedimović.

Naveo je da je cena pšenice viša 50, 60 odsto, da je kukuruz prošle godine bio 14, 15 dinara u berbi a da je sada 25, 26, suncokret je bio 35 dinara, a da se sada prodaje između 53 i 57 dinara.

Nedimović je ukazao da su cene hrane, prema izveštaju Svetske organizaju za hranu, skočile u čitavom svetu, kao posledica kovida, 14 odsto. Istakao je da je Srbija agrarna zemlja, koja proizvodi hranu i da raste izvoz, svi bilansi vezani za proljoprivredu u pogledu izvoza.

Govoreći o perspektivi cene mesa, Nedimović je naveo primer cene bikova, koje je bila u krizi zbog epidemije, pa je država intervenisala da bude spasen ceo sektor tovnog govedarstva.

“Danas imate cene bikova 2,3 evra, sa trendom rasta. Kod svinja cena je skočila sa 140 na 160 dinara u roku od nekoliko nedelja. Danas imate 180, 190, pa čak i 205 dinara za tovljenike”, istakao je Nedimović.

Naveo je da rezultati za prvu polovinu godine pokazuju da je zabeležen rast izvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane od 14 odsto, u odnosu na prethodnu rekordnu godinu.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije