Veterinarska ambulanta Opovo: Sve češće trovanje životinja

23/08/2021

Sve češće trovanje životinja

OPOVO, 23. Avgust 2021 – Nekoliko slučajeva otrovanih životinja, pasa i mačaka, dovedenih u Vetrinarsku ambulantu Opovo ovih dana, alarm je za sve nas. U pitanju su životinje koje su trovane nepoznatim otrovom, po kliničkoj slici verovatno kreozanom čija je je upotreba i stavljanje u promet zabranjeno. Kod životinja se zapaža veoma ubrzano disanje, rad srca, često i pojačano lučenje pljuvačke, perakutnog je toka i životinja uginjava za nekoliko sati.

Takođe, imali smo slučaj kobile otrovane cink fosfidom, tzv. crnim otrov za pacove, koga vlasnik nije čuvao na bezbedom  mestu, trovanje je prijavio tek posle nekoliko sati i suočili smo se, pre svega, sa velikim emotivnim gubitkom zbog njenog uginuća.

Bilo da je došlo do nehotimičnog trovanja ili je neko to učinio sa namerom, i veterinar i vlasnik dovedeni su u najtežu situaciju kada ste uglavnom nemoćni da pomognete životinji.

Neovlašćeno korišćenje otrova može dovesti do uginuća velikog broja životinja, a pored toga može imati ozbiljne posledice po ljude, naročito decu, koja takođe mogu doći u kontakt sa otrovom kao i po životnu sredinu.

Ubistvo životinja u Republici Srbiji je krivično delo, a ukoliko raspolažete informacijom u vezi sa tim, možete prijaviti policiji ili tužilaštvu.

Ubistvo i zlostavljanje životinja otvara mnogo širu temu destruktivnog ponašanja ljudi u našem neposrednom okruženju  u  našem društvu uopšte.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije