1

Dani srpskog jedinstva: Sutra centralna proslava u Beogradu

Sutra centralna proslava u Beogradu

BEOGRAD, 14. septembra (Tanjug) – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra u 18:15 centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na Savskom trgu u Beogradu, najavila je predsednikova pres služba.

U okviru obeležavanja, prema informacijama Tanjuga, oko 17 sati sa Kalemegdana će se začuti počasna artiljerijska paljba, a zatim će od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuti defile ustanika, dok će ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa krenuti defile folklora.

Svi učesnici će zatim krenuti sa Trgu Slavija, dok će defile pukovskih zastava poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu. Defile zatim nastavlja ka Vladi Srbije.

Građani će se iz svih ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će biti održana centralna ceremonija, kod spommenika Stefanu Nemanji.

Na ceremoniji će se, pored Vučića, obratiti patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsendištva BiH Milorad Dodik.

Program će biti okončan izvođenjem pesme “Ovo je Srbija” i vatrometom iznad Beograda.

Praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta.

U cilju utemeljenja ovog praznika pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva, da tog dana, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.