Analiza javnih vodovoda u Srbiji: Voda u Opovu u grupi ispravnih

19/08/2021

Voda u Opovu u grupi ispravnih

OPOVO, 19. avgust 2021 – Na sajtu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ objavljen je „Izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda i vodnih objekata u Republici Srbiji za 2020. godinu“.

Analizirana je fizičko – hemijska i mikrobiološka ispravnost uzoraka vode za piće 2056 javnih vodovoda i vodnih objekata. Kontrolisano je 156 javnih vodovoda gradskih naselja, 827 javnih vodovoda seoskih naselja i 1073 vodnih objekata.

Analizom je utvrđeno da 107 javnih vodovoda ima ispravnost vode, odnosno manje od 5% mikrobiološki i manje od 20% fizičko-hemijski neispravnih uzoraka vode na godišnjem nivou. Ono što je za nas bitno da se na tom spisku nalazi i Opština Opovo (procenat mikrobiološke nesispravnosti 1,1 i procenat fizičko-hemijske nesispravnosti 10,7).

Pored Opova, ispravnu vodu u Južnobanatskom okrugu ima i Pančevo. Fizičko-hemijsku neispravnost imaju Kovin, Kovačica i Alibunar, mikrobiološku neispravnost Vršac, dok Bela Crkva i Plandište imaju udruženu neispravnost.

Najčešći uzorci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata. Najčešći uzročnici mikrobiološke neispravnosti su povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupnih koliformnih bakterija, kao i koliformnih bakterija fekalnog porekla.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije